A venit momentul mult aşteptat: în judeţul Arad nu mai există niciun caz de persoană infectată cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca. „Aradul a devenit judeţ liber de Covid-19. Ultimul pacient a fost testat negativ miercuri, iar joi a fost supus celui de al doilea test. Dacă ne raportăm la ultima lună, în medie, am avut internaţi 3-4 pacienţi depistaţi pozitiv la testul de Covid-19. Nu vreau să fac afirmaţii pripite sau hazardate, cu atât mai mult cu cât pandemia s-a extins în ţara noastră, dar vreau sa subliniez efortul tuturor cadrelor medicale, al specialiştilor, al Grupului de Sprijin pentru Spitalul Judeţean Arad, al noii conduceri a spitalului şi tuturor cetăţenilor care, datorită comportamentului responsabil, au reuşit această performanţă, aceea de a nu mai avea niciun caz de Covid. La Arad, într-o lună de zile, avem îmbonăviri pe care le putem număra pe degetele de la o mână. Chiar dacă Aradul este situat la graniţa cu Uniunea Europeană, chiar dacă suntem judeţ de tranzit, chiar dacă, zilnic, trec mii de oameni pe la frontierele arădene, situaţia este sub control. Eu zic că am învăţat din lecţia primită în prima perioadă de pandemie”, a declarat Iustin Cionca. Acesta a vorbit şi despre spitalul de campanie de la Expo care, pentru moment, rămâne pe loc. „Mă bucur că nu a trebuit să folosim spitalul de campanie de la Expo şi sper să nici nu trebuiască să îl folosim. Spitalul a fost gândit pentru internarea pacienţilor cu simptome uşoare când în Arad aveam peste 50 de îmbolnăviri zilnic şi aveam celelalte spitale pline. A fost gândit ca un spital care să acopere mijloacele de bază şi nevoile imediate în cazul în care ajungeam într-o situaţie critică”, a mai explicat preşedintele CJA. La rândul său, directorul interimar al Spitalului Judeţean Arad, Florina Ionescu, a anunţat că atât Expo, cât şi Laser rămân „anexe” ale celei mai mari unităţi medicale din Arad: „am păstrat contractul de comodat pentru Expo, datorită contextului evoluţiei pandemiei la nivel naţional. Vom prelungi şi contractul încheiat cu Promagistica (n.r. policlinica Laser) pentru zona tampon”.
Solidaritate şi mare atenţie
Cum s-a ajuns ca, dintr-un judeţ aflat mai mereu în topul naţional privind numărul cazurilor de Covid, să ajungem să scăpăm de acest virus? Prin respectarea regulilor de către arădeni. „Astăzi, când cred că greul a trecut, sunt mândru că sunt arădean, sunt mândru de arădenii noştri”, a declarat Cionca. Dar, din păcate, dacă ne uităm la situaţia la nivel naţional, problema coronavirusului este departe de a fi fost rezolvată. „Este un lucru îmbucurător că nu mai avem cazuri, dar trebuie să păstrăm regulile. În judeţele din centrul ţării, şi nu numai, există creşteri mari ale cazurilor. Acum putem să ne plimbăm, să mergem în concedii, dar este bine să păstrăm distanţarea şi să purtăm măşti pentru a păstra judeţul Arad fără Covid”, a spus doctorul Gheorghe Domşa, preşedintele Grupului de Sprijin pentru Spitalul Judeţean Arad. „Sper ca acum, când declarăm că nu mai avem bolnavi în judeţ, să fie moment de sărbătoare, dar să avem grijă în continuare, să respectăm regulile, să nu vină un al doilea val”, a completat şi Iustin Cionca. Mai departe, încercând să atragă cât mai mult atenţia arădenilor asupra pericolului revenirii coronavirusului în Arad, Domşa a vorbit despre „legendele” referitoare la persoanele asimptomatice: „ca medic, mă simt obligat să fac o precizare: trebuie să fim atenţi la modul de transmitere a acestui virus. Se vorbeşte acum că asimptomaticii nu transmit virusul. Respect opiniile fiecăruia, dar respect şi ce am învăţat în şcoli, în facultate: o persoană infectată cu un virus sau bacterie şi care este asimptomatică este potenţial transmiţător al bolii. Nu sunt de acord, ca medic, că asimptomaticii nu transmit virusul”.
Şi cifrele
Iustin Cionca a prezentat şi coronavirusul în cifre, pentru Arad: „am avut, în total, 711 bolnavi de Covid-19, din care 11 din alte judeţe; 79 de decedaţi; 631 de persoane vindecate; 16 pacienţi depistaţi pozitiv din carantină, dintre care 11 din alte judeţe; total teste efectuate: 7.605 la Spitalul Judeţean, 8.379 la DSP, peste 16.000 în total; 10.436 de persoane izolate la domiciliu; 1.570 de persoane carantinate; 34 de milioane de lei investiţi de CJA în echipamente medicale; 1.074 de cadre medicale implicate în combaterea bolii; 97 de ani, cel mai vârstnic vindecat, 5 săptămâni cel mai tânăr vindecat”.
Trimite articolul
XPăi e vara desteptilor. Coronavirusurile nu prea circula vara. Ne revedem la toamnă : )
-
esti praf!!.. de parca doar in arad e vara!
-
Omul mai sperä…
-
-
se vede ca ai citit printre randuri stirea.”Dar, din păcate, dacă ne uităm la situaţia la nivel naţional, problema coronavirusului este departe de a fi fost rezolvată.”
-
Da la Brașov nu e vara???
stati sa mai vina niste diasporeni si turisti romani plecati in vacanta prin alte state si vorbim apoi………..! hai pa!
-
concetateanule…eu vin din olanda si nu am avut si nici nu am simptoame…nu mai generaliza ca un inconstient…fi specific daca tot te manca limba (degetutele in cazul de fata)
-
Bravo, esti ”dăștept” nevoie mare
amice omul de care te iei are dreptate , nu te lăuda aiurea dacă zici că esti asimptomatic e clar că nu cunosti incă dacă esti infectat sau nudar poti să fi purtător ….venind din afară asa că las-o jos că măcăne
-
-
Aradean,tembel ca de obicei!
Hai sa nu mai circulam ca sa nu crapi tu…faina logica ai… Din partea mea toti panicati sa crape, fac degeaba umbra pamantui… -
Proasta swla a fost la curu ma tii !!! ….tu aradean ai merita castrat , da te drek de idiot !
-
aradean,
Tot mai speri…
Chiar nu sunt bolnavi sau nu se fac teste? Nu se spune cate teste se fac zilnic in județul Arad. DE CE ?