Arad. A fost ziua GAL-urilor în week-endul ce a trecut. A fost în fapt o reuniune importantă pentru Grupurile de Acţiune Locală (GAL) tocmai la Arad. Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România (FNGAL) a organizat aici, prin intermediul celor patru GAL-uri din judeţul Arad, Conferinţa „Programarea PNDR 2014-2020 şi dezvoltarea micro-regională prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală”. Momentul ales a fost unul cât se poate de firesc: cea de a XXV-a ediţie a Târgului Internaţional de Agricultură – AGROMALIM, locul unde s-au întâlnit mai toţi experţii din acest domeniu – agricultori, fermieri, oameni de afaceri -, eveniment onorat şi de reprezentanţii administraţiei centrale şi locale.
Nici conferinţa GAL-urilor, eveniment organizat pe 13 septembrie, în Complexul Expoziţional Expo-Arad, Pavilionul B, nu a fost ocolită de oficialii din domeniu: au fost prezenţi reprezentantul AFIR, Dorina Țărău, preşedintele FNGAL, Alexandru Potor, vicepreşedinţii zonali Rodica Lazariciu, Doru Ghenciu şi Costea Voicu, secretarul FNGAL, Corina Ciordaș, dar și reprezentanți a numeroase GAL-uri din ţară.
Discuţiile
Ce s-a discutat sâmbătă? Despre exemple de bune practici în implementarea abordării LEADER în România şi despre felul în care acestea vor fi utilizate prin stimularea funcţionării eficiente a GAL-urilor pe viitor. Faptul că dezbaterea a avut succes, spun responsabilii, reiese şi din faptul că la eveniment au participat numeroși fermieri și primari din județul Arad, beneficiari sau viitori beneficiari ai finanțărilor disponibile prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, curioşi să afle care vor fi paşii următori în domeniu şi să primească răspunsuri la problemele lor.
S-au dezbătut atât problemele apărute în implementarea axei LEADER în programarea curentă, succesele obținute de către GAL-uri în doar trei ani de la înființarea lor, cât și provocările de care acestea vor avea parte în programarea viitoare.
5.100 de beneficiari
„Până în acest moment, la nivelul GAL-urilor din România au fost selectate şi semnate contracte de finanţare pentru circa 5.100 de beneficiari. Chiar dacă valoarea medie a acestor proiecte este una relativ mică, acesta fiind de altfel specificul abordării LEADER, ele sunt proiecte extrem de importante în contextul necesităţilor microregionale. În plus, marele câştig al acestor trei ani de activitate a GAL-urilor din România este numărul impresionat de experţi în dezvoltare rurală creat, capital uman de care România are nevoie. Tocmai de aceea, principala noastră preocupare, în acest moment, ţine de continuitatea în acest sector al dezvoltării rurale, în cadrul noii perioade de programare 2014-2020”, a declarat Alexandru Potor.
Cu stand la Agromalim
Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România a fost prezentă, pe toată durata Târgului Internaţional de Agricultură -Agromalim, cu un stand special amenajat, în care cei interesaţi au primit informaţii legate de activitatea GAL-urilor din România, rolul acestora şi realizările de până acum. În judeţul nostru activează patru GAL-uri: Lunca Mureşului de Jos, Podgoria Miniş-Măderat, Microregiunea Crişurilor Alb şi Negru şi Valea Superioară a Crişului Alb.
Citiți principiile noastre de moderare aici!