ARAD. Judeţul nostru este fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte numărul centrelor de îngrijire, în sistem rezidenţial, pentru persoanele vârstnice. În prezent, la nivel local, funcţionează 23 de centre pentru persoane vârstnice, situaţie care clasează Aradul pe locul trei la nivel naţional, după Braşov şi Bihor, cu câte 28 de centre rezidenţiale pentru vârstnici. Am reuşit să depăşim chiar şi Capitala (Bucureştiul figurând în statistici cu doar 21 de astfel de centre) şi judeţul Timiş (unde funcţionează doar 14 centre). Cele mai puţine servicii pentru vârstnici sunt în judeţele: Botoşani (un singur centru), Gorj şi Tulcea (câte două), Călăraşi şi Vaslui (câte trei).
Judeţul nostru se află în topul naţional şi în clasamentul centrelor neacreditate. Din cele 23 de centre, 16 sunt acreditate, iar şapte nu sunt acreditate.
Motivul? „Le-a expirat acreditarea. Dacă înainte se făcea la Arad, acum acreditarea se face la Ministerul Muncii şi încă nu au apărut normele metodologice” – explică Daniela Bătrîn, director al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Arad. Cu cele şapte centre neacreditate, judeţul nostru se află pe locul patru pe ţară, după Ilfov (13), Bucureşti (12) şi Suceava (nouă).
Potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Arad, din totalul centrelor rezidenţiale pentru vârstnici, 11 se află în municipiul Arad, iar celelate 12 în diverse localităţi din judeţ. Capacitatea totală a celor 23 de centre este de 516 locuri.
Din totalul centrelor pentru persoane vârstnice din judeţul nostru, unul singur funcţionează în sistem public: cel situat în municipiul Arad, pe Calea Bodrogului; Centrul, a cărui capacitate este de 150 de locuri, se află în subordinea Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad. Două centre funcţionează în sistem public-privat: Primăria Comunei Săvârşin şi Primăria Comunei Vărădia de Mureş au solicitat acreditare pentru centre pentru persoane vârstnice, accesând proiecte. Celelalte 20 de centre pentru persoane vârstnice funcţionează în sistem privat.
„Pe legislaţia veche nu era prevazută obligativitatea acreditării societăţilor comerciale. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 197/2012, şi operatorii economici care prestează servicii sociale au obligaţia de a acredita furnizorul şi de a licenţia serviciile sociale” – precizează Daniela Bătrîn, director al AJPIS Arad.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!