ARAD. S-au dat amenzi de curând unor cetățeni care nu par să aibă respect pentru civilizație și care au fost surprinși urinând pe spațiul public. Tot de curând, pe pereții unei clădiri istorice proaspăt reabilitată și care face înconjurul Facebookului sub formă de mândrie locală, un domn a decis că e loc numai bun să urineze. Dar unde exact să urineze arădenii care nu mai fac faţă nevoilor fiziologice stringente? O întrebare la care Primăria Arad are un singur răspuns valabil de ani de zile – în Parcul Regina Maria, din Micălaca – și multe promisiuni neonorate – vor fi ridicate o serie întreagă de toalete publice pe centru și în stațiile de autobuz.
Până atunci, până când Primăria își va transforma promisiunile făcute de ani de zile în realitate, iar Aradul va avea și toalete publice, un privat va deschide o toaletă publică pentru oraș în proximitatea Parcului Copiilor, actualul Parc Zsolt Torok. O zonă în care de ani de zile s-ar fi impus o toaletă publică. Dar pentru că arădenii nu s-au plâns încă, prea tare şi prea public, că trebuie să-şi ascundă copiii după copaci când aceştia cer să meargă la baie sau să bată pe la barurile ori şcolile din vecinătate cu fața schimonosită a rugăminte pentru avea acces la toaletele de aici, pentru administraţie absenţa unui astfel de loc nu a părut ceva grav.
Aşa cum nu pare nici acum, parcurile din oraş nefiind luate la ochi nici când vine vorba de amenajarea viitoare a unor toalete publice.
Totuşi, proprietarii Vechiului Cazino, care în aceste luni refac din temelii Hotel Parc și îl vor transforma în probabil cel mai spectaculos loc din oraș, au decis că în parc se impune o toaletă publică, în apropierea celei care a existat cândva aici. Au ridicat-o deja, chiar la standardele la care au refăcut și Vechiul Cazino, și au făcut până și un test de funcționare a acesteia – de Zilele Aradului. Când vor avea acces arădenii la moderna toaletă publică ridicată de privații de la Arsat? În martie, spun administratorii de aici, atunci când lângă toaleta publică se va deschide și barul gândit pentru această zonă. Cei care trec însă pe acolo pot vedea deja construcţia şi pot afla că, cel puţin în viziunea de acum a proprietarilor, aceasta va putea fi utilizată contra sumei modice de 50 de bani.
O toaletă în aşteptare
Până în martie însă, e posibil ca Primăria se se mişte totuşi şi să deschidă cea de-a doua toaletă publică din oraş, exact pe modelul celei din Micălaca. Aceasta este deja amplasată pe poziţie, pe terenul de sport refăcut de la Moise Nicoară. Dar, din păcate, nici terenul şi nici toaleta nu sunt accesibile încă publicului larg, deşi investiţia de aici trebuia finalizată conform primelor promisiuni din vară, iar, mai apoi, potrivit unui set nou de promisiuni, înainte de începerea şcolii. Suntem în decembrie, investiţia a fost într-un final realizată, cu toate neajunsurile ei cu care probabil vom rămâne, dar încă nu a avut loc recepţia. Lacătul a fost pus pe ușa care facilitează accesul la teren, pentru ca nimeni să nu mai intre aici, iar toaleta publică amplasată în colțul terenului, în vecinătatea intersecției, a rămas învelită în folie de plastic.
Potrivit informațiilor primite de la Primăria Arad, recepția va avea loc în câteva săptămâni. Mult după această dată, alte câteva toalete publice de genul celei de mai sus ar urma să-şi facă apariţia prin oraş. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, există două proiecte aflate în derulare care vizează şi realizarea de toalete publice în oraş.
Noile şi vechile promisiuni
„Singura toaletă funcţională în acest moment este cea din Parcul Regina Maria. În viitorul apropiat va fi deschisă cea de la Moise Nicoară, dar în lucru avem și două proiecte distincte. Pe un prim proiect vor fi amenajate patru toalete publice în Municipiul Arad: una la Libelula – lângă stația de tramvai (sens de mers spre Podgoria) de la intersecția B-dul. Revoluției cu str. Crișan, cea de a doua în parcare CJA spre Parcul Pădurice, o alta la UTA, după stația de autobuz – Calea Aurel Vlaicu, în dreptul blocului U4, și o a patra la Gară, lângă stația de biciclete, în zona parcării Pizza 5 Colțuri.
Un alt proiect vizează amenajarea stațiilor de autobuz și în cadrul acestuia vor fi amenajate încă patru toalete publice: una la Billa, sens de mers spre Podgoria, alta la Podgoria, sens de mers spre Gară, o alta în Bujac, strada Trotușului, și o a patra pe Mucius Scaevola nr. 46. Primul proiect, «Amenajare toalete publice în Municipiul Arad» urmează să fie realizat din bani de la buget local, unde alocarea este de 1,3 milioane de lei. Pentru moment este finalizat proiectul tehnic şi suntem în perioada de obţinere a avizelor necesare pentru autorizaţia de construcţie. Cel de al doilea proiect este cel de «Amenajare stații de autobuz în Municipiul Arad» și este în faţa demarării unei noi proceduri de achiziție pentru o parte din lucrări, inclusiv pentru toalete, costul estimativ al acestora din urmă fiind de 880.000 lei”.
La mila celorlalţi
La cât de repede se mișcă lucrurile și ținând cont și de faptul că acum mai bine de șapte ani scriam tot despre lipsa toaletelor publice într-un oraș ce se vrea civilizat, arădenii vor trebui să apeleze tot la mila chelnerilor, a paznicilor de școală sau la umbra copacilor și a serii pentru a reuși a face față nevoilor fiziologice stringente. Totuși, peste câteva luni, două toatele publice, una în vecinătatea celeilalte, vor fi deschise, acoperind o zonă unde teoretic arădenii sunt invitați să petreacă,
să facă sport și să-și ducă copiii la joacă. Celelalte zone publice, parcuri și spații de joacă vor aștepta mult și bine după vremuri mai bune.
Trecutul suna bine
Ne mai rămâne de amintit aici faptul că, în pandemie, când am revenit la această problemă, Primăria ne informa că, totuși, în oraș sunt 24 de toalete ecologice, curățate și igienizate zilnic. Pe atunci, Primăria se grăbea să înființeze un serviciu de întreținere toatele publice în Arad, chiar dacă avea în posesie o singură astfel de toaletă, cea din Parcul Regina Maria. Și tot pe atunci ni se promiteau în scurt timp alte cinci toalete de acest gen vor apărea. Se întâmpla în mai 2020!
Aici linkul https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/aradul-un-oras-cu-nevoi-publice-1247959/
În 2021, știam deja că fiecare dintre toaletele care trebuiau să fie realizate ar costa 87.000 de euro.
Link aici https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/87-000-de-euro-pentru-o-toaleta-publica-4-vor-fi-amenajate-in-arad-1410664/. În rest, liniște. Dar de atunci, mai nicio noutate în privința toaletelor publice. Nicio noutate nici în privinţa nevoilor stringente ale arădenilor.
Trimite articolul
XCând suntem în centrul orașului ar trebui sa intrăm și să folosim toaletele primăriei pt că primăria nu se gândește la cetățeni numai că surpriza paznici primăriei nu te lasă când le.spui că vrei sa mergi la toaleta
Ma mir ca nu le crapa obrazul de rusine fostilor si actualilor asa zisi reprezentanti ai urbei 🤮😖😤
ar trebui sa ne pisam pe cei ce au condus orasul de 33 de ani incoace
Pe vremea socialismului erau functionale toalete publice in p-ta Avram Iancu, in parc, in statia de tramvai de la colt cu str. Crisan. Au aparut, noroc ca numai temporar, porcariile numite “toalete ecologice”, in care vara esti fiert, iarna inghetat, fara posibilitatea de a te spala pemaini, si a caror igiena era mai mult decat precara. De ce aceasta involutie, cat vreme Aradul este condus de “gospodari” ? Sau, gresec, este probabil ca la Primarie sunt numai “epigoni” ?
mai sunt si alte comune din rromania in care nu exista toalete publice
in arad de exemplu poti sa i-ti faci nevoile unde vrei ,cu conditia sa nu te vada
vre-un maimutoi de la locala
Faptul că este în parc nu înseamnă că este și funcțională. Este închisă din vara. Rușine tuturor primarilor din 1989 și până astăzi , dintr-un oraș modern și civilizat au transformat ARADUL într-o comuna.