ARAD. De ce centrul arhitectural al Aradului este în continuare o ruină? De ce palatele au pereţii scorojiţi, de pe care cad tencuiala şi oronamentele? De ce de ani buni sunt aşteptate degeaba lucrări care să schimbe aspectul centrului oraşului? Sunt întrebări la care o asocieţie din Arad – care monitorizează cum sunt păstrate, protejate, sau restaurate clădirile de patrimoniu – pare să fi găsit răspunsuri, în urma realizării unui studiu pe cât de simplu, pe atât de ingenios.
Reprezentanţi ai Asociaţiei „Pro Urbe” au făcut o analiză a situaţiei clădirilor din zona arhitecturală a oraşului, din care rezultă că multe dintre spaţiile aflate în palate sunt abandonate de către proprietari. Cum s-a ajuns la această concluzie? Într-un mod foarte simplu: s-a folosit o cameră cu termoviziune, care a arătat că o mare parte dintre locuinţe nu sunt încălzite iarna. Dacă temperatura pereţilor şi a ferestrelor este similară cu cea de afară, înseamnă că acolo nu locuieşte nimeni…
„Dacă ridicați seara privirea spre fațade, veți vedea extrem de puține ferestre luminate. Faptul că este întuneric la ferestre, nu presupune că acel apartament este nelocuit. Dar faptul că o fereastră este rece în luna ianuarie, spune clar că acel apartament este neîncălzit, prin urmare este foarte probabil nelocuit”, se arată în analiza publicată pe blogul asociaţiei.
Pe bulevardul Revoluţiei sau în Piaţa Avram Iancu, majoritatea apartamentelor ar fi nelocuite în acest moment, conform autorilor studiului. „Imaginile termice arată amploarea acestui fenomen”, scrie „Pro Urbe”, referindu-se la abandonarea locuinţelor. Asociaţia mai arată că în Piața Avram Iancu „situația este și mai tristă”, şi nici nu e nevoie de camera termică pentru a observa că majoritatea clădirilor sunt nelocuite.
„Centrul Aradului este în realitate abandonat (…) Acesta este motivul real al dezastrului din centru. Nepăsarea administrației este unul din factorii care a favorizat abandonarea acestor imobile, dar nu este singurul motiv. O clădire se abandonează atunci când nu mai corespunde vremurilor, nu merită renovată și nu se poate vinde. Renovarea acestor clădiri costă enorm, valoarea lor de piață nu justifică investiția. Dacă proprietarilor nu li se merită să-și reabiliteze aceste clădiri și nici pe piață nu este cerere pentru ele, atunci le abandonează”, mai arată reprezentanţii asociaţiei.
Investiţiile ar salva centrul
„Pro Urbe” consideră că municipalitatea ar trebui să ia măsuri prin care centrul să devină „un loc dezirabil pentru oameni sau pentru firme”. „Să aibă sens să ocupi sutele de apartamente nelocuite. Refacerea fațadelor nu va da acest sens. Prima dată Aradul trebuie trezit, apoi vopsit. Fardul nu învie mortul. O sumedenie de măsuri ar trebui luate înainte pentru revitalizarea centrului, și doar apoi refăcute fațadele”, cred reprezentanţii asociaţiei.
Proprietari străini
Primăria Arad ne confirmă că proprietarii imobilelor degradate sunt greu de găsit, adesea chiar deloc. Asta pentru că mulţi sunt străini, mai ales italieni care au investit în perioada de boom imobiliar, iar între timp au plecat din ţară.
„Primăria Municipiului Arad întâmpină dificultăți în ceea ce privește găsirea unora dintre proprietarii acestor imobile. În marea lor majoritate sunt cetățeni străini, care de cele mai multe ori nu mai locuiesc demult în țară. Ceea ce este și mai grav este că nici nu își respectă obligațiile ce le revin în calitate de proprietari, dar nici nu sunt dispuși să renunțe la proprietăți”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.
Taxa pe paragină
De anul trecut, Primăria aplică „taxa de paragină” pentru cei care nu şi-au executat lucrări de reparaţii la clădiri. Este vorba de un impozit majorat cu până la 500 la sută, posibilitate dată de Codul Fiscal în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite.
391 de clădiri cu probleme
În februarie 2019, erau în evidenţe 1.069 de proprietari de locuinţe în 391 de clădiri degradate, peste 200 aflate în zona centrală a oraşului. Din cele 391 de clădiri cu probleme la faţade, 128 au scăpat de „taxa de paragină”, proprietarii declarând cu acte că au început lucrări. Cu toate acestea, în centrul oraşului, doar câteva clădiri au fost reabilitate în ultimul an. Faţadele celor rămase degradate, dincolo de aspectul neplăcut, pot pune în pericol trecătorii, prin desprinderea tencuielii sau a unor elemente arhitecturale.
Sursa foto: www.prourbe.ro
Trimite articolul
XSolutia e simpla !!! In cazul in care italienii sunt de negasit sau nu contribuie financiar la partile comune din cladire , Asociatia de Proprietari face investitia iar pe Italieni ii executa de bunuri , in cazul acesta de apartamentele cu pricina .
Propietarii nu sunt chear asa de greu de găsit,dar nu se vrea a fi găsiți pentru că sunt oameni cu” greutate” falcă de exemplu este peopietarul imobilului de la nr 16 care este pus in vânzare de nu stiu ce agenție imobiliara iar vânzător este trecu numele agentului imobiliar si cu siguranță mai deține multe alte imobile, pâna si in CIALA lângă fostul Agrosem mai deține două blocuri de licuit,care momentan sunt locuite.
Locuite sau nelocuite, cred că proprietarii ar trebui cumva constrânși să se preocupe de aceste clădiri. A le lăsa în ruină sau a aștepta vremuri bune ca să le valorifici nu este o soluție atât timp cât balcoanele și tencuiala cad în capul trecătorilor. Ai vrut palat în buricul Aradului atunci nu ai decât să-l întreții. Dacă nu poți cedează-l gratuit comunității
Ca si adminstratie locala ai absolut toate parghiile la indemana sa ii gasesti si sa pui presiune pe proprietari. Dar la noi, doar gargara propagandista , nu se face mai nimic de zeci de ani. Si acel impozit pe paragina nu va aduce revigorarea centrului. Curios ca peste tot in Europa asta sa putut , doar la noi in Arad ca de obicei nu se poate. Evident cand nu se vrea ceva nu se poate…O haita de parveniti puturosi….. Si atunci ne miram ca pleaca aradenii nostrii unde vad cu ochii. Am pierdut 50.000 de cetateni in 20 de ani.
-
Ce tot vorbiti despre Europa fara sa stiti nimic concret.
Acolo primăriile vin si cu solutii concrete care ajută proprietarul, nu-l impovareaza si mai mult supraimpozitandui.
Poti spune ca primăria comunală a Aradului a venit cu o soluție, macar o SOLUȚIE concretă? Îți spun că nu a venit cu nici una, nici ea primăria nu vrea sa-si repare locuințele si fațadele pe care le deține în cota parte din aceste imobile .
Multi va băgați în seamă că proștii, habar nu aveti despre problemele reale, si pe care, ma repet, primăria refuza să le ia în considerare.-
Mai bine taceai si te intelegeam mai bine…. Ma gandesc ca le sti pe toate, esti un mandru exemplar al homo mioriticus retardus… iti doresc o sedere placuta in continuare in minunatul tau catun. 😉
-
Bravo tamaie !
,,stii”
-
-
Daca mergeai la dezbaterea publica pe aceasta tema, nu doar o faceai din tastatura pe aite, ai fi stiut ca sunt masuri care sa ajute proprietarii. Acum va asteptati sa vin primaria sa suporte 100% din cheltuieli? serios?
Daca nu va permiteti sa stati pe centru si sa renovati, vindeti si mutati-va la tara. Primaria ar trebui sa puna in prmul an 500% impozit, in anul 2 1000% iar in anul trei executat!
-
cea ce se vede in poze e corona falca virus….
-
Trebuia sa apara si idiotii cu comentarii rasuflate
-
Atâta poate…. amărâtu’. Se vrea…spiritual
-
-
Cap ai… minte-ți mai trebuie !!!
Salut
Eu am un imobil pe centru , am bagat vreo 15 000 sal refac interior si exterior .
Surprinderea mare a venit anul acesta cand m-am trezit cu o scrisoare de la administratia locala in care imi spune ca creste impozitul cu 100%.
Motivul este simplul fapt ca fatada cladiri nu se afla in standardele prevazute de administratia locala , trebuie renovata .
Tin sa mentionez ca nu am nici un geam spre strada , imobilul este in curte si nu are nici o legatura cu fatada.
Cam toate apartamentele cu vad catre bulevard sun proprietate ori de la finante ori persoane necunoacute sau care nu au stat niciodata acolo , restul sunt batrani cu pensie de 600 -800 lei
Am adunat bani toti din curte sa facem fatada dar fix cei ce au apartamente la strada nu sunt de gasit sau nu sunt deacord.
De ce trebuie sa platin moi pentru bunul altuia?
Nu au venit niciodata cei ce au magazinele in fata sa-mi dea nimic , de ce trebuie sai renovez eu fatada la magazin sau la casa ?
Ca imobilele sunt nelocuite se vede si cu ochiul liber. Am stat in toamna (septembrie spre sfarsit) o saptamana la Continental etajul 7 cu vedere spre bulevard. Ieseam seara pe balcon si priveam orasul. Intradevar nici o lumina in apartamente si in palatul Neumann etajul 2 ultima fereastra spre teatru geamul era spart si tot timpul intrau si ieseau porumbei. Ma gandesc ca ele aveau un cuib acolo. Un guano de cea mai buna calitate.
Primul an 500 % impozit, daca nu se intampla nimic al doilea an 1000% impozit si in al treilea executat . Suna simplu dar este mega complicat. Sunt o multime de apartamente intr o cladire . Fiecare proprietar o tine pe a lui. Greu ii pui de acord, de acea este o pierdere de timp. daca vrei sa schimbi fata orasului in cativa ani,. Trebuie sa gasesti o modalitate de finantare pentru fatade. Fie din fondur europene ori alte variante care sigur exista. Infiintezi o companie in subordinea Primariei cu care executi toate lucrarile de renovare fatade. Exact cum sa facut la Bratislava sau Cracovia. Nu trebuie noi sa reinventam roata, trebuie doar sa vrem si atunci gasesti solutii. Te urci in masina si te duci pe la Primariile din orasele selectate si ei cu siguranta iti intind o mana de ajutor. Trebuie doar sa sti ce vrei.
-
Nu din ‘fonduri europene’, ci unguresti. Ei le-au facut, ei sa la repare!