Municipiul, cinci oraşe şi o comună din judeţ sunt situate în imediata apropiere a unor falii din plăcile tectonice şi ar fi cele mai afectate în cazul producerii unui cutremur.
Zona seismică Banat este considerată a doua ca importanţă după cea vrânceană, din cauza faliilor existente în interiorul plăcilor tectonice. Iar, judeţul Arad se află în zona D şi E a cutremurelor de tip placă, cu epicentrul la Banloc în judeţul Timiş (acolo unde ieri a avut loc un cutremur de 3,5 pe scara Richter). Banloc este situat la 100 de kilometri de Arad.
Potrivit specialiştilor, zona are o activitate seismică continuă de intensitate medie, cu perioade de revenire mari, dar inconstante. Seismele sunt de suprafaţă, cu adâncimi ale surselor de 5-20 km, afectând puternic zone restrânse în jurul epicentrului.
Sub 5 grade pe scara Richter
Municipiul este amplasat în partea de nord a zonei seismogene Banat, o falie trecând chiar prin apropierea lui. De asemenea, alte falii trec pe lângă oraşele Lipova, Chişineu Criş, Curtici, Nădlac şi Pecica, precum şi pe lângă comuna Vinga. Ca urmare a evaluărilor, specialiştii apreciază că efectele cele mai puternice în cazul uni cutremur aici pot fi simţite pe direcţia Vinga-Arad-Curtici şi că, de asemenea, grav afectate pot fi şi localităţile Nădlac şi Lipova, în funcţie de intensitatea seismului.
Reprezentanţii Municipiului Arad au declarat ieri că oraşul se află în zona D de risc seismic, cel mai mic de pe teritoriul României, cutremurele cele mai mari ce ar putea afecta această zonă fiind de sub 5 grade pe scara Richter.
Risc mediu
Conform clasificării, zonele de risc seismic de pe raza judeţului sunt:
Zona D – Arad, Nădlac
Zona E – Curtici, Lipova
Zona F – Chişineu Criş
Zona A de risc seismic este cea mai periculoasă.
5,7 grade Richter, la Banloc, în 1991
Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 5,7 grade pe scara Richter, a avut loc în 1991, la Banloc, în Arad intensitatea fiind mai mică. În acel an, activitatea seismică a fost deosebit de intensă, înregistrându-se şapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 4,0 şi 5,7 grade pe scara Richter.
4,7 grade Richter, la Arad, în 1797
În municipiul Arad, potrivit reprezentanţilor Primăriei, cel mai mare cutremur a fost de 4,7 grade pe scara Richter, acesta scuturând câteva dintre construcţiile vremii. Evenimentul a avut loc în anul 1797.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!