Activiştii Greenpeace au câştigat o primă bătălie cu Guvernul în ceea ce priveşte realizarea unei noi centrale nucleare pe teritoriul României. În urma unui proces, aceştia au reuşit să desecretizeze harta cu localităţile propuse pentru realizarea centralei atomoelectrice. Cele mai multe localităţi vizate în studiu sunt pe teritoriul Transilvaniei, iar opt dintre ele se află chiar în judeţul Arad. Bata, Conop, Odvoş, Milova, Cladova, Ususău, Bătuţa şi Păuliş, toate aflate în bazinul Mureşului, au fost trecute pe harta care cuprinde 102 localităţi vizate.
De remarcat faptul că Păulişul se află la o distanţă destul de mică de municipiu, aproximativ 20 de kilometri. Problema cea mare este că populaţia din aceste localităţi nu a fost întrebată dacă doreşte o centrală nucleară. „Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României. Populaţia nu a fost întrebată dacă doreşte o nouă centrală nucleară, aşa cum prevăd normele internaţionale, însă acest lucru nu a stat nicidecum în calea alocării banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret şi a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obţine lista celor 102 localităţi”, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.
La nivel local, nimeni nu ştie absolut nimic despre intenţia guvernanţilor de a ridica o centrală nucleară pe raza judeţului nostru. Contactaţi, primarii din localităţile vizate s-au arătat consternaţi de ideile venite de la Bucureşti şi majoritatea sunt total împotriva expunerii populaţiei la radiaţii. „Nu ştiu absolut nimic despre faptul că localitatea Conop a fost selectată ca posibilă beneficiară a unei centrale atomoelectrice. Şi nici nu mă gândesc ca această centrală să fie realizată aici. Avem în desfăşurare un proiect agro-turistic de amploare şi nu am nevoie de aşa ceva. Deschiderea unei centrale nucleare în Conop ar închide total porţile acestui proiect”, a declarat Petrică Moldovan, primarul din Conop.
Cuţit cu două tăişuri
În schimb, primarul localităţii Bata, Ion Micurescu, nu spune „nu” din prima. „Trebuie să fim realişti: în zona aceasta nu sunt foarte mulţi investitori. O investiţie ar fi binevenită deoarece ar crea locuri de muncă, iar impozitele ar intra în vistieria comunei. În schimb, trebuie să vedem şi reversul medaliei, mai ales prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în Japonia. Mă gândesc la faptul că nivelul radiaţiilor ar fi destul de mare. Oricum, o decizie în acest sens nu poate fi luată fără întâlniri publice cu populaţia. Totuşi, tind să înclin în favoarea realizării unei astfel de centrale deoarece zona de vest nu este una seismică, iar pericolul nu ar fi aşa mare”, susţine Micurescu.
„Nu am nevoie de aşa ceva în comună”- Petrică Moldovan
JA-A.G.
Remus Cernea pledeaza pentru inchiderea centralelor nucleare
American acuzat de furt de materiale nucleare
Citiți principiile noastre de moderare aici!