Puterea de cumpărare în România rămâne sub media europeană, chiar dacă față de anii anteriori s-a înregistrat o oarecare creștere. Studiul GfK privind puterea de cumpărare în Europa arată că România se confruntă în continuare cu un decalaj al puterii de cumpărare. „În România, puterea de cumpărare pe cap de locuitor se ridică anul acesta la 9.092 de euro. Acest lucru îi pune pe români cu aproape 52 la sută sub media europeană și își îmbunătățește clasamentul cu un loc, până pe locul 32.
Ca și în anii precedenți, Bucureștiul ocupă, cu o marjă netă, primul loc între raioanele din România. Cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 18.580 de euro, locuitorii capitalei au disponibilă o sumă pentru cheltuieli și economii care este de peste două ori mai mare decât media națională. În comparație cu județul Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare. Aceasta înseamnă că tendința de creștere a decalajului între regiunile cu putere de cumpărare scăzută și mare din România continuă și în acest an”, spun analiștii economici de la GfK.
În ceea ce privește Aradul, județul nostru se clasează pe pozția a opta, cu o putere de cumpărare stabilită la 9.283 de euro per capita. Asta înseamnă că față de media națională Aradul stă cu 2,1% mai bine, însă arădenii nu au nici măcar jumătate din puterea de cumpărare a europenilor.
„Toate județele din top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste media națională. Comparativ cu anul precedent, au fost și câteva modificări în clasament. Prahova a urcat trei locuri până pe locul șapte, în timp ce Alba a coborât pe locul zece”, se mai arată în analiza publicată de GfK. Așadar, cea mai mare putere de cumpărare o au bucureștenii, care se aproapie la doar 1procent de media europeană, urmați fiind de cei din Cluj și Timiș. În cazul acestora din urmă puterea de cumpărare este aproape identitică, în jur de 14 mii de euro per capita.
Situația din Europa
La nivel european cea mai mare putere de cumpărare o au locuitorii din Liechtenstein – 70.180 de euro per capita, urmați fiind de elvețieni – 52.566 euro per capita și de cei din Luxembourg – 41.785 euro per capita.
Despre studiul GfK
Puterea de cumpărare este o măsură a venitului disponibil după deducerea impozitelor și a contribuțiilor sociale și include, de asemenea, orice beneficii primite de stat. Studiul indică nivelurile puterii de cumpărare pe persoană, pe an în euro. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației. Calculele sunt efectuate pe baza veniturilor și câștigurilor raportate, precum și a previziunilor economice furnizate de institutele economice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!