Miercuri, 15 mai, a fost lansată platforma multimedia România Atractivă, care include 12 rute turistice din întreaga ţară, cu 275 de obiective, ce urmează a fi semnalizate prin infrastructură rutieră specifică.
România Atractivă este un program dezvoltat sub coordonarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Programul cu o valoare de 36.356.328,86 lei, are 211 beneficiari direcţi (custozii obiectivelor culturale de vizitat), iar beneficiari principali ai programului devin turiştii români şi străini, informează iniţiatorii. Programul este parte a Componentei 11 – Turism şi Cultură, Investiţia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se arată în comunicatul de presă transmis odată cu lansarea platformei.
Castele, curii, cule sau conace, biserici fortificate și biserici de lemn, mănăstiri, sate cu arhitectură tradiţională aflate în patrimoniul UNESCO, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală – sunt o parte dintre obiectivele pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.
Castelul Salbek de la Petriș
Aradul este și el cuprins în Ruta Castelelor, grație Castelului Salbek din comuna Petriș. Pe site-ul România Atractivă, castelul Salbek a căpătat următoarea descriere:
”Contele Salbek provenea dintr-o familie de germani, iar construcția actualului castel a fost finalizată în anul 1811 prin munca localnicilor. După diverse peripeții istorice și schimbări de proprietari, în anul 1784, vechea vatră a localității Petriș a fost desființată și reconstruită în jurul castelului. Castelul are o formă dreptunghiulară și o arhitectură în stil neoclasic, cu o fațadă și o terasă străjuite de coloane în stil doric, construite din gresie. Clădirea are două intrări maiestuoase: la etaj se ajunge urcând o scară semicirculară, iar cele 24 de camere sunt amenajate, la parter, ca sufragerie, living și sală de concerte, iar la etaj apartamente de locuit. Martor al istoriei zbuciumate, castelul retrocedat moștenitorilor aspiră astăzi spre a fi un loc de recreere, vindecare și de tihnă în mijlocul unui peisaj de vis, situat între Valea Mureșului și colinele Munților Zarandului. Castelul, prin arhitectura sa specifică, se încadrează în stilul neoclasic, regăsit în detalii precum fațada și terasa din spate, dar și în coloanele construite din gresie în stil doric. Domeniul dispune de castelul cu 24 de camere, dar și mai multe construcții anexe. Se pot observa la parter și la etaj, două intrări impresionante. Încăperile sunt dispuse una alături de cealaltă, cu uși de comunicare între ele. O scară semicirculară deschide drumul spre etaj, unde sunt apartamentele pentru locuit.”
Potrivit platformei turistice, castelul Salbek este temporar închis și se află în renovare.
Cele 12 rute
– Ruta castelelor (judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timiş);
– Ruta curiilor din Transilvania (judeţele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare);
– Ruta culelor (judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea);
– Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti (judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea);
– Ruta bisericilor fortificate (judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Harghita, Sibiu);
– Ruta bisericilor de lemn (judeţele Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea);
– Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui);
– Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României (judeţele Alba, Bihor, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sibiu);
– Ruta castrelor romane (judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Vâlcea)
– Ruta cetăţilor (judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Contanţa, Covasna, Harghita, Mehedinţi, Mureş, Hunedoara, Sălaj);
– Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei – 8 obiective promovate (judeţul Tulcea);
– Ruta satelor cu arhitectură tradiţională (judeţele Alba, Argeş, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea).
Disponibilă online
Platforma multimedia România Atractivă poate fi accesată online – www.romania-atractiva.ro – şi prin aplicaţia mobilă disponibilă gratuit atât pentru iOS, cât şi Android.
Pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulaţie internaţională, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultural. În platformă sunt introduse cele 275 de obiective turistice, iar materialele lor de prezentare au fost traduse în engleză, franceză, rromani şi o parte din ele în germană şi maghiară.
Trimite articolul
XAsta spune multe despre cine a condus orasul si judetul ani de zile!
-
Petrisul e comuna daca nu stiai si conacul despre care vorbim a ramas asa cum il stiam
Mulțumim Falcă ca suntem pe ultimul loc
asta ati votat, asta e familia falca cu posturi pe pile la turism
Atenție ! .. așa cum vor venii noii aleși în LIPOVA !!! #! așa și vor pleca .. chiar cu coada lor de Arad !