Transfer ilegal de deşeuri din ţările membre ale Uniunii Europene spre România. Nu mai puţin de 48 de suspiciuni de acest fel au existat, în primele şase luni ale acestui an, la punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad. „De la începutul anului 2016 până în prezent ne-a fost solicitat sprijinul de 48 de ori de către reprezentanţii PCTF, în baza protocolului de colaborare dintre cele două instituţii, pentru suspiciuni privind transferuri ilegale de deşeuri din ţări membre UE către România” – a precizat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Monica Jitariu, comisar şef al Gărzii de Mediu Arad. Cele mai multe suspiciuni au fost la PCTF Nădlac II (autostrada), unde Garda de Mediu a fost solicitată de 39 de ori; alte 5 suspiciuni de transport ilegal de deşeuri au fost la Vama Vărşand, cărora li se adaugă încă 4 la Vama Nădlac. „În PCTF Vărşand s-au regăsit transporturi cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară prin PCTF Nădlac II (autostradă)” – menţionează Monica Jitariu. Practic, comisarii Gărzii de Mediu Arad au fost solicitaţi să stabilească dacă cele 48 de transporturi de deşeuri îndeplineau condiţiile legale pentru a fi introduse în ţară. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că „12 transporturi de deşeuri având destinaţia societăţi comerciale de pe teritoriul României, nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a fi acceptate în ţară, drept pentru care nu s-a permis intrarea în ţară a acestor transporturi” – punctează comisarul şef al Gărzii de Mediu Arad.
Nereguli
Care au fost, mai exact, neregulile constatate la cele 12 transporturi ilegale de deşeuri? În principal este vorba de faptul că transporturile nu erau însoţite de unele dintre documentele specifice (aşa cum prevede REG 1013/2016 şi Convenţia de la Basel). O altă problemă a constituit-o neconcordanţa dintre documente şi neconcordanţa dintre înscrisurile din documente şi marfa transportată. De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că nu erau respectate prevederile legale privind condiţiile în care se poate efectua un transfer de deşeuri dintr-o ţară a UE într-o altă ţară a UE.
Tipuri de deşeuri
Dar despre ce deşeuri este vorba? „Sunt două tipuri de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară: deşeuri periculoase – adică acumulatori auto uzaţi şi uleiuri uzate – şi deşeuri nepericuloase – adică ambalaje din material plastic, deşeuri amestecate cu conţinut de deşeu periculos, deşeuri amestecate din material plastic având miros înţepător şi deşeuri din material plastic amestecate cu deşeuri de aluminiu” – detaliază Monica Jitariu, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon.
Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Arad, deşeurile proveneau din Austria, Germania, Italia şi Ungaria şi aveau ca destinaţie oraşe din judeţele Buzău, Ilfov, Hunedoara, Constanţa, Prahova, Craiova şi Timişoara.
Sesizări penale
Pentru transfer ilegal de deşeuri, Garda de Mediu Arad a întocmit trei sesizări penale către organele de cercetare penală de pe raza teritoarial administrativă a judeţului Arad. Din ce motiv? Ne răspunde comisarul şef Monica Jutariu: „Sesizările penale au fost întocmite în baza art.4 al Legii 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului. Mai exact, s-a constatat că au fost efectuate transferuri ilegale de deşeuri periculoase întrucât transporturile nu au fost însoţite de notificările prealabile prevăzute de REG 1013/2006.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!