Aradul nu i-a uitat pe tinerii arhitecți, fotografi, studenți, cântăreți, ingineri, directori, jurnaliști, psihologi etc. – majoritatea dintre ei eminenți în domeniile lor. Toți aveau ceva în comun: dragostea pentru muzica rock. Din nefericire, ceea ce trebuia să devină o amintire frumoasă oferită de lansarea albumului „Mantras of War” al trupei decimate în infernul de la Colectiv – „Goodbye to Gravity” – s-a dovedit a fi un coșmar de neimaginat.
#coruptiaucide
Luni, 30 octombrie, arădenii care doresc să le cinstească memoria celor care fie au murit, fie au rămas mutilați pe viață o pot face în Parcul Eminescu, începând cu ora 19:00. Iată ce ne spune Silviu Dascăl, inițiatorul evenimentului creat pe Facebook şi intitulat „Colectiv – 2 ani și două candele”: „Au trecut doi ani de la tragicul eveniment din Clubul Colectiv. Nu prea multe lucruri s-au schimbat. Entuziasmul s-a mai domolit, lucrurile au revenit la compromisul călduţ de zi de zi… Zi de zi ne complacem în dulcea amăgire a lipsei de interes. Nu toată lumea a uitat! Nu toată lumea se complace! Nu toată lumea acceptă compromisul! Luni, 30 octombrie 2017, începând cu orele 19:00, hai să depunem împreună o candelă, așa cum am făcut acum un an, în memoria celor care au căzut victime unui sistem corupt.”
Proteste și Guvern demis
Incendiul din Colectiv a fost, de departe, cel mai grav incendiu din România, dintr-un club de noapte, și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995, în care au murit 60 de persoane.
Pe data de 1 noiembrie 2015 au început protestele care au urnit toată țara sub aceeași durere, proteste care au adus în stradă, în București, peste 10.000 de oameni. Ca urmare a declarației primarului sectorului 4, de atunci, Cristian Popescu Piedone, că nu are ce să-și reproșeze și că din punctul lui de vedere clubul Colectiv funcționa legal, a fost organizat un miting pentru demiterea acestuia în Piața Universității în ziua de 3 noiembrie 2015. Mitingul de la București a început la ora 18:00 și a adunat până în momentul încheierii – ora 1:30, a doua zi – 25.000 de persoane. Acestea au scandat lozinci și au cerut demisia premierului şi vicepremierului de la acea vreme, Victor Ponta şi Gabriel Oprea, dar și a lui Cristian Piedone, fapt ce până la urmă s-a și consumat. Pe lângă București, în toate orașele țării, românii s-au solidarizat și au protestat cu zecile de mii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!