Evenimentul a fost onorat de prezenţa prof. univ. dr. Andrei Marga, directorul ICR, de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, ai celor două universităţi arădene, directori de instituţii, foarte mulţi scriitori şi artişti plastici.
În deschidere, scriitorul Gheorghe Schwartz, directorul filialei Banat-Crişana, a mulţumit publicului pentru participare, apreciind „prezenţa la vârf”, şi subliniind, cu umor, că s-a ales să fie sediul în municipiul nostru „pentru că Aradul este şi în Banat şi în Crişana şi în Ardeal”.
Nici pentru preşedintele ICR, Andrei Marga, nu a trecut neobservată prezenţa numeroasă, numărul mare de personalităţi din Arad dar a mulţumit şi „autorităţilor locale pentru sprijinul prompt”. A subliniat apoi că „I.C.R. are misiunea să se ocupe de notoriezarea culturii române. Sarcina noastră este internaţionalizarea, de a face cunoscută cultura românească în lume, de aceea ne preocupăm, cu accente noi, de I.C.R. din străinătate”. În ceea ce priveşte filialele a precizat că se aşteaptă de la acestea: • să facă legătura cu programele la nivel central; • să gândească programele proprii (ce se va promova pe plan internaţional, ce valori pot fi internaţionalizate; • să vadă ce resurse se pot mobiliza; • să se extindă spre a intra în direct cu I.C.R. de peste hotare.
De asemenea a ţinut să menţioneze că filiala inaugurată la Arad este reprezentată de doi intelectuali de valoare: Gheorghe Schwartz – director şi Lucian Alexiu – director adjunct.
Şi-au exprimat aprecierile (cu mici şicane între ei) reprezentanţii celor două universităţi şi ai administraţiei, dar şi din mediul cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!