ARAD. Aradul poate fi un pol al energiei, având șansa de a puncta categoric la capitolul investiții private. Sumele vehiculate pentru construirea celor trei parcuri fotovoltaice din județ – cel de la Pilu-Grăniceri, un altul la Macea și altul la Chișineu Criș, ajung la aproximativ 1,4 miliarde de euro, iar dezvoltatorii speră să poată „băga” energie în rețea cel târziu la finalul lui 2024. Așadar, de acum nu vorbim doar de intenții și planuri, ci de investiții concrete ce urmează să demareze la finalul verii lui 2023.
De la scepticism la pași concreți
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca a specificat că „suntem într-un punct în care putem prezenta noutăți”.
„Când am anunțat acest proiect cei care ne ascultau erau sceptici și ne-au acuzat că exagerăm, dar iată că lucrul acesta se întâmplă și chiar dacă nu am vorbit foarte mult pe acest subiect, astăzi suntem într-un moment în care putem prezenta noutăți. În județul Arad am avut curajul să abordăm proiecte mari, atât din fonduri publice, cât și private. Și aceste proiecte au fost primite cu destul scepticism, dar am demonstrat că se poate și la Arad. În mediul privat, aș aminti investiția în cel mai mare terminal inter-modal pe linie ferată din Europa Centrală și de Est la Curtici, un terminal care continuă să se dezvolte. De asemenea, suntem singurul județ care are trei terminale inter-modale. Aceste investiții private demonstrează încrederea în administrația locală și județeană. În plan public, gestionăm cel mai ambițios proiect pe sectorul drumuri. În plus, în zona Socodor – Vărșand – Pilu este în derulare primul proiect din România de extindere a rețelei de gaze naturale, din fonduri europene”, a prezentat Iustin Cionca.
Când încep lucrările?
În continuare, Sebastian Enache, business development manager la Monsson – dezvoltatorul parcurilor fotovoltaice din județul Arad, a subliniat: „Iată că încet, încet, planurile noastre devin realitate”.
Enache a specificat că „este clar că noi am ales acest județ și locația, ținând cont și de infrastructura bine pusă la punct și logistica care ne va ajuta să construim acest parc(n.r. parcul de la Pilu-Grăniceri). Va fi cel mai mare parc din Europa și ne propunem să începem construcția cel târziu la sfârșitul verii anului 2023 și până în decembrie 2024 să putem livra energie și în rețea”.
În construcția parcului fotovoltaic de la Grăniceri vor fi implicați până la 1.000 de oameni, în momentul maxim de activitate, iar după construcție până la 200 de oameni vor lucra permanent pentru întreținere și reparare.
Pe lângă investiția efectivă, cei la Monsson intenționează să aibă un rol activ în comunitatea locală. „Ca un obiectiv de noutate, proiectul va avea cel mai mare centru de pregătire profesională din zona Aradului. Ne propunem ca pe toată durata proiectului să implicăm și companii locale, dar și să aducem și să atragem companii care să își deschidă firme aici. Este foarte important să implicăm cât mai mult comunitatea locală”, a mai spus Enache.
Proiecte de peste 2 mii de MW
Monsson nu dezvoltă în Arad doar parcul de la Grăniceri, ci și alte două investiții la Macea și Chișineu Criș; așadar cele trei investiții sunt de peste 2 mii de megawatti. „Probabil până în 2025-2026 toate cele trei parcuri vor fi construite și iată că Aradul devine un pol energetic foarte important. Cu cât avem mai multă energie regenerabilă în sistem, cu atât și prețul energiei va fi mai mic”, a concluzionat Enache.
Primarul comunei Grăniceri, Claudiu Bătrânuț, și primarul comunei Pilu, Dan Lucian Drăgan, au precizat la rândul lor că acest proiect a fost rezultatul unui parteneriat cu Consiliul Județean, investițiile în infrastructură având un rol extrem de important în alegerea acestor locații de către investitori. Primarii au mai punctat și că terenul va rămâne unul dual, astfel că va putea fi folosit și ca pășune sau de către apicultorii din zonă.
Un proiect cât jumătate din PNRR
Europarlamentarul Gheorghe Falcă a fost prezent, de asemenea, la conferința de la Consiliul Județean Arad, declarând: „Aradul este hub de cale ferată, Aradul e hub la nivel de drumuri, hub de combustibil și ușor, ușor vom deveni și hub energetic. Investiția de la Grăniceri – Pilu depășește 800 de milioane euro, adică este cât jumătate din întreaga alocare a României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Înseamnă enorm de mult pentru Arad și este cea mai mare investiție privată din județul Arad. Dacă e să ne raportăm la cifre, doar în parcul de la Grăniceri se vor produce peste o mie de megawatti, ceea ce înseamnă o producție de energie comparabilă cu cea la Porțile de Fier – unde la nivel maxim se pot produce 1.200 MW. Ritmul de implementare a acestei investiții a fost unul bun până acum și iată că am ajuns într-o fază aproape de finalizare”.
Finanțări și amortizarea investiției
Toate cele trei parcuri fotovoltaice sunt investiții 100% private, urmând să fie finanțate atât din sursele investitorilor, cât și din credite externe. Investițiile ar urma să fie amortizate în 6-7 ani, iar un parc fotovoltaic are o „durată de viață” de 15-20 de ani, după care poate fi retehnologizat.
Trimite articolul
XSpaniolii, grecii, si alte natii seamana in piatra seaca si iriga. Noi pe terenuri nu foarte bune, punem panouri. In conditiile in care jumatate tara asta este defrisata. bravo, ce sa zic… oricum panourile astea, ca si masinile electrice nu prea au mare viitor. faceti calcule si vedeti.
Cu cât avem mai multă energie regenerabilă în sistem, cu atât și prețul energiei va fi mai mic”, a concluzionat Enache. oare,ne credeti prosti?
Va fi cel mai mare parc din Europa, normal,doar in romania sau gasit prosti sa-si dea pamintul pe nimic,in europa nici o sansa
Investițiile ar urma să fie amortizate în 6-7 ani,normal il paltim noi, traiasca certificatele verzi,mai intreb,ne considerati chiar prosti? toti cei care si-au mntat panouri au experienta randamentului sistemului,5luni de vara merge vine iarna incet incet mumu,sa nu uitam soarele are obiceiul prost sa apuna….