Evenimentul a adus împreună reprezentanți ai autorităților locale din zonă, ai mediului privat, dar și ai unor organizații non-guvernamentale și inițiative locale care joacă deja un rol important în ecosistemul local și își doresc să se implice, prin proiectele desfășurate, în îndeplinirea obiectivelor misiunii M100. Aradul a fost reprezentat de Sorin Muntean, șeful serviciului Monitorizare Strategii din cadrul Primăriei Municipiului Arad.
Discursul introductiv al evenimentului a fost susținut de Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei. Au urmat apoi scretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Ovidiu Cîmpean, Președintele Ordinului Arhitecților din România Ștefan Bâlici și Raluca Coșcodaru, Expert de proiecte la UEFISCDI. Aceștia au prezentat în prima parte a conferinței obiectivele Misiunii M100, contextul european, oportunitățile pe care orașele le pot accesa prin programele Platformei M100 și viziunea pentru tranziția verde a orașelor care dezvoltă planuri de acțiune.
În continuarea programului a fost organizată o masă rotundă cu reprezentanții administrațiilor locale din zona de vest a României, în cadrul căreia au fost discutate proiectele majore care vizează sustenabilitatea și reziliența climatică în regiune, dar și obstacolele care stau în calea dezvoltării de programe integrate care să aibă un impact extins în societate. În a doua parte a conferinței, discuția a fost centrată pe organizațiile locale și proiectele prin care acestea contribuie la misiunea orașelor sustenabile și neutre din punct de vedere climatic.
Platforma M100 este un proiect național prin care România își coordonează eforturile pentru a atinge țintele de neutralitate climatică asumate la nivel european. M100 este o Misiune Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, prin care orașele din România sunt ajutate în procesul lor de tranziție verde. Hub-ul M100 este o platformă colaborativă pentru toate orașele angajate să atingă țintele climatice, asigurându-se că niciun oraș nu este lăsat în urmă. M100 simbolizează angajamentul pentru o viziune mai largă – una care se extinde dincolo de limitele acestor orașe și care își propune să creeze o undă de sustenabilitate și inovare pe întreg teritoriul țării.
Înființat de Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, M100 este coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar secretariatul este asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Parteneri în proiect sunt și UrbanizeHub, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.
Trimite articolul
XSi asa încet misiunea lu eu este de a sufoca estul, auzi tu emisii zero, păi deștepților, planeta asta frumoasa a noastră respiră-trăiește, dar voi care stati prin birouri călduțe nu aveți de unde sa știți.
Mari gunoaie…auzi la ei,neutralitate climatica…ceva pe model couveed