Aradul este primul oraş cu care Ministerul Culturii a semnat acord în cadrul Programului „Orașe Europene”, destinat celor zece orașe care au ieșit din competiția „Capitală Europeană a Culturii 2021”: Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Târgu Mureş. Acordul a fost semnat luni de ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, la Cinematograful Arta, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale, judeţene, a reprezentanţilor universităţilor arădene.
„Aradul este unul dintre oraşele care au înţeles că strategia culturală este o strategie de dezvoltare. Un oraş care a evoluat considerabil şi care ocupă un loc foarte vizibil pe harta culturală a României. Este oraşul pe care l-am vizitat cel mai des în ultimul timp, un oraş care şi-a descoperit valenţele culturale, care vibrează un potenţial extraordinar” şi care, în opinia ministrului, este unul dintre „cele mai cosmopolite oraşe din țară, cu o arhitectură magnifică”.
Pentru administraţia locală, semnarea acestui acord este un succes al politicii culturale din ultimii ani. „Acest acord dovedeşte că proiectul «Arad, Capitală Culturală Europeană» a fost un succes, este o recunoaștere a investițiilor făcute în cultură, în condițiile în care zece la sută din bugetul municipal este alocat acestui domeniu”, a punctat primarul Gheorghe Falcă. „Investiţiile făcute în proiectul cultural al municipiului nu sunt în zadar. Vom continua să dezvoltăm cultural oraşul şi vom susţine din bugetul local toate investiţiile făcute în cultură”, a mai precizat edilul.
Un program pentru dezvoltare
Programul „Oraşe europene”, adresat într-o primă etapă oraşelor care au construit o strategie culturală, este coordonat de către Ministerul Culturii „un arhitect a ceea se întâmplă în cultură în țară”, cum a fost definit de Corina Şuteu, şi are ca linii principale de finanţare dezvoltarea unor evenimente care sunt sub patronajul ministerului cu valoare europeană şi locală, formarea profesională în management şi administraţie culturală şi curatoie şi programare evenimente precum şi revitalizarea cinematografelor de artă, în care vor rula filme europene și filme de artă.
Evenimentul de la Arad, apreciat de către directorul Centrului Municipal de Cultură, Dana Andreica Pădureanu, ca fiind „un pas extrem de important pentru municipiul Arad”, este catalogat ca un succes al strategiei culturale pe care Aradul şi-a asumat-o odată cu intrarea în lupta pentru Capitală Culturală Europeană şi o dovadă a aprecierii de care se bucură administraţia locală la nivel naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!