JURNAL ARĂDEAN. Domnule europarlamentar, Aradul va fi prezent din nou în Capitala Uniunii Europene, la Bruxelles…
IOSIF MATULA. Întotdeauna am căutat să promovez Aradul în Parlamentul European. Evenimentul organizat în 5 martie, împreună cu Primăria Arad, este complex. Avem, practic, patru acţiuni distincte, unite într-o temă comună: Aradul. Vom avea o expoziţie fotografică, cu peste 50 de fotografii în care am încercat să cuprindem tot ceea ce are Aradul mai frumos. Apoi, vom avea şi o expoziţie de pictură, cu peisaje din Arad, expoziţie în care vor fi găzduite circa 20 de tablouri ale trei pictori arădeni: Aneta Filip, Mihai Takacs şi Pavel Jurik. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi prezentate şi două filme. Primul va fi un film de prezentare a municipiului Arad, iar cel de-al doilea este un documentar despre multiculturalitatea Aradului, coabitarea celor opt minorităţi din judeţul Arad. De altfel, întregul eveniment se va desfăşura sub titulatura „Arad, cetate europeană a diversităţii culturale – o expresie a coabitării interetnice”. Nu în ultimul rând, vom avea degustare de produse tradiţionale româneşti, dar şi cu un specific arădean.
De unde provin produsele alimentare?
IOSIF MATULA. Deşi în Bruxelles există restaurant cu specific românesc, toate produsele sunt din Arad şi vor fi transportate în regim special. „Meniul” va conţine produse tradiţionale specifice zonei noastre: cârnaţi de porc, şunculiţă ţărănească, salam de Nădlac, telemea, sărmăluţe, produse din vânat, coardă cu nucă, dar şi vinuri din podgoria Aradului sau celebra ţuică de Chisindia.
Este un efort considerabil…
IOSIF MATULA. Important este ca Aradul să fie bine simbolizat. Îmi doresc ca peste o săptămână sau o lună să fiu întrebat când mai facem un asemenea eveniment. Înseamnă că tot ceea ce am făcut va rămâne în memoria invitaţilor. Implicit Aradul îşi completează cartea de vizită la nivel european.
Care este finalitatea acestor acţiuni de promovare a Aradului?
IOSIF MATULA. Promovarea Aradului trebuie să fie un proces continuu, în care fiecare dintre noi să-şi aducă o contribuţie, mai mare sau mai mică. Dar, într-adevăr, ciclul de evenimente prin care promovăm Aradul are un scop bine determinat: intrarea municipiului nostru în competiţia „Capitală Culturală Europeană”, pentru 2021. Este o competiţie deschisă, iar eu cred că Aradul are şanse reale să devină Capitală Culturală Europeană. Dar, pentru aceasta, aşa cum spuneam, fiecare dintre noi trebuie să îşi aducă contribuţia. Evenimentul din 5 martie, de la Bruxelles, este un nou pas pentru recunoaşterea culturală şi istorică a Aradului în Europa.
„Îmi doresc ca peste o săptămână sau o lună să fiu întrebat când mai facem un asemenea eveniment”
Citiți principiile noastre de moderare aici!