Comisia Europeană a lăsat Aradul pe lista scurtă a celor care au şanse să devină Capitală Verde în 2018. Pe 11 noiembrie, Comisia Europeană a anunțat lista celor şapte orașe a căror candidatură pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 a fost acceptată. Printre acestea se numără şi Aradul, singurul oraş din România care a depus dosar de candidatură aici. Cu cine ne vom lupta pentru acest titlu? Cu Ghent (Belgia), Nijmegen (Olanda), ‘s-Hertogenbosch (Olanda), Talin (Estonia), Umeå (Suedia) şi Varșovia (Polonia).
Informaţia a fost furnizată joi, în cadrul unei conferinţe de presă de către primarul Gheorghe Falcă, care a prezentat şi calendarul competiției Capitală Verde a Europei 2018: între 3 iunie–19 octombrie 2015 a avut loc perioada de transmitere a dosarelor de candidatură, între noiembrie 2015–martie 2016 va avea loc evaluarea dosarelor de către comisia de experți, inclusiv solicitarea unor eventuale clarificări, în timp ce în aprilie 2016 va avea loc anunțarea orașelor finaliste, iar în iunie 2016 prezentarea orașelor finaliste în fața juriului și anunțarea câștigătorului pentru 2018, care va avea loc în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Capitala Verde a Europei de la Ljubljana.
„Pentru mine este îmbucurător că ni s-a confirmat chiar de Comisia Europeană că am gândit bine acest dosar, el fiind apreciat de către experţi. Faptul indică că avem o strategie bună şi că direcţia noastră este bine aleasă”, a precizat primarul Gheorghe Falcă.
Bătălia
Pentru ce se bate Aradul? „Competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 este o inițiativă a Comisiei Europene adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective ambițioase pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu. Inițiativa a fost preluată și lansată de Comisia Europeană în anul 2008”, se arată în comunicatul Primăriei Arad.
Titlul se acordă în fiecare an unui oraș care se remarcă prin eforturile depuse pentru o viață urbană ecologică și care poate astfel să constituie un exemplu pentru alte localități, îmbunătățind în ansamblu mediul de viață al locuitorilor săi, prin activități concrete (cooperarea și parteneriatul dintre autorități, cetățeni, companii și alte părți interesate, în scopul dezvoltării și îmbunătățirii condițiilor de trai din mediul urban, implementarea unor soluții durabile privind mobilitatea, înființarea și extinderea parcurilor și a zonelor de recreere, abordarea modernă a gestionării deșeurilor, soluții inovatoare privind poluarea fonică, abordarea integrată a managementului urban, care asigură efecte pozitive pe termen lung).
Obiectivul
Obiectivul principal al inițiativei este recunoașterea și premierea eforturilor locale de îmbunătățire a mediului înconjurător, a economiei verzi și a calității vieții urbane. Orașele finaliste vor fi invitate să își prezinte în fața juriului viziunea, strategiile și capacitatea de a reprezenta un exemplu pentru alte orașe. Lista orașelor care au câștigat, până în prezent, titlul de Capitală Verde a Europei este următoarea: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017).
Citiți principiile noastre de moderare aici!