Discuţii peste discuţii, marţi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal, pe tema salubrizării stradale din municipiu. Aşa cum anunţase săptămâna trecută primarul Gheorghe Falcă, acest serviciu urma să fie atribuit Gospodăririi Comunale Arad. Cu condiţia să treacă de votul aleşilor locali. Ceea ce nu s-a întâmplat. Proiectul privind aprobarea atribuirii contractului de servicii de curăţare a domeniului public (carosabil, trotuare) şi de curăţat şi golit coşuri în municipiul Arad către SC Gospodărirea Comunală Arad a adunat doar 12 voturi „pentru”, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 16 (două treimi) pentru a fi aprobat. Cei opt consilieri PSD-ALDE au votat „împotrivă”.
Cuvântul PSD
Încă din start, social-democratul Beniamin Vărcuş a subliniat că grupul PSD-ALDE susţine orice proiect legal care asigură salubrizarea reală a oraşului Arad. A prezentat apoi „istoricul” acestui serviciu începând din iunie 2016, de când Aradul a rămas descoperit în ceea ce priveşte activitatea de salubrizarea stradală. Alesul PSD a arătat cu degetul spre primarul Gheorghe Falcă – absent la şedinţa de marţi – atunci când s-a referit la cei vinovaţi de situaţia în care s-a ajuns. „Primarul nu are nicio scuză că Aradul a fost îngropat în prelungiri ale prelungirilor contractelor şi, în final, în gunoaie” – a spus Beniamin Vărcuş.
Consilierul PSD a mai evidenţiat faptul că proiectul privind atribuirea salubrizării stradale Gospodăririi Comunale a primit aviz negativ în trei din cele patru comisii de specialitate („pentru că liberalii nu au participat la şedinţele comisiilor pentru a-şi susţine proiectul”).
Scuză: procedura licitaţiei
Pe subiectul gunoiului stradal a intervenit în câteva rânduri şi primarul Bognar Levente care a subliniat că „ne aflăm într-o situaţie de criză şi forţă majoră”, recomandându-le consilierilor să voteze pentru aprobarea proiectului.
Alesul independent Marin Lupaş a dorit să afle de ce s-a ajuns în această situaţie, „de ce din 23 martie, de când a fost lansată licitaţia pentru atribuirea salubrizării stradale, nu s-a reuşit încă finalizarea ei”.
Elena Portaru, director executiv al Direcţiei Tehnice, a răspuns că, din 23 martie, de când au fost depuse documentele, s-au înregistrat două notificări prealabile, din care una s-a concretizat în contestaţie (şi e posibil ca şi cealaltă notificare să devină contestaţie). Iar termenul legal pentru soluţionarea contestaţiilor este de 20 de zile, care poate fi prelungit cu încă zece zile. Acum suntem în faza soluţionării primei contestaţii, iar dacă va apărea şi cea de a doua, atunci timpul de aşteptare se mai prelungeşte…
Legal. Ilegal
Cu voce tremurândă, aproape plângând, a luat cuvântul şi Lilioara Stepănescu, secretarul Municipiului Arad. Ea şi-a exprimat opinia că e considerată pe nedrept vinovată de toată această situaţie, asigurând auditoriul că, dintotdeauna, şi-a făcut datoria respectând legea. De asemenea, a insistat că proiectul privind aprobarea atribuirii contractului de servicii de curăţare a domeniului public (carosabil, trotuare) şi de curăţat şi golit coşuri în municipiul Arad către SC Gospodărirea Comunală Arad este perfect legal.
Beniamin Vărcuş a precizat că PSD nu o consideră responsabilă pe Lilioara Stepănescu de problemele privind salubrizarea stradală a Aradului şi a subliniat că e de acord că proiectul e legal în ceea ce priveşte posibilitatea de atribuire însă îl consideră ilegal pentru că Gospodărirea Comunală nu deţine şi nu îşi permite să achiziţioneze utilajele cu care să asigure acest serviciu.
Apel la raţiune
Înainte de momentul votului, consilierul Marin Lupaş a luat din nou cuvântul, precizând că „mai mult decât politic sau emoţional, trebuie să gândim cu mintea. E un moment important şi noi trebuie să ne gândim acum la Arad şi la cetăţenii Aradului”.
A luat cuvântul şi liberalul Adrian Barbeş care i-a propus lui Beniamin Vărcuş ca, în condiţiile în care consideră că Gospodărirea Comunală nu e o soluţie bună, să vină cu o altă propunere pentru asigurarea salubrizării stradale, până la finalizarea licitaţiei. Desigur, nu a fost făcută nicio altă propunere…
Dar s-a vorbit, pe bună dreptate, (şi) despre momentul iniţierii licitaţiei. Dacă se ştia că procedura e greoaie, că se poate prelungi din cauza contestaţiilor – cum au susţinut cei din aparatul Primăriei -, de ce nu a fost declanşată licitaţia din timp astfel încât să nu ajungem în situaţia… mizerabilă în care am ajuns?
De ce?! Poate din cauza incompetenţei. Poate din cauza nepăsării. Sau poate din cauza amândurora la un loc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!