Epidemia de rujeolă a fost declarată de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe data de 5 decembrie a anului trecut, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni. La sfârșitul lunii martie, în județul Arad au fost înregistrate un număr de 176 cazuri de rujeolă, rezultând o incidență de 42,83 la 100 000 de locuitori. În perioada decembrie 2023- martie 2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).
Cu toate acestea, numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească, atât la nivel național, cât și la nivel local.
Conform datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Arad, la nivelul județului, trei sferturi dintre cazurile confirmate au avut nevoie de spitalizare. De asemenea, majoritatea infectărilor au fost înregistrate la copiii nevaccinați sau vaccinați cu o singură doză. Comparativ cu anii anteriori, cifrele înregistrate în acest a sunt îngrijorătoare. Astfel, în 2018 nu s-a înregistrat în județul Arad niciun caz, în 2019 am avut cinci cazuri, în 2020 au fost raportate 15 cazuri, iar în 2021 și 2022 nu s-a înregistrat niciun caz. Anul trecut, anterior declanșării epidemiei Aradul a raportat 14 cazuri. Numărul cazurilor înregistrate în primele trei luni ale acestui an, sunt, prin comparație în creștere semnificativă.
Reamintim că cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimii ani a avut loc în 2016 și 2017, când Aradul a contabilizat 553, respectiv 527 de infectări.
Campanie de informare
În acest cotext, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Vaccinare. “Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie. Conform Programului Național de Vaccinare copiii primesc 2 doze de vaccin ROR, însă după vârsta de 1 an. Prima doza se face la vârsta de 12 luni, iar a doua, la 5 ani. Cu toate acestea, există situații speciale în care vaccinul ROR este administrat inainte de vârsta de 12 luni, mai exact începand cu varsta de 9 luni”, transmite Direcția de Sănătate Publică Arad
Decese la nivel național
În perioada 01.01.2023 – 24.03.2024, în România au fost notificate 9695 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 11 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Argeș), conform Ministerului Sănătății.
Trimite articolul
XRujeola nu e pojar?Era una din bolile copilăriei pe vremea când medicina nu era subordonată lui Pig big farma!
-
Si rata de mortalitate era mare. Prin 80′ mureau cam 2.5 mil de rujeola. Dupa ce s-a introdus vaccinarea la scara globala s-a ajuns undeva pe la 70000…De la o rata de mortalitate de vreo 10% s-a ajuns sub 1%… Da noa fereasca sfantul sa ne vaccinam…
-
Si in anii ’70-’80 exista vacsinu aiesta asa ca ……ssssssst, o diferență între ele existând, cele noi fiind cu mai multe opțiuni din perioada plandecsiei.
-