ARAD. Pentru prima oară în istoria post-comunistă a ţării bugetul naţional nu va fi votat pentru un an întreg, ci numai pentru 6 luni. Cu o derogare de la legea Finanţelor Publice, Guvernul a gândit un buget pentru perioada ianuarie-iunie. Ce va fi după aceea? Nimeni nu ştie exact. Informaţiile au fost furnizate de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), care spune că instituţia pe care o conduce nu ştie de unde să se apuce de bugetul judeţului. Pentru că gândirea de la Centru i-a pus cu totul în dificultate. Totul a început în data de 31 decembrie 2014, atunci când în Monitorul Oficial a apărut legea bugetului pe 6 luni de zile. Autorităţile locale nu au fost informate asupra acestui aspect, spune Ioţcu, şi, ca atare, nu ştiu cum să îşi întocmească propriul buget.
„Ni s-a transmis că normele de aplicare a legii vor fi transmise în teritoriu după data de 15 ianuarie. Abia apoi ne putem apuca de întocmirea bugetului. După cele 6 luni pentru care se stabileşte bugetul, va fi făcută o analiză şi abia apoi se va întocmi un alt buget pentru restul anului”, a explicat preşedintele CJA.
Aradul nu primeşte bani
Potrivit noii legi a bugetului, banii vor fi distribuiţi în funcţie de bugetele proprii ale judeţelor, oraşelor şi comunelor. Ca atare, judeţele care au un buget estimat la peste 80 de milioane de lei nu primesc bani de la stat, oraşele care au un buget estimat la 6 milioane de lei nu primesc bani de la stat, la fel şi comunele care au nu buget de peste 1,5 milioane de lei.
„Judeţul Arad are un buget estimat la 82 de milioane de lei, cu 2 milioane peste limita Guvernului. Ca atare, nu vom primi bani de la Centru. Potrivit calculelor noastre, doar vreo 17 comune mici şi sărace şi un singur oraş din judeţ, adică Pâncota, vor primi fonduri. Acestea sunt singurele care îndeplinesc condiţiile. În schimb, banii vor merge către judeţele şi localităţile sărace, care vor primi bani pentru a ajunge la un nivel de 80 de milioane de lei buget anual. Guvernul nu dă bani autorităţilor care lucrează şi produc bani, ci celor care nu sunt în stare să producă nimic”, a spus Nicolae Ioţcu.
Mai mult, veştile proaste continuă să curgă dinspre Bucureşti spre teritoriu. „Potrivit noii legi, au dispărut sumele pentru echilibrarea bugetelor, sumele defalcate din TVA sau din cota de 20 la sută. Autorităţile locale din Arad nu vor mai vedea în acest an bani de la Guvern”, a mai anunţat preşedintele CJA.
Fără investiţii
Partea cea mai proastă a legii bugetului pe 2015 este că aceasta nu va mai permite demararea unor lucrări de investiţii. „Nu vom avea fondurile necesare pentru a da startul unor noi proiecte. Actualul buget este unul strict social, nu are nicio legătură cu demararea unor noi lucrări de investiţii”, a conchis Ioţcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!