Fermierii arădeni înregistrează pagube însemnate an de an din cauza grindinei și au cerut încă de acum 15 ani un sistem de protecție cu rachete. Un studiu de fezabilitate s-a realizat în 2006 pentru regiunea Banat, iar ulterior Guvernul a promis că va finanța amplasarea unor baze de lansare a rachetelor antigrindină în județele Arad, Timiș și Caraș-Severin. Sistemul ar fi trebuit să fie operațional încă din 2013, dar banii pentru investiții nu au fost alocați la timp. Totuși, programul pentru Banat a fost relansat în ultimii ani, iar din 2018 ar fi trebuit să fie protejate de grindină 150.000 de hectare din cele trei județe.
Din proiectul Ministerului Agriculturii nu s-a realizat mare lucru. Anul trecut s-a finalizat construirea bazei din Recaș, care are patru puncte de lansare a rachetelor, respectiv Recaș, Buziaș, Topolovăț și Belinț. Toate din aceeași regiune a județului Timiș. Acestea nu sunt însă operaționale, așa cum ar fi trebuit, dar șeful Direcției Agricole Timiș, Doru Petanec, a declarat pentru Jurnal Arădean și Aradon că cel puțin baza din Recaș ar putea deveni funcțională în acest an.
”Lucrările sunt finalizate la Recaș, dar baza nu e racordată la rețeaua de energie electrică. Am primit și lansatoarele, noi sperăm că în curând se vor putea lansa rachetele din acest loc”, a spus directorul.
Acesta nu știe nimic despre celelalte puncte de lansare din Banat care urmau să fie date în folosință în 2018. Nici autoritățile din Arad nu știu ce s-a ales de planul Guvernului, pentru că informații nu au ajuns la nivel local. Șeful Direcției Agricole Arad, Ioan Martin, ne-a declarat că locurile de amplasare a lansatoarelor sunt încă necunoscute. ”Ministerul Agriculturii nu ne-a oferit nicio informație despre momentul în care vor fi folosite rachetele antigrindină în Arad. Știm că există un proiect, dar încă nu a fost implementat în județ”, a spus Martin.
Cândva, în viitor…
Conform site-ului Administraţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, implementarea protecției terenurilor agricole a început în anul 2000, iar zece ani mai târziu Guvernul a aprobat obiectivele și etapele anuale pentru mărirea suprafețelor protejate. În acest plan scrie că investițiile în Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş, cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150.000 hectare în judeţele Timiş, Arad și Caraş-Severin ”sunt în derulare”, fără alte amănunte.
Cum în Arad nu se lucrează la un astfel de sistem, am încercat să aflăm mai multe informații de la Ministerul Agriculturii, însă ni s-a transmis doar neoficial că județul nostru va fi inclus în fazele următoare ale planului de investiții pentru Banat. Teoretic, vor fi alocate fonduri pentru baze noi atât în 2019 cât și în 2020, dar nu se știe care sunt sumele și nici când lansatoarele vor ajunge în Arad. Nu ni s-a spus nici de ce programul a fost întârziat atâția ani…
Patru puncte de lansare
Cert este că unitatea antigrindină pentru Banat va avea sediul în Timișoara și va cuprinde trei baze, în Recaș, Arad și Lovrin. În total vor fi 20 de puncte de lansare a rachetelor, din care patru în județul nostru. Chiar dacă locurile de amplasare nu se cunosc, reprezentanții Direcției Agricole spun că grindina face probleme mai ales în zona Șagu-Vinga. Și culturile de viță-de-vie din Miniș ar putea să fie protejate de astfel de rachete, în zonă existând investiții de milioane de euro din fonduri europene.
Promisiunile ministerului
Conform Ministerului Agriculturii, România avea anul trecut 34 de puncte pentru lansarea rachete antigrindină, iar pentru 2018 sunt programate să devină operaționale încă 26. Dacă aceste investiţii vor fi finalizate, suprafaţa agricolă protejată va ajunge la 850.000 de hectare.
Programul guvernamental prevede ca în 2019 să mai fie realizate aproape 40 de puncte de lansare, iar în anul 2020 să se ajungă la 133, cu o acoperire de 5,5 milioane hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!