Aceste reprezinta un serviciu medical privat, insa în urma unui parteneriat încheiat cu autorităţile locale, tratamentul urgenţelor maxime –pacientii cu infarct miocardic acut, se face pe cheltuiala Cardiolife. Până la deschiderea clinicii, in anul 2014, în spitalul arădean exista o secţie de cardiologie si o unitate de terapie intensiva coronariana, insa nu se puteau efectua intervenţii cardioasculare.
Coordonatorul Centrului, doctorul Cristian Dina, este unul dintre cei mai experimentati cardiologi interventionisti din Romania si face parte din ceea ce multi numesc „generatia de aur” a cardiologiei interventionale romanesti.
Prezenta Cardiolife in Arad este apreciata deopotriva, atat de pacienti, cat si de medici renumiti si apreciati in judetul Arad.
Am inregistrat pentru dumneavoastra opiniile unor medici care colaboreaza cu acest centru de interventii cardiovasculare, respectiv ale unor pacienti care au beneficiat de aceste servicii, considerand ca acestea sunt cele mai relevante.
In primul rand, am avut sansa unei discutii cu reputatul cardiolog Codin Olariu, fostul sef al sectiei de terapie intensiva coronariana in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad si unul dintre cei mai apreciati cardiologi pe care i-a avut Aradul. Revenit temporar in tara cu ocazia Sarbatorilor Pascale, domnia sa a acceptat o scurta discutie in legatura cu acest subiect.
I. Domnule Codin Olariu, sunteti unul dintre cei mai reputati si competenti cardiologi pe care i-a avut Aradul si, cu siguranta, plecarea dvs. este o pierdere enorma pentru aradeni. Ce anume v-a determinat sa plecati din Romania si sa profesati in Franta?
R. Decizia de a pleca din Romania, din Arad, de la un loc de munca de care am fost foarte legat a fost determinata de adancul sentiment de invins. Invins de sistem. Nu am putut progresa, atmosfera profesionala devenind tot mai putin respirabila.
I. Ati fost seful sectiei de terapie intensiva coronariana si al celei de cardiologie in cadrul SCJU Arad. Cum vedeti in prezent serviciile medicale in domeniul cardiologiei la nivelul judetului Arad?
R. Din 2010 incoace, evolutia este punctata de un singur progres notabil, legat de aparitia serviciului de cateterism cardiac si cardiologie interventionala, condus de doctorul Dina, venit de la Timisoara. Dar este o initiativa privata si abia ulterior s-a realizat acest melanj public – privat, benefic pentru pacienti. Deci acesta este singurul progres notabil din 2010 incoace.
Serviciile au fost mult imbunatatite de existenta acestui centru care a facut posibila diagnosticarea si tratarea pacientilor aradeni prin metodele cardiologiei interventionale aici, in orasul nostru, un lucru extrem, extrem de important, existent in toata lumea, in toate orasele mari, nu mai vorbesc de centrele de judet, dar foarte deficitar in Romania.
Specialistii de cardiologie interventionala sunt inca rari in Romania, iar cei foarte buni sunt si mai rar. Profesionistii de mare performanta nu se gasesc peste tot si ar trebui in sfarsit si noi, romanii, sa ajungem sa ii pretuim.
I. Odata cu deschiderea clinicii Cardiolife in Arad, urgentele se pot rezolva la nivel local. Cat de important este acest lucru pentru pacient?
R. Inainte, nu intotdeauna puteam trimite bolnavii cu urgente cardiovasculare in timp util la Timisoara, deoarece nu exista garda de cardiologie interventionala la Timisoara. In plus, se pierdea timp pretios in contextul in care, in cazul infarctului miocardic, de la primul diagnostic pana la redeschiderea arterei inchise nu trebuie sa treaca mai mult de 120 de minute. Plus riscurile inerente transferului, transportului.
Acum bolnavii pot fi tratati in timp util, trebuie doar sa parcurga coridorul de la preluarea urgentelor pana in laboratorul interventional.
Deci s-a facut un progres remarcabil: accesibilitatea, timpul, nu mai vorbesc de calitatea impecabila a serviciilor oferite.
Si trebuie sa amintim si faptul ca pentru infarctele acute bolnavii nu trebuie saplateasca nimic. Mai mult,este degrevat de o mare cheltuiala si sistemul public.
I. In Franta se intalnesc parteneriate public – privat?
R. Peste tot in lume exista parteneriate public – privat, si in Franta, si in alte tari, si chiar spitale intregi realizate in parteneriat public – privat si nimeni nu isi pune problema ca ar putea exista sifonari sau miscari neortodoxe de bani. Aducerea unui serviciu privat in cadrul unei institutii de stat intotdeauna ridica suspiciuni la care noi, romanii, suntem atat de dispusi sa facem apel, nedorind sa vedem partea frumoasa si plina a paharului. Desigur, ideal ar fi fost ca statul roman sa se fi implicat si sa fi construit acest serviciu care sa fi fost eminamente public, ingrijindu-se in acelasi timp sa formeze oameni din Arad care sa poata oferi aceste servicii. Dar acesta este un ideal si idealurile nu sunt facute pentru a fi implinite.
I. Cum suna viitorul din punct de vedere al serviciilor medicale pentru Romania?
R. Dupa cum se arata lucrurile la ora actuala nu am niciun motiv sa cred ca dezvoltari armonioase, consistente si benefice pentru pacient ar putea sa apara altundeva decat in sistemul privat. Ma grabesc sa adaug insa, ca atat timp cat nu vor exista asigurari reale de sanatate, publice si complementare, implinirile nu pot fi rotunde, pentru ca un sistem de asigurare solid, functional, aduce enorm de multa curatenie in sistem si in relatia medic – bolnav si medic – medic. Este inadmisibil faptul ca sistemul de asigurari sa faca deosebire intre furnizorii privati si cei publici pentru ca asigurarile nu sunt ale furnizorului, ci ele sunt facute pentru pacient din banul pacientului, deci banul ar trebui sa se miste odata cu pacientul. Iar pacientul nu este interesat daca banul sau e cheltuit pentru servicii publice sau private, e interesat sa fie cat mai bine tratat.
Prof.univ.dr. Eftimie Miuţescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie a SCJU Arad:
Acest centrul de interventii cardiovasculare este in acest moment cel mai performant compartiment medical din judetul Arad. Acolo se realizeaza doua lucruri extraordinar de importante:
-
Se rezolva urgentele cardiace la nivel local, adica salveaza vietile aradenilor, iar sanatatea este un drept fundamental.
-
Este un exemplu pentru intreaga generatie de cardiologi care vine din urma.
In plus, aceasta clinica nu se adreseaza doar patologiei cardiace, ci si abdomen si dezvolta in perspectiva interventionalul pe vase. Adica este o unitate de baza din care se poate dezvolta ceva.”
Bogdan Totolici, seful Sectiei de Chirurgie a SCJU Arad
“Un serviciu de inalta performanta in judetul Arad aduce beneficii pacientilor. Indiferent ce locatie ar avea, serviciile oferite de cardiologie interventionala, repet, oriunde ar fi ele, sunt in beneficiul populatiei judetului Arad si a pacientilor carora se adreseaza aceasta specializare.
Pacientii nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze in alte orase si pot beneficia de servicii in timp util.
In plus, clinica nu se adreseaza doar pacientilor cu probleme coronariene, ci au fost tratati si pacienti cu infarct intestino – mezenteric si cu arteriopatie periferica.”
Adina Pop – Moldovan, sef Sectie Cardiologie SCJUA: “De cand s-a deschis Cardiolife, Aradul nu mai este doar o statie de transfer spre alte centre medicale. Acum se poate pune un diagnostic complet din punct de vedere al bolilor cardiovasculare, iar pacientul poate fi informat corect asupra riscurilor si optiunilor de tratament. In plus, se pot diagnostica si stenozele carotidiene, bolile arterelor periferice si se evita amputatiile. Noi am incercat aducerea unui angiograf inca din 2002, dar acest lucru nu s-a putut realiza si aradenii nu au putut beneficia de aceste servicii pana la venirea Cardiolife. In momentul de fata, nu exista cardiologie moderna fara aceste metode de investigatie si tratament. Fara aceasta, ne-am intoarce la secolul trecut. Este de amintit ca un numar mare de cazuri foarte riscante si complexe, refuzate in alte centre mult mai cu traditie s-au intors si au fost rezolvate in Arad.”
Titus Ududec, Presedinte Colegiul Medicilor din Arad: “Prezenta Cardiolife in Arad este cu siguranta benefica deoarece rezolva probleme care nu se puteau rezolva decat in alte parti. Este foarte bine ca se afla in cadrul spitalului deoarece pacientii ajung mai repede, iar timpul de interventie in cazul urgentelor este extrem de important. Partea proasta este ca nu face parte dintr-un Program National si anumite situatii nu se pot rezolva gratuit.”
Adrian Darabantiu, Presedinte Asociatia Societatea Medicilor de Familie Arad:
„Cardiolife este un mare castig pentru Arad, deoarece acolo se salveaza vieti, se salveaza pacienti care vin cu infarct acut, iar in cazul infarctelor, factorul timp conteaza enorm de mult. Cu cat se intervine mai repede, cu atat mai bine pentru pacient, pentru sansele acestuia de supravietuire si recuperare. Repet, principalul mare beneficiu pentru pacient este ca la Cardiolife sunt tratate urgentele cardiace.”
Daniela Motoc, Medic primar UPU SCJU Arad, Conferentiar Universitar Medicină de Urgență: „In calitate de medic care lucreaza la Urgente, pot sa va spun ca la Cardiolife sunt salvate vietile pacientilor cardiaci, deoarece nu toti ar putea ajunge la Timisoara in timp util. In ceea ce ma priveste si eu am optat pentru o interventie la Cardiolife, deoarece domnul doctor Dina este un profesionist desavarsit, in care am toata increderea. Cu toata deschiderea va spun ca aceasta clinica este un beneficiu enorm pentru Arad si fara serviciile oferite de Cardiolife, unice in Arad, nu se poate face cardiologie moderna si nu se poate asigura o ingrijire optima pacinetilor cardiovasculari.”
Boros Liviu, Sef Sectie Neurologie SCJU Arad: “Prezenta clinicii este benefica pentru pacienti, deoarece se poate interveni de urgenta cand exista indicatie de arteriografie si de stentare. Pentru pacientii cu probleme neurologice, posibilitatea de a vizualiza sistemul circulator cerebral si nu numai, permite stentarea pacientilor in timp util, impiedicand extinderea leziunii ischemice cerebrale si favorizand recuperarea si prevenind, adesea producerea unui accident vascular cerebral.”
Duse Cornelia, medic primar neurolog, Neurologie SCJU Arad:
“Intre sectia de neurologie si Cardiolife exista o colaborare foarte buna, care este in beneficiul pacientului. La Cardiolife au fost tratati pacienti care au venit la noi cu probleme neurologice, mai exact probleme care tin de arterele carotide. Acestora li s-a facut repermeabilizarea si stentare pe arterele care duc fluxul sangvin la creier in timp foarte rapid si cu rezultate excelente.
Punctul forte este ca la Cardiolife se rezolva cazuri extrem de dificile, care inainte erau dirijate spre centre din alte judete. Experienta dobandita in urma aparitiei acestui centru performant ajuta atat medicii de la alte specializari, cat si echipa de tineri cardiologi si neurologi.”
Parvu Ioan, pacient: „In primul rand, vreau sa il felicit pe cel care a avut ideea sa aduca Cardiolife la Arad. Eu am fost la 20 minute de moarte. Doctorul Dina a venit sambata seara de la Timisoara, cu copilul dormind in masina si m-a operat. Nu l-am cunoscut pana atunci, doar auzisem de el ca este un om extraordinar si un profesionist desavarsit. In acea seara de sambata mi-a salvat viata, iar acum ma simt foarte bine. Pot doar sa ii multumesc din suflet!”
Savulov Radu, pacient: “Serviciile care mi-au fost oferite la Cardiolife au fost foarte bune, intreaga echipa a facut o treaba excelenta. In plus, am observat o colaborare foarte buna intre personalul de la Cardiolife si cei de la sectia de cardiologie din cadrul spitalului.”
Camelia Kreszan, pacienta: “La aceasta clinica am intalnit o echipa minunata, pentru care, intr-adevar, pacientul inseamna totul. Doctorul Dina a venit de la Timisoara, duminica, in 30 de minute a fost la Arad si s-a efectuat interventia. Pe langa faptul ca domnul doctor este extraordinar, fetele de langa dansul sunt trup si suflet pentru tot ceea ce fac. Am intalnit cu adevarat respectul pe care si-l doreste orice pacient atunci cand ajunge intr-o unitate medicala.”
Sorea Vasile, pacient: “Am beneficiat de tot ce imi puteam dori ca pacient: o atitudine ireprosabila din partea intregului personal medical, o interventie reusita si o perioada foarte scurta petrecuta in spital. Si totul la mine acasa. Pentru mine asta inseamna medicina moderna.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!