Ne sufocăm. La propriu. Dacă aţi simţit că respiraţi greu, ori că aerul este încărcat, să ştiţi că nu vi s-a părut. Deloc. Aerul în Arad este aproape irespirabil. Lucrările din centru, coroborate cu alţi factori, au făcut ca, în oraşul nostru, calitatea aerului să fie proastă, foarte proastă. Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad are trei staţii de măsurare a calităţii aerului. Două dintre ele sunt în municipiu, la Podgoria şi în curtea Colegiului Tehnic pentru Protecţia Mediului, iar a treia la Nădlac, în apropierea punctului de trecere a frontierei. Aceste trei staţii măsoară permanent calitatea aerului, prezenţa pulberilor în aer, cantitatea de dioxid de carbon şi alte gaze în atmosferă.
De ceva vreme încoace, pare că staţiile sunt „date peste cap”. Dacă, în mod normal, aerul în Arad era bun şi foarte bun, acum a ajuns să fie moderat şi rău. Totul, datorită concursului unor factori care au făcut ca arădenii să respire… praf. Informaţia ne-a fost confirmată de către Dana Dănoiu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Mediului Arad.
„Datorită lucrărilor de modernizare care se desfăşoară în oraş, în atmosferă există pulberi în suspensie peste valorile înregistrate de obicei în oraşul nostru. Asta şi din cauza condiţiilor meteorologice care nu favorizează dispersarea acestora. În plus, creează poluare şi faptul că arădenii au început să folosească sistemele de încălzire, dar şi resturile de vegetaţie care sunt incendiate în această perioadă. Adevărul este că aerul are o calitate mai proastă decât de obicei”, ne-a spus Dănoiu.
Măsurătorile celor trei staţii din judeţul Arad indică faptul că pulberile în suspensie sunt prezente la un nivel ridicat, mult mai ridicat decât în mod normal şi chiar peste limitele admise. Aceste pulberi sunt de două feluri, PM 10 şi PM 2,5. Pulberile PM 10 sunt acele particule cu un diametru mai mic de 10 micrometri, iar pulberile PM 2,5 sunt particulele cu diametru mai mic de 2,5 micrometri. În general, aceste particule sunt, practic, praf, dar conţin şi alte substanţe dăunătoare sănătăţii, inclusiv gazele de eşapament. Potrivit specialiştilor, în caz de lucrări de modernizare care generează praf, ar trebui ca şantierele să fie udate constant, pentru ca praful să nu se ridice în atmosferă. Din păcate, după cum vedem cu ochiul liber şi pe plămânii noştri, nu se întâmplă acest lucru. Din când în când, câte un utilaj mai spală şoselele din centrul oraşului şi… cam atât. La asta se rezumă grija autorităţilor faţă de sănătatea noastră. Dacă vorbim, în schimb, despre staţia de măsurare de la Nădlac, aceasta înregistrează valori depăşite în special datorită faptului că este montată în imediata apropiere a punctului de trecere a frontierei, acolo pe unde trec zilnic mii de autovehicule.
Şi afecţiunile
După cum era de aşteptat, poluarea ne afectează sănătatea. Potrivit celor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pulberile în suspensie pot provoca diferite afecţiuni, în special ale aparatului respirator. „Dimensiunea particulelor este direct legată de potenţialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură”, se arată în textul celor de la Mediu.
Să vină ploaia
Poate că cea mai simplă cale de a curăţa puţin aerul Aradului este ploaia. Precipitaţiile ar prelua particulele din atmosferă şi le-ar aşeza pe sol, acţionând ca un fel de filtru. Dar şi această soluţie este una de moment. Pentru că, imediat ce praful se uscă, este ridicat din nou în aer. Aşadar, concluzia este că, pentru a respira un aer decent, avem nevoie de un oraş curat.
Trimite articolul
XPraf ca praf … dar lucrari lasate neterminate si in Micalaca pe Radnei ,circulatie ingreunata parcari inchise , semanam tot mai mult cu o adunatura de ….” glumeti “, pe a caror piele se distreaza … alesii nostri . Ce urmeaza ? Sa aflam ca nu mai sant bani ! Olteanul nostru cel istet a uitat ca au fost multi fraieri care l-au votat ? Avem conducatorii pe care ii meritam !
Simțim pe propria piele, mulțumim d-lui Falcă pentru moștenirea lăsată,el a plecat la Bruxelles, după mine potopul,Vlaicu e in stop cardiac de 4 luni,nu se mișcă nimic,doar praful,de asta nu spune nimeni nimic, firmele dragi primăriei prosperă fără să muncească
Lipsa precipitatiilor e un factor. Praful din aer e acolo de mult timp. Daca dau ceva ploi, se mai curata treaba… Oricum masinile care polueaza excesiv sunt tot pe sosele… toata lumea cunoaste programul celor de la RAR si rablele trec dupa program, e o intelegere tacita.
Vom ajunge să mergem cu măști pe față, cum vedem în marile orașe din Asia…
Sa o aducem pe Greta poate rezolva ea treaba cu poluarea cu a ei papusari propagandisti
Va pup de la Brucsles dragi aradeni,si va multumesc !A,am uitat,sa stiti ca mi-am luat si familia,ca nu mai suporta in ce hal au adus liberalii Aradul !! Sa le fie rusine !!
Statul mafiot de drept tip falca a promovat la brucseles. In solda mafiotilor merchelioti care jefuiesc Romania la singe. In rest, saracie corporatista cit cuprinde in tara asta, salarii minime inclus ca asa e in colonie.
Va plingeti de praf si gropi bai rezistentilor ? Da cind ati votat premarele douazeci de ani la foc automat ori cu ce-ati gindit ? Cu micii si berea de la dughenele lui falca cu aia ati gindit.
Concetatenii lu flaca ie dastepti foc si liberalici unu si unu .
Roli