Consilierii locali municipali sunt chemaţi, joi, să aprobe „Strategia privind transformarea în oraş verde a municipiului Arad”.
„Elaborarea «Strategiei de transformare în oraş verde a municipiului Arad» se înscrie în sfera preocupărilor constante ale Municipiul Arad, în ultimii ani, pentru promovarea unor proiecte menite să ducă la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, protecţia mediului înconjurător, eficientizarea energetică şi dezvoltarea durabilă a oraşului. Priorităţile Aradului pentru perioada 2016-2025 se îndreaptă în continuare spre dezvoltarea sustenabilă, cu accent pe îmbunătăţirea mobilităţii urbane, a spaţiilor verzi şi a eficienţei energetice. Pornind de la analiza situaţiei existente, «Strategia de transformare în oraş verde a municipiului Arad», prin direcţiile, măsurile şi planurile descrise, poate juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor privind îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a calităţii vieţii, prevăzute de documentele strategice asumate (Strategia de dezvoltare a municipiului Arad, Planul de Acţiune privind Energia Durabilă Arad 2012-2020, Masterplanul de Transport şi Trafic al Municipiului Arad) sau aflate în curs de adoptare (Planul de dezvoltare a sănătăţii la nivelul municipiului Arad, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă). Implementarea acestei strategii are în vedere, printre altele, respectarea angajamentelor asumate de Municipiul Arad prin aderarea, în anul 2011, la Convenţia Primarilor, în sensul implementării politicilor europene legate de creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă şi implementării măsurilor pe care şi le-a propus Municipiul Arad prin Planul de Acţiune privind Energia Durabilă 2012 – 2020, în scopul reducerii cu 23%, până în anul 2020, a emisiilor de CO2, pe cap de locuitor, faţă de anul de referinţă 2008” – se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărâre.
Câteva obiective
Referindu-se la transformarea Aradului în oraş verde, primarul Gheorghe Falcă a subliniat: „În această strategie avem 23 de obiective mari, care trebuie să fie îndeplinite atât de Primărie, cât şi de instituţii din subordinea Primăriei sau Regia de Apă – când discutăm de ape şi apele uzate – sau ANIF – când discutăm de Canalul Mureşel. Toată această strategie a fost în dezbatere publică, a fost armonizată cu interesele societăţilor din municipiul Arad şi, prin aprobare, va duce la obligativitatea Primăriei de a investi masiv în creşterea calităţii spaţiului verde.”
Edilul a amintit de problema transportului în comun ecologic, subliniind „am fost apreciaţi pentru investiţiile pe care le-am făcut şi pe care o să le facem”. Gheorghe Falcă a vorbit şi despre prelungirea pistei de biciclete în Parcul Lunca Mureşului, de la 130 km la 160 km de piste „şi, în partea a doua, să avem 55 de staţii cu 310 biciclete – proiect aflat în prezent în derulare, prin elaborarea studiului de fezabilitate”.
Un alt obiectiv al Municipalităţii îl reprezintă mărirea parcurilor în oraş „prin finalizarea parcurilor din Bujac şi Gai, inclusiv achiziţionarea terenului din zona Tricoul Roşu pentru a realiza un parc central”. Primarul a precizat că „odată cu intrarea în Cetate, suprafaţa verde accesibilă cetăţenilor va creşte, doar că noi vrem să crească suprafaţa verde amenajată la 26 mp/locuitor. Aradul are în acest moment o suprafaţă verde de peste 70 mp/locuitor”.
Potrivit edilului, „Complexul sportiv din zona Mărului este un alt obiectiv care e în derulare. În 2018 vom încerca să începem un proiect «Un copil născut, un copac plantat» care va conduce la creşterea numărului de copaci în municipiul Arad, legat şi de ceea ce înseamnă perdelele pe care trebuie să le construim în jurul autostrăzii municipiului Arad. Sunt şi câteva proiecte legate de creşterea calităţii spaţiilor verzi prin proiectul de regenerare urbană, unde adăugăm şase hectare de spaţii verzi, ridicând la mult mai mult suprafaţa verde publică amenajată per cetăţean”.
Indicatori
Potrivit primarului Gheorghe Falcă, există 12 indicatori care trebuie puşi în practică: schimbările climatice, transportul local, spaţiile verzi, natură şi biodiversitate, calitatea aerului, calitatea mediului acustic, managementul deşeurilor, managementul apei, managementul apei reziduale, ecoinovaţia şi locul de muncă sustenabil, performanţa energetică şi managementul integrat al mediului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!