ARAD. Reîncep conferinţele Aradul şi Marea Unire. Anunţul a fost făcut de cei de la Centrul Cultural Municipal, care mai precizează faptul că „dacă anul trecut, conferințele au fost dedicate Centenarului Marii Uniri, omagiind oamenii politici care au contribuit la făurirea Statului Național Unitar Român, dar și Aradul ca și Capitală Politică a Marii Uniri, anul acesta evenimentele sunt dedicate perioadei de după 1 Decembrie 1918, când s-a consolidat România Mare”.
Cine vor susţine aceste conferințe şi când vor avea loc ele?
Potrivit comunicatului CMCA, „în perioada 31 octombrie – 10 decembrie 2019, dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul Bibiotecii Județene «Alexandru D. Xemopol» din Arad, prof.univ.dr. Mihai Drecin de la Universitatea Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Universitatea Oradea, P.S. Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și prof.univ.dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad şi preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop vor prezenta diverse comunicări științifice care vor reliefa realizările și transformările din perioada de după 1 Decembrie 1918. Oameni, destine, momente, transformări – toate au fost studiate de istorici și vor fi prezentate în fața arădenilor interesați de aceste aspecte”.
Prima conferință a avut loc la 31 octombrie 2019, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“, în sala Astra, când dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul instituției, a susținut dezbaterea cu tema „Integrarea elitei arădene în România Mare”, intrarea fiind desigur liberă.
Conferințele „Aradul și România Mare” își mai propun să evidențieze cum a fost consolidată Marea Unire în județul Arad, cum a fost consolidată societatea și care au fost realitățile atât în Arad cât și în România Mare în acea perioadă.
Evenimentul, coordonat de prof.univ.dr. habilit Corneliu Pădurean este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, cărora li se alătură și la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”.
9 conferințe în 2018
Anul trecut, au fost organizate 9 conferințe sub egida „Conferințele Centenarului“, la care au participat aproximativ 500 de persoane, dintre care 300 elevi și studenți. Toate conferințele susținute vor fi publicate în revista Analele Aradului, pe anul 2018, număr care va intra în portofoliul pentru evaluarea Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS).
Citiți principiile noastre de moderare aici!