Datele colectate şi transpuse în „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor al judeţului Arad”, întocmit de către secretariatul tehnic permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, indică faptul că judeţul nostru nu ar avea de suferit de pe urma cutremurelor, chiar dacă acestea şi-au făcut apariţia în Arad.
„Din multitudinea dezastrelor naturale posibile, cutremurele de pământ ocupă detaşat primul loc atât din punct de vedere al dimensiunii pagubelor materiale, cât şi din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti. Analizând activitatea seismică în ultimii 300 de ani, constatăm că în Banat avem mai multe zone seismogene, care de-a lungul timpului au generat cutremure puternice. Principalele caracteristici ale cutremurelor din Banat sunt determinate de natura solului (sedimentar necompactat), sol slab care nu permite acumularea de energii foarte mari. Calculele specialiştilor arată că în zona Banatului nu se va putea genera un seism cu efecte devastatoare comparabile cu cele ale seismelor produse în zona Vrancea”, se arată în planul de analiză.
Tot aici ni se transmite şi care sunt principalele caracteristici ale cutremurelor din Banat: sunt total imprevizibile (nu se poate stabili o perioadă de revenire ca în cazul celor din Vrancea); sunt cutremure de mică adâncime: 10 – 12 km; efectele au o arie restrânsă, diametrul zonei epicentrale nedepăşind 20 km.
„Judeţul Arad se află în zona a D şi E a cutremurelor bănăţene de tip intraplacă, cu epicentrul în zona Banloc, judeţul Timiş. Cutremure de pământ, localizate în zona Banat, considerată a doua ca importanţă după cea vrânceană, sunt datorate faliilor existente în interiorul plăcilor tectonice. Zona are o activitate seismică continuă de intensitate medie, cu perioade de revenire mari dar inconstante, producându-se cutremure de tip intraplacă. Datele istorice privind seismele bănăţene încep la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Se observă că cele mai mari seisme de magnitudine maximă 4,7 (intensitate VII) s-au produs în secolele trecute. Trebuie menţionat că zona Banat este caracterizată de mutarea zonelor active. Dacă în perioadele anterioare, zonele active au fost cele din sud (Moldova Nouă) şi nord (Arad, Sânicolau Mare), în secolul nostru au fost mai active zonele centrale (Banloc, Parţa)”, se mai arată în documentul întocmit de CJSU.
Municipiul Arad este amplasat în partea de nord a zonei seismogene Banat, o falie trecând chiar prin apropierea lui. De asemenea, alte falii trec pe lângă oraşele Lipova, Chişineu Criş, Curtici, Nădlac şi Pecica, precum şi pe lângă comuna Vinga.
„Conform Concepției naționale de răspuns post-seism, ediția a II-a 2021, numărul de clădiri și persoane din judeţul Arad posibil a fi afectate de un seism produs pe teritoriul României este nesemnificativ”, se mai arată în „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor al judeţului Arad”.
Trimite articolul
XAsa e cum ziceti voi. Pana la proba contrarie. Nu uitati ca un cutremur imens poate lovi oricand, oriunde. Seismologii sunt acei salariati platiti degeaba in final, ca oricum nu pot face nimic.
-
Ba da ignorant ești. Citește macar pe internet ce este seismologia și poate afli că seismologii nu au nici o obligație sa *facă ceva”. Eu că și când ai critica un medic că nu a făcut nimic sa oprească o avalanșă.
-
Si ce rol au seismologii totusi? Grafice si teorii care sunt doar niste teorii?
-
Ia cu pita: “Seismologia este o ramură a geologiei care se ocupă cu studiul științific al cutremurelor, create atât de surse naturale cât și de surse artificiale, și al propagării undelor prin scoarța terestră.”
Pentru ca vad ca esti prea redus sa cauti ceva daca esti interesat.P.S. Si teoria gravitatii e tot “doar o teorie”. Incearca sa faci diferenta intre teorie in limbaj normal si teorie in limbaj stiintific. Asta daca ai destui neuroni, sa nu cumva sa patesti ceva.
-
-
sigur ca se darama
Seismologii nu pot prezice nimic – si asta o spun ei cu gurita lor.
Aradul nu ar avea probleme daca nu ar avea resurse de gaze naturale exploatate acum prin fracturare hidraulica.
-
Da, seismologii nu sunt mama omida
Da, nu-i problema. Totul este foarte sigur, ca si o simulare din aia “ieftina” unde totul iasa cum trebuie.
Articol gen praf in ochi pt oamenii de rand.
Concluzia acestui articol este ca: se poate fora in continuare, ca nu ne daramam. Bravo Bo$$!
Rosu cu steluta? 🙂 imi place de voi, comunisti mici 🙂
-
Da, Cimisoara-i rosie pe harta asta. Din pacate pentru noi Aradu-i oricum portocaliu, ca un rahat de copil mic. 🙂
Seismologii să admită că aceste cutremure cu magnitudini reduse, apărute în zone în general inactive seismic (gen Gorj și mai nou Arad) se datorează exploatării gazelor naturale prin fracturare hidraulică. Asta e cauza și nimic altceva.
Dar na ”cutremuriada” încă mai prinde.
Dar domnii care au scris maretul “plan” ce fel de specialisti sunt? Ca mie imi pare ca sunt ca parerologii de pe la TV, au invatat ceva cuvinte cheie care dau bine la public, ca sa para ca stiu despre ce vorbesc (ca zone seismogene, zona intraplaca etc.) dar la dovezi sunt total pe langa. Cica Arad nu are risc: pe ce se bazeaza? Exista soft-uri care fac analize de acest fel si da, Aradul are ceva risc, nu e rosu, dar nici alb. Asta una din afirmatiile false ale asa zisului Raport. Si inca una cusuta cu ata alba, cum ca seismele cu magnitudine 4,7 au avut loc in secolule trecute. Dar cel din aprilie 1974, de 5,6? Si multe altele documentate de cercetari ca cea a lui Mihail Diaconescu. Ce nu indica niciun document sau baza de date este faptul ca serii de cutremure ca acestea, cu bubuituri, cei din Paulis pot fi intrebati, ca ei stiu mai bine de ce, au fost inregistrate, dintr-o data, intr-o regiune. Si nici cronicile nu indica activitati seismice de asa natura ca cea de acum din Arad. Tare prosti trebuie sa ne mai creada sa isi inchipuie ca nu intelegem despre ce este vorba. Sapaturi dupa gaze sau ce-o mai fi de care nu vor sa se stie nimic. Si se mai mira de ce are AUR material de campanie. De aia, ca restul clasei politice tace in papuci.
Am mai intrebat. Unde exista exploatare de gaze naturale??? Din cate stiu Panfora a plecat.Stiti ceva sau doar vorbiti?
-
Oficial a plecat neoficial pe undeva fura cu ajutorul unor politicieni corupti ceve asa greu de inteles?sti vorba aia daca as fi pt o zi presedinte v as amaneta si nu va ti prinde!
Se forează pt gaze de șist in Zabrani. Undeva pe lângă Mureș. Oficial ar fi ceva balastieră dar se pare ca nu scot nisip și balast ci caută după gaze.
Ptiu, câți “experți” seismologi are Aradul… prezenți pe forum 😂