Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a pus în gardă direcțiile județene din Arad, Timiș, Caraș Severin și Mehedinți, după ce în Serbia au fost descoperite focare de antrax. Potrivit informațiilor furnizate de DSVSA, în zona Novi Becej, satele Bocar şi Novo Miloşevo, aflate la 60 de kilometri de graniţa cu România, au fost depistate mai multe animale care au contactat bacilul cu pricina, aici fiind instaurată carantina. Ordinele venite de la București sunt clare: intensificarea măsurilor de control al circulației de animale vii, produse și subproduse provenite din Serbia. Gheorghe Ban, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA), spune că nu este cazul ca arădenii să se alarmeze în legătură cu antraxul. „Sunt foarte mici șansele ca animalele sau produsele infectate că ajungă în județul nostru, ținând cont că suntem destul de departe de zona afectată”, ne anunță Gheorghe Ban.
Directorul DSVSA mai spune că, la nivelul județului Arad, există o campanie anuală de vaccinare a animalelor împotriva bolii cu pricina. „În fiecare primăvară demarăm o campanie de vaccinare a bovinelor, ovinelor, caprinelor și cabalinelor împotriva antraxului. Și în acest an a avut loc această vaccinare care a acoperit populația de animale în procentaj de peste 90 la sută, iar restul de 10 la sută sunt în curs de vaccinare”, spune Gheorghe Ban.
Controale sporite
Practic, măsurile pe care le vor lua inspectorii DSVSA se referă la controale sporite în privința produselor și animalelor vii care vin din zona cu pricina. „A fost reunită echipa de lucru a DSVSA care va înmulți controalele venite din Serbia pentru a depista posibile animale sau produse infectate. Pe lângă controalele realizate la animalele din Serbia, vom supraveghea și circulația bovinelor, ovinelor, caprinelor și cabalinelor între județele vizate, respectiv Arad, Timiș, Mehedinți și Caraș Severin. Încercăm să limităm transporturile de animale venite din județele mai apropiate focarelor spre județul nostru. Cu toate acestea, locuitorii Aradului nu trebuie să își facă griji”, anunță directorul DSVSA.
Bacil rezistent
Potrivit explicațiilor primite de la Gheorghe Ban, antraxul este un bacil rezistent care poate trăi zeci de ani în sol. „Primăvara, când ploile sunt puternice, antraxul poate urca la suprafața solului și poate infecta animalele care consumă apă. Dar dacă acestea sunt vaccinate, șansele ca bacilul să îmbolnăvească animalele sunt nule”, mai spune directorul DSVSA.
Aradul, curtat de un investitor
Aradul, capitala culturii transfrontaliere
Citiți principiile noastre de moderare aici!