Precipitaţiile din ultimele zile au făcut ravagii în judeţ. Mai multe localităţi din Arad au fost pe punctul de a fi inundate, fiind instituit cod portocaliu de inundaţii sâmbătă timp de câteva ore. Câteva drumuri, mai multe case şi grădini au fost cucerite de apă. Cea mai afectată localitate s-a dovedit a fi Pâncota, acolo unde, sâmbătă, străzile au fost sub ape iar casele şi grădinile oamenilor inundate.
Deşi situaţia cea mai dramatică s-a înregistrat la Pâncota (aici a fost convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă), şi alte localităţi au stat sub ameninţarea apei. La Lipova, DN 7 a fost acoperit de ape pe 80 de metri, la Sebiş o casă a fost deja inundată, la Hălmagiu o alta, de pe strada Primăriei, iar la Moneasa zona bisericii. Cei din Dieci aşteaptau şi ei apele să pună stăpânire pe terenuri.
Codul portocaliu de inundaţii a fost instituit sâmbătă pentru Zerind, Criş, Ineu, Sebiş, Moneasa, Gurahonţ, Brazii, Chisindia şi Şilidia, în intervalul orar 10.55-12.55, fiind aşteptate ploi care puteau atinge 40-50 de litri/ mp.
Pompierii au intervenit la Pâncota, Ineu, Lipova şi Bârzava, Hălmăgel, cei de la Apele Criş la Pâncota şi Zerind, în timp ce la Moneasa şi Hălmagiu au intervenit forţele locale.
Drumul judeţean 79 F care leagă Hălmăgel de Sîrbi a fost rupt de viitură, fântânile din Hălmăgel au fost inundate, iar copacii au deviat şi ei cursul apelor. Pe Crişul Alb, duminică, în zona Gurahonţ, cotele de inundaţie au fost depăşite, dar nu fuseseră atinse cotele de pericol (care indică inundaţii în localitate).
Disperarea a atins cote maxime sâmbătă la Pâncota, încă de la orele dimineţii, când piaţa din oraş a fost evacuată, apa ajungând până la înălţimea meselor. Străzile din vecinătatea pieţei au fost şi ele, cu toate, acoperite de apă, după ce pârâul Valea Sodom-Bighiu a ieşit din matcă. Canalizarea a ieşit şi ea în Pâncota, acolo unde, potrivit localnicilor, a plouat fără încetare 24 de ore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Sorina Ambruş, străzile Libetăţii, Vasile Goldiş, Tudor Vladimirescu, Eroilor, Crişului şi Traian au fost acoperite de o lamă de apă de câţiva centimetri, iar câteva case şi grădinile oamenilor fuseseră inundate.
Potrivit localnicilor, pe fiecare dintre aceste străzi cel puţin o casă a fost „cucerită” de ape.
Intervenţia
„S-au înregistrat mai multe apeluri telefonice prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, astfel că la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Secţiei de Pompieri Ineu cu motopompe pentru evacuarea apei din case, pivniţe şi grădinile oamenilor. S-a primit sprijin şi din partea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Pâncota, care a intervenit cu două motopompe, două excavatoare şi un buldozer pentru decolmatarea podeţelor. În jurul orei 12,00, primarul oraşului Pâncota a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în vederea analizării situaţei, urmând să dispună noi măsuri, dacă va fi cazul”, a punctat Sorina Ambruş, purtător de cuvânt ISU Arad.
A fost inundat punctul trafo
O situaţie care a necesitat intervenţia de urgenţă a pompierilor, sâmbătă, la Pâncota, a fost generată de inundarea punctului trafo din localitate. Potrivit angajaţilor de aici, pentru a evita un scurt circuit la staţia de curent electric, pompierii au fost chemaţi să cureţe toate şanţurile din zonă şi să rupă un podeţ. Pompierii au intervenit până şi la groapa de gunoi, afectată de viitură.
Nici centrul Pâncotei nu a scăpat de dezastru. Casele din centru au fost inundate iar toate şanţurile au fost pline de apă.
Disperarea se putea citi pe feţele localnicilor care au început să-şi pună saci de nisip pentru a-şi proteja casele, grădinile şi bunurile de furia apelor.
Cum era de aşteptat, apele au adus cu ele în oraş PET-uri şi alte gunoaie din vale.
Drum rupt de ape
Probleme au fost şi pe drumul care leagă Hălămgelul de satul Sîrbi. DJ 79F, un drum de piatră, a fost spălat de viitură, valea Găina rupând stăvilarul şi inundând drumul. Tot apele au fost cele care au pus la pământ mai mulţi copaci, ce aveau să schimbe cursul viiturii. Duminică, pe drumul care îi duce pe oameni la cele 20 de case din Sîrbi se putea circula doar cu maşini mari. Tot duminică, Garda de intervenţie Gurahonţ s-a văzut nevoită să intervină pentru a scoate apa din fântânile oamenilor din Hălmăgel.
Intervenţii în judeţ
La Sebiş, Secţia de Pompieri a intervenit pe străzile Banatului şi Calea Aradului pentru decolmatarea podeţelor, facilitându-se astfel scurgerea apelor care intraseră deja în curţile oamenilor şi ameninţau să le inunde casele. La Moneasa, s-a intervenit pentru evacuarea apei care s-a adunat pe stradă în faţa bisericii din localitate, în timp ce la Lipova, la ieşirea din localitate, apele au inundat DN 7 pe o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi. Potrivit ISU, lama de apă a măsurat în jur de 25 de centimetri. Sâmbătă, timp de două ore, circulaţia a fost îngreunată în ambele sensuri, până când Secţia de Pompieri Bârzava şi SVSU Lipova au finalizat intervenţia pentru evacuarea apei. La Hălmagiu, a fost inundată o curte pe strada Primăriei, iar la Buhani, apele au intrat în cinci curţi, la faţa locului deplasându-se SVSU Dezna.
Ponton prins în pod
Situaţie aparte şi la podul de pontoane din municipiu, zona Micălaca, acolo unde un ponton venit de pe Mureş s-a oprit în pontoanele podului care ar trebui să facă legătura cu ştrandul. Forţa apelor l-a înfipt efectiv în pod, aşa că pompierii au hotărât, în condiţiile în care nu mai exista pericolul deprinderii acestuia de pod, să aştepte decizia Primăriei, proprietara podului.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!