Chiar dacă Aradul nu are o viaţă agitată, viaţa de noapte lipsind aproape cu desăvârşire din oraşul nostru, asta nu înseamnă că trăim în linişte. Chiar mai mult decât atât, trăim într-o gălăgie continuă. Maşinile, tramvaiele ori autobuzele, trenurile, toate acestea produc gălăgie. Foarte multă gălăgie. Acest lucru a fost scos în evidenţă de un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad. Această instituţie a cuprins în Planul Local de Acţiune pentru Mediu şi datele referitoare la poluarea fonică din municipiu. Iar cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Deşi, poate, uneori nu ne dăm seama, trăim şi muncim într-un zumzet continuu, fără sfârşit.
Zgomotul urban depăşeşte în aproape întreg municipiul valorile acceptate, indiferent că vorbim despre zone centrale sau zone periferice ale Aradului. „Zgomotul urban este produs în special de circulaţia autovehiculelor mici şi mari, a tramvaielor şi în anumite zone este produs de traficul feroviar, o sursă atipică de zgomot pentru oraşul Arad, având în vedere că un cartier al Aradului este traversat de linia ferată Arad-Timişoara. În prezent, nu sunt montate panouri antifonice de-a lungul căii ferate”, se arată în raportul APM Arad. Tot aici ne sunt exemplificate şi sursele de zgomot: „sursele importante de zgomot din municipiul Arad sunt reprezentate de numărul mare de autovehicule, parcul auto învechit, activităţile comerciale de producţie sau întreţinere, nerespectarea vitezei pe căile rutiere, absenţa în unele zone a rutelor ocolitoare, etc”.
APM Arad deține un Program de monitorizare a zgomotului care urmăreşte poluarea fonică produsă în municipiul nostru. Determinările de zgomot ambiant se efectuează periodic (de două ori pe lună), în zece puncte de monitorizare care cuprind străzi de categoria II şi a III-a, parc, piață și o zonă industrială din interiorul municipiului. „De asemenea, se urmăreşte și evoluția nivelului de zgomot în timp”, se mai arată în raportul întocmit de responsabilii de mediu din judeţul nostru. Dar să vedem care sunt limitele admisibile ale nivelului de zgomot, dar şi valorile măsurate în Arad. Pe Bulevardul Revoluției, în zona Palatului Administrativ, limita admisibilă a nivelului de zgomot este de 70 de decibeli. Dar valorile medii înregistrate sunt de 72,3 decibeli. Nivelul maxim înregistrat de către cei de la APM a fost de 97,8 decibeli, în timp ce nivelul minim măsurat pe parcursul anului 2017 a fost de 51,1 decibeli. Mai departe, pe Calea Aurel Vlaicu, în zona Pieţei UTA, limita admisibilă a nivelului de zgomot este tot de 70 de decibeli. Însă valoarea medie înregistrată aici este de 71 de decibeli. Valoarea maximă măsurată la UTA a fost de 91,2 decibeli, iar valoarea minimă a fost de 49,6 decibeli. Şi Calea Iuliu Maniu a fost ţinta măsurărilor, valoarea admisibilă a zgomotului fiind de 70 de decibeli. La fel ca şi în punctele menţionate mai sus, şi aici valoarea medie depăşeşte valoarea admisibilă, atingând 71,8 decibeli. Pe Iuliu Maniu, în 2017, valoarea maximă măsurată a fost de 107,9 decibeli, iar valoarea minimă a fost de 33,1 decibeli. Nici în Piaţa Mihai Viteazul nu ne încadrăm în limite. Aici zgomotul admisibil a fost stabilit la 65 de decibeli, dar valoarea medie înregistrată este de 66,3 decibeli, cu o valoarea maximă de 103,7 şi una minimă de 33,1 decibeli. Pe strada George Coşbuc este impusă o limită a nivelului de zgomot de 65 de decibeli, însă valoarea medie a gălăgiei este de 69,1 decibeli, cu un nivel maxim de 106,5 decibeli şi cu unul minim de 43,3. Strada Andrei Şaguna reprezintă un alt punct de măsurare a zgomotului. Aici avem aceeaşi limită admisibilă ca mai sus, respectiv 65 de decibeli. Numai că valoarea medie este de 71,2 decibeli, cu un punct maxim de 108,5 decibeli şi cu unul minim de 43,8. De departe, cea mai mare diferenţă între limita admisibilă a nivelului de zgomot şi măsurătorile medii se regăsesc pe strada Ştefan Teneţchi, practic pe centura Aradului, în Gai. La o limită admisibilă de 65 de decibeli, valoarea medie înregistrată aici este de 75,3 decibeli, cu o măsurătoare maximă de 92,6 decibeli şi cu una minimă de 45,1. Depăşiri ale limitelor admisibile au fost înregistrate şi pe strada Banu Mărăcine, în zona Intim, acolo unde nivelul acceptabil este de 65 de decibeli. Aici valoarea medie este de 71,7 decibeli, maxima din 2017 fiind de 107,9 decibeli, iar minima de 51,1 decibeli.
Doar două bune
Potrivit măsurătorilor de zgomot efectuate de cei de la Protecţia Mediului, doar două zone din Arad se încadrează în limite. Este vorba despre Parcul Mihai Eminescu, acolo unde a fost stabilită o limită admisibilă a nivelului de zgomot de 60 de decibeli. Chiar dacă şi aici au existat depăşiri, atingându-se chiar valoarea de 80,5 decibeli, media este de 56,6 decibeli. Interesant, al doilea loc cu o medie acceptată este o zonă industrială din municipiu, nespecificată clar în raport. Cu o limită admisibilă de 65 de decibeli, valoarea medie a zgomotului este de 64,1 decibeli. Asta chiar dacă au existat şi valori maxime înregistrate de 79,9 decibeli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!