Vineri, 6 mai, va avea loc, la Arad, Colocviul Național al Revistelor de Cultură din România.
Dle Vasile Dan, la Arad, se vede treaba, primăvara culturală a venit devreme. Chiar în trombă. Mai întâi conferințele academice despre „Adevăr” („adevăr” cu sens lax, multiplu, cu sau fără ghilimele) susținute de unele vedete intelectuale postdecembriste cu priză la public: Horia-Roman Patapievici, G. Liiceanu și Mircea Mihăieș. Apoi o întâlnire confesivă cu prozatorul Mircea Cărtărescu, un răsfățat și el al publicului de astăzi, care și-a lansat noua sa carte, „Solenoid”. Inițiatorul acestora a fost, discret și modest ca întotdeauna, Cătălin Lazurca. În fine, au urmat aproape zece zile de festival „Doinaș” inițiat de poeta Lia Faur. A devenit deodată Aradul un loc privilegiat de pelerinaj cultural?
VASILE DAN. Orice proiect cultural (literar) de calitate este binevenit. E, se vede cu ochiul liber, o sete de cultură. Și nu doar la Arad. Ea, cultura, a fost evacuată din spațiul public în ultimele, aproape, trei decenii. A fost substituită de politică. Mai degrabă de politichie. Trăim o nevroză politică nonstop. Asta nu-i în regulă. Așa că, precum în vremurile dificile de dinainte de 1989, iarăși cultura tinde să devină un refugiu. O alternativă. Ea ar trebui să fie însă o dimensiune normală a vieții, nu una de avarie. Așadar, e bine că în Arad există evenimente culturale. Ele trebuie încurajate. Cu o mică precizare: Aradul nu doar consumă cultură, ci și produce!
Cum, în ce condiții credeți că trebuie încurajate proiectele culturale?
VASILE DAN. Întâi: ele trebuie finanțate transparent. Se vorbește despre sume colosale, drepturi de autor, cu care sunt momiți aceiași autori din afara Aradului. Drepturile de autor provin din bugetul local. Ele trebuie făcute cunoscute prin presă de către organizator. Doi: evenimentele să nu fie, pe dedesubt, tot politice. Bunăoară să nu fie publicul manipulat cu „idei colorate politic” în preajma alegerilor. Trei: importul acesta de intelectuali din afara Aradului să nu ia, ca până acum, forma perversă de contracarare a valorilor și personalităților culturale locale, de disprețuire și marginalizare a acestora. De regulă numele bune din Arad sunt excluse din scenariul evenimentului, lipsesc de pe afiș sau li se rezervă un rol umilitor. De unde formula stupidă: „scriitori arădeni”. Fără nume, fără prenume. Înainte li se spunea la fel: „cenacliști”, „condeieri locali”. Numai că unii dintre ei (vor putea fi surprinși culturnicii numiți mai nou manageri) au cote valorice mai înalte sau cel puțin egale în Dicționarul Academiei sau în Istoria literaturii lui Nicolae Manolescu decât eminențele invitate. Patru: evenimentele culturale să nu fie instrumentate doar pentru un sigur scop: să-l urce pe soclu pe organizatorul lor.
Scriitorul Vasile Dan a participat la evenimentele despre care discutăm aici?
VASILE DAN. Da. Desigur. Cu Mircea Cărtărescu sunt prieten de câteva decenii. El însuși a invocat în cuvântul său de la Arad relația noastră literară, veche și trainică. Cu Horia-Roman Patapievici am fost pe aceeași listă, la sfârșitul anului 2015, nominalizat la „Cartea anului” de „România literară”. Pe afișul „Doinaș” al doamnei Lia Faur nu am fost inclus. Nicio pagubă. De altfel pe el erau 16 portrete de autori dintre care, cred, doar doi membri ai Uniunii Scriitorilor. Întâmplător, amândoi arădeni: Andrei Mocuța și T. S. Khasis. Celelalte nume, cu vreo două excepții, erau de pe facebook. Cu toate acestea, am fost la întâlnirea cu criticii Eugen Simion și Mircea Martin, la lansarea unei cărți inedite (pentru copii) rămasă în manuscris a lui Ștefan Aug. Doinaș, la Biblioteca Județeană, apoi la o lectură publică la Colegiul „Ghiba Birta”.
Urmează Colocviul Național al Revistelor de Cultură din România de vineri, 6 mai a. c., ora 10, organizat de USR, filiala din Arad în colaborare cu revista „Arca”, editată de Centrul Cultural Județean în sala festivă a CJA…
VASILE DAN. Da, va veni la Arad, precum în cei doi ani precedenți, toată floarea cea vestită a literaturii române de astăzi. Peste 20 de reviste literare reprezentate la vârf și peste 60 de scriitori. De la Chișinău până la Arad. Scriitorii din Arad sunt pe afiș, ca întotdeauna.
Care este tema Colocviului? Ce alte amănunte ne puteți da despre el?
VASILE DAN. Tema din acest an este una oarecum previzibilă. Ea este formulată astfel: „Vitalitatea unei instituții – revista literară”. Menționez că moderatorul colocviului va fi, precum în anii trecuți, criticul literar Nicolae Manolescu. E un argument suplimentar în favoarea seriozității și interesului maxim pe care îl stârnește acest Colocviu considerat de altfel de către Uniunea Scriitorilor din România cel mai important din țară în acest sezon.
Vă dorim succes și promitem să informăm cititorii noștri interesați de eveniment atât în preajma lui, cât și, mai ales, după.
Lectură publică la Jelen
Vineri, 6 mai, ora 17, la Casa de presă Jelen, de pe strada Eminescu, iubitorii de poezie vor avea ocazia rară să asculte poezie bună în lectura unor autori comentaţi în toate dicționarele și istoriile literare de astăzi. Vor citi: Ion Mureșan și Adrian Popescu (Cluj), Robert Șerban (Timișoara), Dumitru Crudu (Chișinău), Lucian Vasiliu (Iași), Gellu Dorian (Botoșani), Gabriel Chifu și Nicolae Prelipceanu (București), Gabriela Gheorghișor (Craiova), Ioan Moldovan și Traian Ștef (Oradea), George Vulturescu (Satu Mare), Olimpiu Nușfelean (Bistrița), Aurel Pantea (Alba Iulia), Paulina Popa (Deva), Adrian Alui Gheorghe (Piatra Neamţ), Ioan-Radu Văcărescu (Sibiu). Lor li se vor alătura absolut toţi poeţii din Arad prezenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!