Descindere majoră de forţe în multe localităţi din judetul Arad. Pompieri, jandarmi, poliţişti comunitari şi locuitori ai judeţului au făcut front comun în faţa furiei naturii. Furtuna de luni seara a provocat prăpăd, sute de gospodării fiind afectate de apă. Una dintre cele mai grave situaţii a putut fi întâlnită în satul Nădab, care aparţine de oraşul Chişineu-Criş. Până şi primarul Gheorghe Burdan, depăşit de situaţie, a exclamat că nu a mai văzut aşa ceva de când s-a născut. Sute de gospodării din sat au fost afectate de inundatii, iar 11 case au trebuit să fie evacuate deoarece apa intrase deja în locuinţe şi le afectase şi structurile de rezistenţă. Potrivit pompierilor prezenţi la faţa locului, casele în a căror fundaţie s-a infiltrat apa se vor prăbuşi în câteva zile, mai ales că este vorba despre imobile ridicate din pământ bătut sau din chirpici. 25 de adulţi şi 43 de copii au fost evacuaţi din cele 11 gospodării şi au fost cazaţi în căminul cultural al Nădabului. Şi cum evacuările nu au fost niciodată uşoare, pompierii şi jandarmii deplasaţi la faţa locului s-au confruntat cu refuzul multor săteni de a-şi părăsi „agoniseala de o viaţă”, după cum chiar ei spuneau.
Una dintre cele mai dificile situaţii a fost cea a unei familii cu patru copii care a refuzat evacuarea. Cel mai mic dintre copii este sugar, fiind născut în urmă cu o lună de zile. Din declaraţiile pompierilor, mama şi-a scăpat copilul cel mic în apă şi a fost nevoie de intervenţia unei vecine pentru a-l salva de la înec. Autorităţile au intrat în casa femeii care a refuzat evacuarea şi i-a spus că, dacă ea vrea, poate să rămână în locuinţa inundată, dar copiii vor fi luaţi şi duşi la adăpost. Numai aşa a fost convinsă şi femeia să îi urmeze pe pompieri la tabăra instalată la căminul cultural. Într-o altă gospodărie, o mamă disperată şi-a ascuns unul dintre copii în dulap, iar pe altul l-a băgat sub pat în ideea de a scăpa de evacuarea forţată. Nu a fost cazul, deoarece ajutoarele au descoperit copiii şi i-au transportat la loc sigur.
Zeci de pompieri şi de jandarmi au participat la acţiunea de mare amploare de la Nădab. După ce au evacuat locuinţele aflate în pericol, aceştia au umplut sute de saci cu nisip şi au creat diguri artificiale pentru stoparea apelor. În plus, jandarmii au rămas să asigure paza locuinţelor şi bunurilor rămase în urma evacuaţilor, iar un alt detaşament a fost trimis la căminul cultural pentru a asigura liniştea publică. „Vom menţine dispozitivele aici atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Adrian Bîcleşanu, inspectorul-şef al Jandarmeriei.
Nu doar Nădabul s-a confruntat cu asemenea probleme. În proporţie de peste 80 la sută grădinile din Seleuş sunt sub ape, estimându-se că, pe alocuri, luni după masă au căzut până la 100 de litri de apă pe metru pătrat. Tragedia este cu atât mai mare cu cât majoritatea locuitorilor din Seleuş trăiesc numai din agricultură, produsele lor fiind cunoscute la nivel naţional. Potrivit localnicilor, chiar dacă apa se va retrage, culturile sunt total compromise, iar oamenii îşi plâng în pumni deoarece nu mai au nicio sursă de venit. Şi alte localităţi, cum ar fi Şicula, Turnu, Ineu, Chişineu-Criş sau Pâncota, au avut de suferit în urma furtunii devastatoare de luni seara. Sute de hectare de teren, curţi şi grădini au fost inundate, iar apa bălteşte şi în prezent.
Prognozele meteorologice sunt sumbre pentru localităţile afectate de ploi. Toată săptămâna sunt anunţate căderi de precipitaţii, inclusiv în weekend-ul care urmează. Oamenii care au avut de suferit în urma inundaţiilor încă speră că apa va scădea, iar casele lor nu vor mai fi afectate, dar meteorologii par să îi contrazică.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!