ARAD. Municipiul Arad va trece printr-un proces de transformare digitală. Iar pentru ca lucrurile să se întâmple „ca la carte”, a fost elaborată şi o strategie pentru această transformare.
Program european
„Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad” a fost elaborată în cadrul Programului european „Digital Cities Challenge” („Provocarea orașelor digitale”), în conformitate cu formatul standard și îndrumările primite de la coordonatorii programului, cu sprijinul de specialitate al experților desemnați și prin consultarea pe plan local a părților interesate.
„În cadrul programului „Digital Cities Challenge”, Municipiul Arad a fost selectat de Comisia Europeană printre cele 15 orașe care au beneficiat de consultanță personalizată de înalt nivel pentru elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii locale de transformare digitală, ce vizează creșterea economică și bunăstarea socială. La competiție au participat 92 de orașe din 23 de state membre. La program au mai participat 20 de orașe-partener și 6 orașe-mentor. Programul s-a derulat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, iar strategiile orașelor participante au fost aprobate de Comisia Europeană și publicate pe site-ul <Digital Cities Challenge> în luna iulie 2019. Pentru Arad, implementarea programului a demarat în luna mai 2018, cu prima întâlnire de instruire (Bruxelles, 16 – 17 mai 2018) și s-a încheiat în luna iunie 2019, cu conferința finală în cadrul căreia au fost prezentate strategiile orașelor (Bruxelles, 5 iunie 2019)” – explică reprezentanţii Primăriei.
Parteneri şi consultanţi
„Strategia de transformare digitală pentru Municipiul Arad” a fost dezvoltată conform unei metodologii definite de Comisia Europeană și puse la dispoziția orașelor participante la Programul „Digital Cities Challenge” („Metodologia traiectoriei de transformare digitală”).
Primăria Municipiului Arad a implementat acest proiect în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad. Consultanța de specialitate a fost acordată de către Daniela Florea, expert coordonator desemnat de Comisia Europeană, prof. dr. ing Mariana Nagy, expert local, Julian Tait, expert tematic și Irene Lopez de Vallejo, expert tematic. Echipa locală care a contribuit la realizarea strategiei este formată din reprezentanți ai administrației locale, ai mediului de afaceri, ai comunității IT, ai mediului academic și ai unor instituții de cultură.
Direcţia
„Orientarea Strategiei digitale a Aradului este îndreptată spre educația în domeniul tehnologiilor digitale, dezvoltarea abilităților și accesul la servicii digitale pentru populație în general. Acest lucru se poate realiza prin modernizarea activității primăriei și colaborarea cu comunitatea, cu instituțiile locale de învățământ și cultură și cu mediul de afaceri. Cele trei direcții principale ale strategiei – date deschise, educație și inovare – susținute de o finanțare corespunzătoare, pot contribui la îmbunătățirea performanței economice și a calității vieții, și totodată la o schimbare majoră a identității Aradului” – arată reprezentanţii Primăriei Arad.
Obiectivele
Punerea în aplicare a acestei strategii se va realiza prin implementarea a 6 obiective
operaționale: *modernizarea activităților Primăriei Municipiului Arad prin utilizarea tehnologiilor digitale; *furnizarea de servicii publice digitale orientate către cetățean; *crearea unor seturi de date deschise și punerea acestora la dispoziția utilizatorilor; *înființarea unui Laborator Digital (ca mediu pentru inovație deschisă); *crearea și punerea în funcțiune a unui mecanism/cadru de colaborare inovator între sectorul public și cel privat; *stimularea și dezvoltarea antreprenoriatului digital prin educație și implicarea comunității. În plus, vor fi elaborate, planificate și monitorizate proceduri care implică toate părțile interesate.
Trimite articolul
Xnoroc cu domnul falca ca a gandit transformarea asta
Bla bla bla ca la asta ne pricem cel mai bine, sa vorbim doar!
Si totusi concret nu puteti sa explicati mai exact ce faceti?
1. Nu avem locuri de parcare digitalizate, sa stii pe aplicatie unde exact ai loc liber. De exemplu platesti abonament pe o luna, dar dai banii aiurea ca nu ai loc de parcare!!!!
2. Nu avem destule spatii verzi, se arunca gunoaie pe unde se apuca pe tot malul Muresului si nu vorbim de portiunea de pe centru.
Cine este platit si responsabil cu spatiile verzi si igienizarea nu isi face datoria!! Putem face fotografii cu gunoaiele, dar cine sa le ia in seama??? Faceti un site numai pentru asa ceva etc
3. Pentru siguranta cetatenilor, nu vezi niciunde camere de luat vederi pe strazi ( ca doar tot noi le platim din taxe), pe malul Muresului unde sunt drogati, cersatori.., pe trecere pietoni soferii nici ca te lasa sa treci, unii merg chiar cu viteza pe trecere ca stiu ca nu ii vede nimeni oricum etc. Ati evita astfel multe accidente, dar de ce sa o faceti
Mai bine ati scoate antenele gsm de pe teatru si din oras.Si sa nu dea Dzeu sa bagati 5G ca sa ne imbolnaviti si mai tare! Tari din vest a respins 5G deoarece nu au fost testate impactul asupra omului si a mediului!