Boala noului mileniu, cancerul, face prăpăd în judeţul nostru. Statisticile realizate de către conducerea Spitalului Municipal Arad scot la iveală un fapt crunt, dramatic pentru un judeţ destul de mic, cum este Aradul. Zilnic, 60 de persoane de pe raza judeţului nostru primesc un diagnostic tragic de la medicii oncologi: suferă de cancer.
Potrivit declaraţiilor doctorului Teodora Olariu, managerul Spitalului Municipal Arad, cel mai răspândit cancer este la colon, urmat de cancerul la sân şi de cel gastric. „Judeţul nostru se află pe locul doi la nivel naţional, după municipiul Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer depistate la suta de mii de locuitori”, a declarat Teodora Olariu.
În plus, în Arad, cancerul se află pe locul doi din punct de vedere al morbidităţii şi al mortalităţii, după bolile cardiovasculare. Problema cea mai mare este că nu se cunosc motivele concrete pentru care tot mai mulţi arădeni se îmbolnăvesc de cancer. „Dacă este să o luăm logic, putem admite că alimentaţia populaţiei din Arad poate fi un motiv pentru numărul tot mai mare de bolnavi. În judeţul nostru se consumă foarte multă carne, care conţine toxine, iar alimentele consumate în general de oameni sunt pline de chimicale care pot duce la formarea celulelor canceroase. Dar nu putem pune vina exclusiv pe alimentaţie”, susţine managerul.
O altă cauză ar putea fi zona plină de radioactivitate din apropiere de Rănuşa, acolo unde a funcţionat o mină de uraniu. Dar nu există date concrete în acest sens. „În judeţul nostru ar trebui realizat un studiu pentru a determina profilaxia bolii, cauzele concrete ale acesteia. Doar aşa s-ar putea lupta împotriva acestei boli năpraznice”, a mai adăugat Olariu.
Probe neconcludente
„Am luat, la un moment dat, sute de mostre de urină de la locuitori din zona Buteniului pentru a le face analize. La foarte multe dintre mostre am descoperit celule canceroase, dar, spre stupefacţia noastră, niciuna dintre persoanele analizate care aveau celule canceroase în urină nu sufereau de boala cu pricina. Un studiu pentru determinarea profilaxiei bolii este cea mai bună soluţie pentru a afla amănunte despre cazurile de cancer din judeţul nostru”, a încheiat Olariu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!