ARAD. Aradul continuă trendul ascedent în ceea ce priveşte evoluţia economică a judeţului, următorii ani urmând a fi unii în care Produsul Intern Brut pe cap de locuitor să crească în mod constant. Mai mult, scăderea populaţiei se pare că a influenţat în sens pozitiv valoarea PIB-ului pe cap de arădean, Comisia Naţională de Prognoză fiind cea care a refăcut calculele.
Astfel, dacă la prognoza din iarnă, PIB-ul pe cap de locuitor era în acest an de 6.758 euro, la ultima prognoză, PIB-ul a urcat la 6.873 euro. Totuşi, chiar şi aşa, comparativ cu anul trecut şi cu anii ce vor urma, 2013 se pare că este un an critic pentru economie. Referindu-ne strict la creşterea reală în procente a Produsului Intern Brut, se observă că, dacă în 2012, aceasta a fost de 2,0 procente, iar în următorii ani va fi de 2,2 sau chiar 2,4 procente, în acest an PIB-ul judeţului nu se estimează să crească cu mai mult de 1,7%. Desgiur, prognozele sunt doar orientative, exemplul cel mai clar fiind situaţia de anul trecut, când în iarnă se estimase o creştere reală a PIB-ului cu doar 0,9%, în timp ce ulterior calculele au demonstrat că a fost vorba de o creştere cu 1,1% mai mare.
Cap la cap cu Timişul
În ceea ce priveşte situaţia din regiune, Aradul are o evoluţie economică similară judeţului, ce va deveni, cel mai probabil capitală de regiune, Timiş. Creşterea reală a PIB pentru următorii trei ani, luaţi în considerare de Comisia de Prognoză, este similară în Arad şi Timiş, respectiv 2,2% în 2014, 2,4% în 2015 şi 3,0% în 2016. Cele două judeţe sunt, astfel, cele cu economia cea mai puternică din regiune.
Anii de criză
Privind retrospectiv, anii de criză au afectat întreaga regiune, iar anul 2009 a fost cel mai slab din punct de vedere economic. Dacă Aradul a avut o scădere a PIB cu 6,7%, vecinii din Timiş au depăşit 7,3 procente în recesiune. Însă, în următorul an, 2010, situaţia a revenit pe plus, iar avansul luat de Timiş a fost unul surprinzător – creştere PIB cu 5,7 procente, creştere ce s-a temperat însă în următoarea perioada la 1-2 procente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!