ARAD. Un perete urât, un calcan abandonat de o viață, o cicatrice pe fața Aradului. O problemă veche, greu de rezolvat. Dar nu imposibil. Tinerii de la CitiZenit vin din nou cu un proiect care ar putea transforma câțiva dintre pereții abandonați ai clădirilor din oraş în artă.
„Dorim să continuăm seria de intervenții culturale prin artă urbană, iar acum te poți implica și tu! Pornind de la dorința de expresie artistică, arta murală a devenit un fenomen cultural care spune povești despre oraş, despre oameni şi comunitate. În spiritul regenerării urbane, am susținut extinderea portofoliului mural arădean prin invitarea de grafferi şi artişti vizuali la proiectele noastre. În spiritul regenerării urbane, asociația a susținut extinderea portofoliului mural arădean prin invitarea de grafferi şi artişti vizuali la proiectele anterioare. Între 2015-2018, la ediţiile festivalului Particles și nu numai, tinerii de la CitiZenit i-au avut ca invitaţi pe Dan Perjovschi cu o lucrare temporară în interiorul fabricii TEBA, Radu Pandele, Mr. Cenz și Dale Grimshaw a căror murale au fost realizate pe gardul fabricii Astra, Pisica Pătrată a cărui lucrare încă poate fi văzută în Parcul Mihai Eminescu și The Orion care a transformat un bazin de la Club Riviera într-o lucrare.
Anul acesta am desfășurat trei acțiuni de transformare a unor spații prin artă murală. Prima a oferit orașului cea mai mare lucrare murală din Arad, de 16 metri înălțime și 12 metri lățime, semnată de Radu Pandele, care îmbogățește Grădina de Vară de la Cinema Arta. Cea de-a doua este o lucrare colectivă a elevilor de la Colegiul de Arte care a fost realizată în Parcul Mihai Eminescu sub coordonarea artistei vizuale Wanda Hutira. Ultima și cea mai recentă dintre acestea a avut loc în cadrul Atelierului de artă murală coordonat de Diana Serghiuță pe Malul Mureșului unde un grup de tineri creativi a realizat 30 de lucrări murale circulare. Ne dorim ca acestea să fie doar începutul”, este anunțul postat de asociația Citizenit pe pagina de socializare Facebook.
Calcanele, la fotografiat
Care este propunerea de acum? Vânătoarea de calcane, un apel de propuneri de spații pentru artă murală.
„Te încurajăm să ne trimiţi 1- 3 fotografii cu calcane din spaţiul public şi spaţii centrale pe adresa de email contact@citizenit.ro iar noi le vom avea în vedere pentru viitoarele proiecte. Alături de tine punem schimba fața orașului. Dintre acestea, 3 dintre cele mai inspirate propuneri vor fi premiate cu un goodie bag plin cu surprize pregătite de noi”.
Termenul limită de trimitere a propunerilor a fost stabilit pentru 20 octombrie, iar acest nou apel al tinerilor de la asociație face parte din același proiect amplu „Intervenții la Intersecții: artă, comunitate și spații”.
Calcanul este un peretele exterior din spate, lateral (fără deschideri) al unei case (destinat, în mare, să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine.
Scopul proiectului
„Intervenții la Intersecții: artă, comunitate și spații” este un proiect CitiZenit a cărui scop este dezvoltarea unei platforme interdisciplinare care să susțină implementarea și promovarea intervențiilor culturale și a modelelor de bune practici în valorificarea peisajului cultural.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Centrul Municipal de Cultură Arad.
FOTO: Citizenit
Trimite articolul
XVa rugam nu transformati Aradul intr-un ghetou mai mare decat e acum!!! In loc sa aplicati o vopsea simpla si de bun gust, se mazgaleste ceva pe un perete si apoi zicem ca e arta.. nu sunteti ceva Bansky ca sa faceti macar ceva frumos si finut, ci vreti sa faceti picturi de ghetou american.. cine Doamne mai conduce satul asta numit Arad??? Caldura nu, drumuri execrabile da, viziune pe arhitectura si infrastructura nu… efectiv suntem de rasul lumii.
-
Mare adevar graiesti.
E gretoasa nenorocirea aia de mazgaleala.-
Chiar daca nici mie nu prea imi place, totusi intra la categoria de arta. Ceva mai simplist pe suprafata mai mica cum face Banksy, ar fi fost intr-adevar mai potrivit. Dar arta este si asta – si daca ne place si daca nu.
-
,,Arta,, de prost gust a lui gogu de la mahala sau de bidonville, Max …
-
-
Aradul, mentinut la nivel de mahala jegoasa de cytizenith sub obladuirea cuiva din CLM si pe banii comunei
-
-
Hai ca e ok, exagerezi Neon.
-
Este chiar OK intr-adevar. Multe orase de pe mapamond au arta stradala de acest gen. Ar fi bine sa vedem si alte lucruri bune in Arad, dar macar arta stradala mai invioreaza orasul asta cenusiu.
-
-
Gia, mars inapoi la sat!
-
Aveti perfecta dreptate Gia. Eu cred ca lasand sa se faca golaneala asta, administratorii orasului vor sa creeze o atmosfera familiara si intima tiganilor si clandestinilor ce au invadat Aradul. De ar fi restaurat, curat, ingrijit si plin de flori, cei numiti s-ar simti in mediu strain si ar fi stanjeniti maxim
Citi zenit, nu mai puneti retarzii sa zmangaleasca peretii cu desene hidoase in culori ce reliefeaza depresia lor cand le lipsesc drogurile . Mai lasati-ne si carati-va in alt oras
Cerem CLM sa isi faca treaba , restaurand cladirile si sa nu mai aprobe aceasta bataie de joc facuta de un ONG cu pile printre unii bugetari dubiosi si fara minima cultura generala dar cu aere de elitisti (de tomberon). Astora nu le pasa de oras, unii storc baniii bugetului altii asteapta spaguta de la beneficiarii banului public. Opriti-i odata pe viniturile astea jegoase ce isi bat joc de orasul nostru ! Lipseau mazgalelie alaturi de mizeria numita monumentul unirii din fata blocului Libelula, bataia de joc din Parcul Reconcilierii si insistenta suspecta pentru bani pentru ruina din strada Gh. Lazar numita teatrul vechi ce are un proprietar mult prea lacom dar cu pile unde trebuie