ARAD. Vom avea un festival internaţional de film documentar la Arad, dacă totul va merge bine, anul viitor. Până atunci, în avanpremieră, Aradul va fi gazda unei conferinţe internaţionale de film documentar ARADOCS – OPEN INDUSTRY SESSION. O conferinţă care îşi propune o temă de interes larg pentru oricine este implicat în viaţa comunităţii: ce viitor au televiziunile publice?
Pe 1 şi 2 iulie, ca atare, la Arad, va avea loc prima încercare de constituire a unei comunităţi de analiză, reflecţie şi acţiune, preocupată de misiunea şi rolul postului public de televiziune, accesul organizaţiilor nonguvernamentale la media privată şi de stat. Şi e de actualitate tema ce va fi disecată la Arad căci exemplul Greciei e proaspăt, iar, potrivit organizatorilor (Asociaţia Documentor), „fără o implicare a societăţii româneşti este posibil ca în viitor interesul public să nu mai poată fi deservit de către programe TV calitative, credibile, eficiente, cu risc major pentru o societate unde sistemul de valori individuale, gradul de informare şi implicarea civică sunt printre cele mai modeste din Uniunea Europeană”.
La evenimentul de la începutul săptămânii viitoare sunt aşteptate să participe câteva nume grele ale filmului documentar, exponenţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai Societăţii Române de Televiziune, în frunte cu directorul general, moderatori TV cunoscuţi, experţi în domeniul producţiei TV, al filmului documentar, new-media şi, desigur, politicieni. Toţi ar urma să dezbată un set de propuneri şi reguli de conduită care să reglementeze relaţia dintre societatea civilă şi postul public de televiziune.
Film la liber
Dacă discuţiile vor fi prea aplicate pentru arădenii de rând, aceştia nu au fost oricum uitaţi de organizatori. Luni seara, de la ora 20.00, în sala Astoria a Hotelului Continental Forum, iubitorii filmului documentar au ocazia să vadă, pe gratis, un astfel de film, încă nedifuzat în România: „5 Broken Cameras”, film documentar nominalizat la Oscar din 2013, câştigător la Sundance în 2012 şi vor putea intra în dialog cu Guz Davidi, co-regizor al filmului, şi Christine Camdessus, producător.
Vedetele conferinţei
Câteva nume grele din domeniul TV şi câţiva regizori cunoscuţi vor poposi la Arad pe 1 şi 2 iulie: Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Paul Pauwels (directorul European Documentary Network), Tudor Giurgiu, Anda Solomon etc.
UTA, primul documentar
Conferinţa internaţională de film documentar ARADOCS – OPEN INDUSTRY SESSION a fost prezentată joi de primarul Gheorghe Falcă, directorul teatrului din Arad, Bogdan Costea şi Florin Iepan (de la Documentor). Cum era de aşteptat, edilul a legat viitorul festival internaţional de film documentar de viitoarea luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A mai indicat faptul că în fiecare an ar urma să fie făcut un film documentar. Primul documentar va fi despre UTA, vechea dragoste a arădenilor, film pentru care se va lucra din acest an, iar din 2014 privirile se vor muta pe povestea baronului Neumann. Florin Iepan a vorbit despre problemele din cultură şi din lumea filmului documentar, despre încercarea de acum, despre vechile cinecluburi, despre cum sunt distribuţi banii pe acest sector etc.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!