ARAD. Fondurile europene sunt şansa dezvoltării. Auzim asta des, foarte des, în special de la liderii administraţiei, cei care ar trebui să fie primii care să atragă fonduri europene nerambursabile. Pentru că, într-adevăr, proiectele de dezvoltare susţinute financiar de Guvern nu sunt atât de multe şi, mai grav, sunt stabilite în funcţie de apartenenţa politică a liderilor din comunităţi, nu în funcţie de importanţa lor. Aşadar, fondurile europene par a fi cea mai la îndemână soluţie pentru dezvoltarea unui sat, a unei comune, a unui oraş şi, în final, a întregului judeţ. Numai că, de la vorbe la fapte, pare că este cale lungă.
Deşi sunt foarte activi din punct de vedere al declaraţiilor, şefii din administraţia din Arad nu par a fi atât de hotărâţi când vine vorba despre fapte. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, organismul care implementează Programul Operaţional Regional în zona de vest a ţării, a publicat numărul de proiecte, precum şi valoarea totală a acestora, defalcat, pe judeţe. Din păcate, Aradul este pe ultimul loc din cele patru judeţe ale zonei din punct de vedere al banilor atraşi.
„Peste 900 de proiecte au fost contractate până acum prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea Vest. Valoarea totală a acestora este de aproape 1,15 miliarde de euro, bani europeni ce au fost sau urmează să fie investiţi în regiune, până la finalul acestui ciclu”, au anunţat cei de la ADR Vest.
Aceştia au făcut şi topul judeţelor, din punct de vedere al numărului de proiecte depuse şi al sumei totale obţinute în cadrul acestor proiecte. Aşadar, pe primul loc se află judeţul Timiş, care are 357 de proiecte cu o valoare totală de aproape 350 de milioane de euro. Pe locul doi se află judeţul Hunedoara, care a câştigat 261 de proiecte cu o valoare totală de 332 de milioane de euro. Pe locul trei se află judeţul Caraş-Severin, care a obţinut 244,19 milioane de euro pentru finanţarea unui număr de 127 de proiecte. În final, ultimul pe listă este judeţul Arad, care a accesat 219 milioane de euro pentru finanţarea celor 161 de proiecte. Judeţul nostru a depus, într-adevăr, mai multe proiecte decât Caraşul, dar cu o valoare mai mică. Drept urmare, din punct de vedere al fondurilor atrase, ne situăm pe ultimul loc în regiunea de vest a ţării.
Trebuie menţionat faptul că, în datele prezentate mai sus, sunt cuprinse atât proiectele depuse de administraţiile locale, cât şi cele depuse de firmele din judeţe, care şi-au dezvoltat afacerile cu ajutorul fondurilor europene.
Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, a declarat că „regiunea vest stă foarte bine în ceea ce priveşte procentul sumei contractate, raportat la suma alocată prin program. Să ne reamintim că, iniţial, avusesem alocate 654 de milioane de euro, ceea ce era oricum un record pentru regiunea noastră, iar suma contractată a ajuns la aproape 1,15 miliarde de euro, cu 78 la sută mai mult, procent ce ne plasează pe locul 2 la nivel naţional. În ceea ce priveşte ţinta de absorbţie, suntem la 96 la sută din ţinta pentru acest an, dar ne aşteaptă un 2023 în care trebuie să muncim şi mai mult împreună cu beneficiarii, pentru ca investiţiile să se traducă în rezultate concrete pentru locuitorii regiunii”.
Maxim vorbeşte şi despre anul viitor pentru că POR 2014-2020 se încheie, oficial, în 2023. Până la finalul anului viitor, toate proiectele finanţate prin fonduri europene de la ADR Vest trebuie închise.
Trimite articolul
XCorect. Asta este orasul Arad. Nimic mai mult
Mai bine să desființeze județul decât să mai cheltuie bani cu birocrați inutili
Se pare ca tot mai mult judetu Arad ramine un judet inutil,condus de incapabili in fapte,dar tari in vorbe .Poate ar fi bine o regindire a regiunii Arad-Timis,asa poate ar mai scoate capul si Aradul din mizerie.
Omul sfințește locul ex: Ilie Bolojan. Cel mai des omul pangareste locul,ex.multe.
Logic, nu este acceptat furatul, renuntam, austriecii sunt der vina
-
Mai știți când ați spus Ando cu Cionca de Alin Gherasim sa ii faceți contract sa nu mai scrie de rău la recepția de la Marem dar sa plătească aia care fac lucrările la spital?…uite că a scris…eu zic să plusați.
bibart mai face un rond de seara…pe degeaba,
Te cauta aia in toate găurile sa fie exact ca in proiect, de aia nu se face mai nimic pe fonduri europene, cum mai furi daca trebuie sa faci exact ca la carte?!
E normal, firmele “de casă” sau cu partidul în spate, ca Tehnodomus de exemplu, care sunt abonate la contractele pe bani publici, în cazul accesărilor de fonduri europene nu ar avea loc de manevră, cu umflări de preț și alte artificii folosite în căpușarea banului public, că e mai greu cu furatul în acest caz, așa că mai bine fără. Ai noștri sunt din categoria ” mai bine cu fonduri publice decât europene că ne fac viața mai ușoară, iar rezultate mai încolo”
Ciooooncaaaaa ai citi acest articol????
De ce nu îl distribui????
Cionca care este avid de imagine să își ascundă complexul nerealizărilor. Cionca de ce ți se spune “Chelnerul”??? Oare de ce??
Toți preoții nu te spală…apropo ai uitat când ai trimis șoferul la examenul tău??? Noi nu am uitat.
Aradului nu-i trebuie fonduri europene, alea nu se pot fura de gastile de partid. De aia Aradul e o comuna cu tramvai si nici macar nu mai apare pe harte la meteo.
stimabile Alin Gheraim…. ai si o situatie clara cat din sume au fost accesate de fiecare primarie(sau administratii) ?ori, e cu dedicatie acest articol?
“Trebuie menţionat faptul că, în datele prezentate mai sus, sunt cuprinse atât proiectele depuse de administraţiile locale, cât şi cele depuse de firmele din judeţe, care şi-au dezvoltat afacerile cu ajutorul fondurilor europene.”
Nu aveam pe retarzii din PSD care faceau orice numa sa blocheze proiecte.
Problema lor era de fapt ca nu merg proiectele la prietenii lor sa poate fura cat mai mult.
Păi nu ați avut fonduri europene pînă acuma ce naiba a-ți făcut cu ele ? Acuma mai vreți și alte Fonduri europene ca să le furați și tot din banii noștri faceți ce a-ți făcut pînă acuma. Și ce ați făcut din banii noștri mai degrabă ARAD , Comuna cu tramvai