Ai fost sunat măcar o dată, ai fost întrebat cândva în ultimii ani de către autorități cum vezi tu dezvoltarea Aradului, ce ți-ai dori să se întâmple în Arad, ce probleme crezi că are municipiul în care locuiești, ce soluții ai avea pentru neajunsurile sale? Ți s-a întâmplat măcar o dată în ultimii ani să fii chestionat în legătură cu dezvoltarea Aradului?
Ai simțit vreodată că, imediat după voturile de la „Locale”, politicienii își însușesc orașul și vorbesc despre el așa cum ar vorbi despre vila lor, grădina lor, tarlaua lor? Ai avut senzația că nu mai contează nici problemele tale legate de oraș și nici ce dorești în legătură cu comunitatea în care trăiești?
Ai avut convingerea că revolta ta, postată pe rețelele de socializare, nu ajunge niciodată la urechile decidenților sau că, dacă ajunge, fie nu e luată în seamă, fie e luată în derâdere? Că decidenții au ajuns singurii care știu ce trebuie făcut în Arad și vor face asta indiferent de ce crezi tu că ar trebui să se întâmple în orașul în care trăiești? Că soluțiile propuse de ei nu au venit în urma vreunei consultări publice, a unei nevoi evidente?
Noi am simțit toate acestea. Dar ne-am gândit, totodată, că poate convingerile noastre vis-a-vis de Arad sunt strict personale, că soluțiile pe care noi le întrevedem sunt doar ale noastre sau ale bulei în care trăim. Că poate părerea noastră nu e una dintr-o sută de mii, ci mai degrabă singulară. Așa că am pornit în căutarea Aradului, așa cum îl văd și și-l doresc arădenii.
Am adresat două calupuri de întrebări câtorva dintre arădenii care probabil încă mai speră că orașul poatefi salvat, că mai e ceva de făcut ca municipiul să fie așa cum și l-ar dori.
Am invitat, ca atare, medici, oameni de afaceri, sportivi, profesori, funcționari publici, pensionari, studenți, elevi, artiști, curatori etc. să ne spună:
1.Care sunt, în viziunea dvs., problemele, neajunsurile cu care se confruntă orașul Arad?
2.Care sunt soluțiile, în ce proiecte ați investi, cum ați îndrepta Aradul ca să ajungă să mai fie pe gustul dvs.?
Vom publica răspunsurile celor intervievați într-o serie de materialereunite sub genericul: „Un oraș de salvat”. Iată-l pe al treilea, cel al Oanei Neamțu.
Atât oamenii, cât şi viitorul oraşului Arad arată precum faţadele din centru: trist şi descompus” –
Oana Neamțu, antreprenor.
1. În viziunea mea, oraşului Arad îi lipseşte tocmai viziunea. Cineva care să spună: ok, aici suntem, vrem să ajungem acolo, configurăm traseul. Mi se pare că nimeni nu se preocupă de un plan clar stabilit pe termen lung, că nu există un plan concret, o strategie cu obiective clar definite care să fie într-adevăr pusă în aplicare. Se vede cu ochiul liber că Aradul este un oraş decrepit. Şi că atât oamenii, cât şi viitorul oraşului Arad arată precum faţadele din centru: trist şi descompus. Un oraş devenit industrial, dar care și-a pierdut industriile în care avea tradiţie. Un oraş în care activităţile culturale şi recreative au rămas fixate într-un trecut gri al propagandei. Un oraș în care potențialul și resursele nu lipsesc, dar sunt ignorate. Un oraş căruia-i lipseşte sufletul şi spiritul, un oraş care nu oferă speranţă şi confort. Desigur, aici nu mă refer la betoane, borduri şi gaz. Din acestea avem. Mai mult sau mai puțin. Mă gândesc la tot ceea ce contribuie la bună stare – cultură, activități recreative, spații verzi, lipsa poluării, curățenie, oportunități atractive de carieră și de antreprenoriat. Aradul este, pentru mine, asemenea unei case istorice din centrul său istoric: cade tencuiala, se fac cârpituri ici și acolo, fără noimă, o casă în care muzica nu mai răsună, iar tinerii așteaptă doar să plece din ea.
2. În mod poate paradoxal, aș începe cu ceea ce toate administrațiile din ultimii ani ai Aradului consideră a fi marginal: cultura. Dar cultura ca serviciu public și nu ca instrument de propagandă, așa cum din păcate este încă folosită în multe orașe din țară, iar Aradul nu face excepție. Cultura este cea care definește spiritul unui oraș, generează venituri, atrage turiști, menține spiritul locuitorilor. Cred că e necesar un master plan pentru oraș, cu renovarea clădirilor de patrimoniu și crearea unui traseu pietonal. Mai apoi, cred că ar fi oportună crearea unor programe și burse pentru artiști, a unor programe de atragere a tinerilor antreprenori din zona industriilor creative.
Mai cred că e necesară o strânsă colaborare între administrație și profesioniști din diverse domenii – arhitecți, oameni de afaceri, specialiști în scrierea de proiecte europene,istorici, artiști, sportivi, șamd. Sunt convinsă că sunt mulți arădeni – și poate nu numai – care ar dori să contribuie la gândirea unei strategii de ansamblu pentru oraș și la conlucrarea cu autoritățile locale pentru punerea acesteia în practică, cu adevărat.
Citește și:
Aradul, un oraș de salvat (episodul II): „În căutarea Aradului de odinioară” – Ioan Matiuț, poet
Trimite articolul
XSimteam ca strandul e al meu, pana la faimoasa “modernizare”!
Ce raspunsuri generice. Doreste Dna. aceasta sa para pseudo intelectuala cu dorinte catre “cultura”. A vorbit fara sa zica mai nimica concret.
Acuma sa nu mor eu curios, dar ce treaba are o “antreprenoare”, pe langa evidentul sa isi faca reclama , cu administratia unui oras? Cine sau ce o face calificata sa poata ghida dezvoltarea orasului?
-
Exact același lucru l-am remarcat, banalități pe care le poate spune oricare cetățean al acestui oraș cazut in paragină.
A uitat să ne vorbească despre meteo și horoscop.
NOI SA VENIM CU PROPUNERI ? NOI SA VENIM CU SOLUTII ?
NOI NU AM CANDIDAT !!!!
NOI SA VENIM CU PROPUNERI ? NOI SA VENIM CU SOLUTII ?
NOI NU AM CANDIDAT !!!!
ORASUL E PUSTIU , DEPOPULAT, NEINGRIJIT .
este dezolant
-
Fernand, Aradul e un oras extrem de murdar, la fel si imprejurimile, lasat prada vagabonzilor, tiganilor nomazi intre Occident si sud-estul Romaniei, un oras neiubit de cei ce ar trebui sa il conduca intelept si cu iubire.Singura ocupatie a decidentilor e sa-si traga unul altuia scaunul de sub fund si de se poate sa distruga orice au ridicat inaintasii
Sa repeti acelasi lucru la infinit asteptand ca rezultatul sa fie diferit. De 20 de ani orasul asta e al clanului PNL pe care voi il votati cu sfintenie de fiecare data. Votati aceeasi oameni fara viziune care se pisa pe voi de 20 de ani.
O analiza pertinenta venita din partea unei aradene cu mult bun simt si cu un spirit de observatie la fel.As pune administratorii acestui napastuit oras sa invete pe de rost cele sustinute de toti cei intervievati pina acum,si apoi sa vina cu solutii concrete pentru aspectele fezabile,eventual si cu termene,si asumindu-si raspunderea in caz de nerealizare.Ar fi o dovada de atasament fata de comunitate,ceea ce pina azi nu prea au dovedit,desi incaseaza indemnizatii considerabile.
Pai daca se asteapta de la cetateni totul, pentru ce mai platim taxe? Sa se desfiinteze toate primariile, politia, anaful, tot, mai putun pompieriu si spitalele… si sa ne vedem noi ceratenii de treaba!
Omul sfinteste locul.
Oamenii de calitate au imigrat in tarii mai civilizate.Aici au ramas viniiturile aduse de Ceausescu de peste munti.Si progenituriile lor sunt la fel.Tristi descompusi si chiar buni de nimic.
NU VA MAI PLANGETI ATATA
ATI VOTAT 16 ANI CU FALCA
Doamna “antrepenor” este libera sa se mute in Timisoara sau Oradea sau unde doreste dansa daca nu ii place in Arad. Nu cred ca la varsta ei isi poate da cu parerea despre lucruri de genul acesta, ce experienta are aceasta asa zisa “oama” de afaceri?? Sa o vedem pe ea ca da exemplu, sa puna mana sa renoveze macar fatada magazinului dansei, si apoi sa vorbeasca cat doreste.
Orașului ii lipsește viziunea……. Pai dacă îi ceri lui Bibarț o strategie de dezvoltare a orașului, se uită lung! Nu știe ce-i aia, el sarmanu’e atât de limitat intelectual încât și un copil din gimnaziu îi dă lecții de cultură generală! Cere de unde nu-i…….
Nu atacati PNL-ul ca va injura prostimea ce isi vinde votul pe un mic. Ati votat un primar ce isi face campanie tragand cu prastia, nu imi pot scoate din cap prostia asta. Nu va lasati copiii sa isi faca prastii si arcuri, dar votati un primar ce se joaca cu “tata-n praf” si doriti viziune pe termen mediu si lung. Ei bine…PAS!
excelenta ideea acestui subiect , binevenit , de actualitate . .felicitari
Doamna Adriana Barbu, pe cand iesiti in oras sa fotografiati miile de sobolani ce se preumbla pe strazi si bulevarde, pe la platformele de gunoi ale sediilor de institutii si a condominiilor . Sa fotografiati si sa puneti in fata primarului pozele cu sobolani iesind de sub radacinile arborilor, din pivnitele cladirilor si in jurul teraselor de pe centru. Sunt peste tot, ca porumbeii, in parcul Padurice, in cele situate de-a lungul Muresului , in jurul supermarketurilor cu alimente, in piete.
Poate convingeti municipalitatea sa inceapa o deratizate generala, nu pe cartiere, ci in acelasi timp in tot orasul, caci acum la curatenia de primavara se vede ca nu au prevazut-o in program
Foaerte bine ca unii cetateni(cinste lor) isi pun asemenea probleme .Au 100% dreptate .Personal conside5r ca administratia Aradului in ultimii 30 de ani a fost incompetenta .Cea mai buna comparatie este cuorasele Cluj si Oradea .Sper ca aceste opinii vor creea valuri si presiune asupra organelor locale.
-
Aiurea, stimabile…tăte aceste opinii nu vor face nici valuri și nu vor pune niciun fel presiune asupra “organelor”! Ne iluzionăm a proasta. Din păcate lucrurile vor rămâne în continuare neschimbate încă vreo 30 de ani!
,, Atât oamenii, cât şi viitorul oraşului Arad arată precum faţadele din centru: trist şi descompus” …. apoi zi sa mori tu ! te ai vazut in oglinda cat de ,, descompusa ,, esti tu , si ce ti ai zis ! asta e starea de spirit generala a locuitorilor din Arad , nu ? ….apropo !!!! vezi ca ti sa descompus botoxul din buza de jos ! chiar daca vrei sa maschezi acest lucru prin plasa de tzantzari aruncata pe fatza , tot se vede !