ARAD. Ai simțit vreodată că Aradul nu-ți mai aparține, că transformarea sa nu se potrivește cu visele tale, că orașul acesta nu mai e locul în care vrei să trăiești, că ai vrea să fugi mâncând pământul? Sau că locuiești în el, că-l străbați cu ochii închiși, să nu-i mai vezi defectele, să nu vezi lucrările de mântuială, distrugerile, investițiile neconforme, fușerite? Ai simțit că te-ai obișnuit prea mult cu ideea că Aradul nu mai e al tău?
Ai fost sunat măcar o dată, ai fost întrebat cândva în ultimii ani de către autorități cum vezi tu dezvoltarea Aradului, ce ți-ai dori să se întâmple în Arad, ce probleme crezi că are municipiul în care locuiești, ce soluții ai avea pentru neajunsurile sale? Ți s-a întâmplat măcar o dată în ultimii ani să fii chestionat în legătură cu dezvoltarea Aradului?
Ai simțit vreodată că, imediat după voturile de la „Locale”, politicienii își însușesc orașul și vorbesc despre el așa cum ar vorbi despre vila lor, grădina lor, tarlaua lor? Ai avut senzația că nu mai contează nici problemele tale legate de oraș și nici ce dorești în legătură cu comunitatea în care trăiești?
Ai avut convingerea că revolta ta, postată pe rețelele de socializare, nu ajunge niciodată la urechile decidenților sau că, dacă ajunge, fie nu e luată în seamă, fie e luată în derâdere? Că decidenții au ajuns singurii care știu ce trebuie făcut în Arad și vor face asta indiferent de ce crezi tu că ar trebui să se întâmple în orașul în care trăiești? Că soluțiile propuse de ei nu au venit în urma vreunei consultări publice, a unei nevoi evidente?
Noi am simțit toate acestea. Dar ne-am gândit, totodată, că poate convingerile noastre vis-a-vis de Arad sunt strict personale, că soluțiile pe care noi le întrevedem sunt doar ale noastre sau ale bulei în care trăim. Că poate părerea noastră nu e una dintr-o sută de mii, ci mai degrabă singulară. Așa că am pornit în căutarea Aradului, așa cum îl văd și și-l doresc arădenii.
Am adresat două calupuri de întrebări câtorva dintre arădenii care probabil încă mai speră că orașul poatefi salvat, că mai e ceva de făcut ca municipiul să fie așa cum și l-ar dori.
Am invitat, ca atare, medici, oameni de afaceri, sportivi, profesori, funcționari publici, pensionari, studenți, elevi, artiști, curatori etc. să ne spună:
1. Care sunt, în viziunea dvs., problemele, neajunsurile cu care se confruntă orașul Arad?
2. Care sunt soluțiile, în ce proiecte ați investi, cum ați îndrepta Aradul ca să ajungă să mai fie pe gustul dvs.?
Am decis să publică răspunsurile celor intervievați într-o serie de materialereunite sub genericul: „Un oraș de salvat”, iar acum a venit rândul cunoscutului om de afaceri Michael Bulzan. Iată răspunsurile:
1. Dincolo de ceea ce apreciez la Arad și la arădeni, mă surprinde blazarea care ne cuprinde în unele momente-cheie, cum ar fi alegerile locale. Sursa acestei apatii colective e, probabil, o combinație între pesimismul specific regiunii, unele complexe istorice vizavi de Timișoara (și, mai nou, de Oradea) și o serie de decepții, parțial imaginare, cu privire la capacitatea noastră de a valorifica potențialul local. M-aș bucura să văd o atitudine mai constructivă și o mobilizare în viața reală pe măsura celei de pe Facebook. Din acest punct ar putea pleca o colaborare de impact între administrație, mediul de afaceri și societatea civilă: un efort comun de a identifica, în mod realist și fără demagogie, punctele tari ale Aradului, și de a gândi o abordare integrată privind fructificarea lor, astfel încât absolut toți arădenii să aibă de câștigat.
2. Cred că malul vestic al Mureșului, între Podul Decebal și Polivalentă, poate fi transformat într-o zonă de agrement elegantă și, să zicem, multi-funcțională. Promenadă, restaurante, spații amenajate pentru spectacole în aer liber dar cu protecție împotriva soarelui și ploii, zone speciale pentru pescuit, ambarcațiuni ușoare și sporturi acvatice. Toate conectate la ștrandul împreună cu care, vara, ar crea un perimetru vibrant, la doar câțiva pași de centrul orașului. Până ajungem să beneficiem de Cetate ca un „hub” pentru diverse activități, Mureșul e la îndemână – iar investiția într-o „îmbunătățire funciară” va genera beneficii inclusiv pentru proiectul strategic axat pe Cetate.
Trimite articolul
XOmul sfinteste locul.
Oamenii de calitate ori au decedat ori au plecat spre locurii mai civilizate.
Ce a ramas se vede cu ochiul liber.
-
Subscriu!
-
Ai dreptate.
As adauga faptul ca, in adevar multi sunt plecati afara, sau in orase mai mari, CJ, TM, iar acestia au fost inlocuiti de “vinituri” de la “alte orase” Pecica, Ineu, Sebis si de la sate, venind la munca. Pana la urma un mers normal al lucrurilor, asta asa era parca din totdeauna! undeva la 70% as zice ca provin din alta parte.
La un moment dat Aradul avea somaj intre 0 – 0,5%, cu necesar mare de forta de munca, undeva prin 2012-2013, nici acum nu e mare somajul undeva la sub 5%
Notez din experienta a 30 de ani de Arad!
Probleme mari ale Aradului:
CET-ul! o garua neagra a bugetului national!
Lipsa unei Centuri ocolitoare 100%
Infrastructura rutiera slaba, canale si denivelari pe alocuri
Zona Industriala cu doar o intrare!
Astra Vagoane in mijlocul orasului!
Cartierul Aurel Vlaicu fara Parc de mari dimensiuni!
Strandul nefunctional 100% in sezon! (posibil si pandemia a influentat asta)
Bdul revolutiei e mort si neatractiv!
Asasinatul din May e ingrijorator si neelucidat!
IPJ Arad, traficul de tigari, migranti si droguri!
Staf medical foarte slab!
Ce e totusi bine in Arad:
Locuri de munca inca multe!
Scoli bune: Goldis, Alexa Popovici, Slavici, Ghiba, Eco…etc.
UAV, UVVG
Hypermarketuri, Lidl, Dedeman, Atrium
Biserici cate vrei!
Parcul copiilor, Eminescu, tineretului, Lacul de la Podgoria
zone de agrement pentru sport, terenuri de fotbal, bazin de inot si tennis, piste de biciclisti
UTA in liga 1, si ICIM la Bachet si Amefa la polo
Zilele Aradului, AOA, etc.
Bolt, Lime!
Glovo, Tazz, Take Away
Tramvaie noi Ok!
Gara Arad, foarte OK!
Aeroport Ok!
Politia Locala OK!
Genesys, Medlife, alte clinici private!
-
Alexa Popovici liceu bun?e o gluma,nu?
-
Vezi procentul de promovabilitate din ultimii ani, mai precis de la înființare.
-
-
Cu ce este ok, UAV si UVVG, 2 nulități de universități? Zilele Aradului 0, tramvaiele, doar câteva noi, restul epave, gara e cam.vai de ea, neintretinuta si mizerabilă, am fost recent. Aeroportul, e inexistent…
Articolul începe bine. Începe cu punerea problemei din perspectiva transparenței, a implicării cetățenilor în deciziile de interes pentru urbe, a premizei corecte că doar prin consultare largă se asigură o corectă și completă identificare a problemelor și doar așa pot să se genereze soluții eficiente, dezirabile și în acord cu voința cetățenilor. Se critică opacitatea acvtorilor politici, aroganța și suficiența lor și se sugerează ideea că o minoritate redusă decide pentru toți.
Apoi din conținutul articolului aflăm că inițiatorul s-a consultat cu 2-3 indivizi anume, selectați. Păi consultarea a 2 – 3 indivizi este opusul ideii de consultare reală. Ar fi fost interesant, util și provocator pentru societate – că tot este invocată – să se organizeze dezbateri publice (măcar online).
De asta nu avem atitudine civică fiindcă vine un șmecheraș să ne păcălească că ar fi reprezentativ. Nu va fi urmat de nimeni fiindcă oamenii au nevoie de confirmare, de consecvență, de deschidere reală nu de șmechereli pe facebook.
Oricum din analiza problemelor lipsește abordarea cauzelor așa că se alimentează suspiciunea că este totuși doar o manevră de marketing de 2 bani.
Cine este acest Bulzan? Distractie placuta:
https://www.actualitati-arad.ro/dosarul-arad-2021-nu-atinge-dimensiunea-europeana-ceruta/
-
… pare că ar fi doar un șmecheraș pedelist.
-
👏👏👏 exact! Milog de-al lui falca!
-
Nici nu stiu cu ce sa incep la capitolul probleme cu care se confrunta Aradul! Multe lucruri lasa de dorit sau sunt la un nivel slab. In Arad efectiv nu ai ce face, de la locuri de munca, pana la optiuni de petrece a timpului liber! Sunt cateva locuri sau afaceri faine si cam alea sunt toate optiunile. O gramada de oameni de calitate din Arad au plecat in alte orase sau tari. Momentan avem o gramada de prajiti, bolnavi psihic, boschetari, tigani, someri, etc. Iar cei care sunt normali, sunt plafonati si plictisiti, in mare parte. Ar trebui atrasi investitori in zona Aradului, dar nu firme care angajeaza multi muncitori pe banda, ci firme care sa angajeze mai mult personal educat, cu salarii mai bune, care au si putere de cumparare mai mare si datorita lor sa se poate dezolta si o piata mai larga. E nevoie de o infuzie de oameni creativi, educati, de calitate. Ar trebui dezvoltat un centru de cercetare pe un domeniu (dupa parerea mea, agricultura sustenabila e un domeniu de viitor si potrivit pentru Arad, fiind un judet de campie) care sa atraga elite din domeniu si alti oameni interesati de acest domeniu. Un fel de hub creativ, pe o anumita tema. Si trebuie dezvoltate mai multe obiective turistice. Piata Avram Iancu ar trebui refacuta complet, de un arhitect priceput si creativ. Ar trebui mai multe parcuri si spatii verzi. Strandul trebuie reinviat, sa fie o zona de agrement pt toate gusturile. Tramvaiele sunt sub orice critica, ar trebui refacut tot sistemul si cumparate tramvaie noi!!!! Tiganii sunt prea multi in acest oras, dupa parerea mea i-as trimite la un training in Coreea de Nord. Si ar mai fi si altele…
De peste 30 de ani visam la Cetatea Aradului. Cat naiba mai trebuie sa visam pana cand o vedem in circuitul turistic aradean? Aradul are politicienii pe care si-i merita. Generatiile viitoare isi vor aminti intotdeauna de adevaratii ctitori ai unui oras, insa printe cei care au condus Aradul de peste 30 de ani nu ai nici un nume reprezentativ. Celor care conduc acum orasul nu le pasa de viitor, doar de prezent, adica de propriile lor buzunare.
Un oraș îmbâcsit și cenușiu, fără personalitate, în care n-ai vrea să mori, darămite să trăiești!
Acest om, doreste cumva sa intre in politica si isi face intrare pe Aradon? nu inteleg! oamenii de afaceri sunt interesati de afacerea lor si de a face profit, sau poate printr-un articol afisat pe Aradon , vrea sa arate ca e intereat si de altceva in afara de profit? interesant acest articol! (nu ma refer la continut)
Idei foarte bune si frumoase!
Ce facem cu boschetarii si chiriașii primăriei,care sunt majoritatea țigani,locuiesc in centru,in special Piata Avram Iancu?…este ca o pata de “negru”….
-
In lagare de munca cu ei! din cauza lor nu putem avea nimic frumos!