Tot mai mult se vorbește despre conceptele SMART – inteligente, fie că vorbim de locuințe rezidențiale, afaceri sau chiar administrații locale. Nu mai e o surpriză pentru nimeni că utilizarea noilor tehnologii duce la dezvoltarea zonelor urbane, le face mai atractive pentru tineri. În special tehnologia informațiilor este cea care a avut o dezvoltare uimitoare în ultimii ani și promite să înlocuiască, pe alocuri, metode clasice de dezvoltare. Aradul se pare că a înțeles nevoia stringentă de a deveni un oraș prietenos din punct de vedere informațional și tehnologic și a dezvoltat mai multe proiecte care pe viitor ar putea să transforme orașul de Mureș într-unul de tip SMART.
În top 3
Potrivit unui raport făcut de Mediafax, în România sunt 24 de orașe care au intrat în era SMART City, având proiecte de tehnologizare a administrațiilor locale. Aradul figurează pe poziția a treia, având 9 proiecte în desfășurare, în timp ce liderul incontestabil este Alba Iulia unde nu mai puțin de 60 de proiecte au fost demarate de administrația locală. Poziția secundă este ocupată de Cluj Napoca – 10 proiecte, în timp ce vecinii din Oradea sunt clasați în urma Aradului cu 8 proiecte.
Proiecte în dezvoltare
Dacă e să ne referim la Arad, trebuie spus că printre proiectele de referință în sfera tehnologizării orașului se numără: cele 30 de hot-spoturi de pe raza municipiului – facilitând accesul la internet, plata online a taxelor și impozitelor – o soluție aleasă tot mai mult de arădeni, cataloage online pentru 22 școli din municipiu – accesul părinților la situația școlară a elevilor fiind mult mai facilă și procesul de învățământ devine mult mai transparent. Printre ultimele proiecte ce vizează digitalizarea orașului se numără: sistemul de cumpărare prin 24 Pay a biletelor pentru transportul în comun, sistemul de supraveghere video a orașului prin camerele instalate în punctele „fierbinți” din municipiu și prin monitorizarea 24 din 24, aplicația MyArad – o facilitate prin care arădenii pot sesiza problemele administrative de pe raza municipiului.
Chiar dacă Aradul mai are mult de investit în dezvoltarea sa tehnologică, tendința există și pe viitor acest tip de investiții ar putea face ca Aradul să fie în adevăratul sens al cuvântului un oraș inteligent.
Provocarea orașelor digitale
La sfârșitul lunii martie, Aradul a fost selectat de către Comisia Europeană printre cele 15 orașe din Europa care vor beneficia de servicii de consultanță personalizate în proiectarea și implementarea strategiei locale de transformare digitală. Inițiativa „Digital Cities Challenge” (Provocarea Oraşelor Digitale) este concepută să ajute orașele europene să promoveze utilizarea tehnologiilor avansate. „Selectarea Aradului a fost determinată de potențialului neexploatat de digitalizare, de pașii deja făcuți si de faptul că demonstrează un angajament ferm de a implica actorii locali interesați în transformarea digitală”, puncta la acel moment primarul Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!