ARAD. Poveşti cu zâne şi spiriduşi. Aşa pare Strategia de Dezvoltare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public Arad, care citează, pe alocuri, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad pentru perioada 2021-2035. Se pare că, pe principiul “pentru bani şi ursul joacă”, cei care au întocmit strategiile prezentate mai sus şi au încasat bani pentru acest lucru, au scris în acele documente tot ce au vrut să audă şefii autorităţilor care le-au plătit. Ba chiar mai mult decât atât. În ceea ce priveşte Aradul în anul 2035, în acele strategii ni se prezintă scenarii inimaginabile, poveşti frumoase, dar neralizabile.
Cum arată Aradul în anul 2035, potrivit acestor strategii?
“O importantă metropolă regională ce impresionează prin centrul istoric reabilitat, precum și prin Cetatea Aradului transformată într-un pol cultural, turistic și de agrement de amploare, o comunitate puternică cu impact major în regiune prin dinamismul și diversitatea economică, un oraș inteligent și inovator, exemplu de management urban eficient”, ni se spune.
Mai mult, contrar a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, în care administraţia locală a tăiat mii de copaci pentru a face loc asfaltului, în acele strategii ni se spune că, în 2035, Aradul va fi “capitala verde a României, un oraș caracterizat de o amplă rețea de spații verzi, ce acoperă întreaga suprafață a intravilanului municipiului. Rețeaua de spații verzi este susținută de o axă naturală dominantă (Mureșul) și de axe verzi secundare, care deservesc cartierele rezidențiale cu dotări de interes cotidian, conectându-le totodată cu centrul istoric”.
Mai mult, poveştile cu spiriduşi continuă şi chiar iau amploare:
“O serie de clădiri revitalizate sau nou construite completează rețeaua de spații verzi prin fațade și acoperișuri verzi, aducând astfel natura și mai aproape de cetățenii și utilizatorii Aradului. Infrastructura verde albastră reprezintă o prioritate pentru arădeni având totodată un rol semnificativ în atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice”.
Aradul nu este tocmai un oraş poluat, dar staţiile de măsurare a aerului indică deseori, în special în intersecţiile aglomerate şi în perioada orelor de vârf, depăşiri ale valorilor normale de poluare. Cu toate acestea, strategiile ne anunţă că, în 2035, municipiul va fi “un oraș care tinde spre neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, mizând totodată pe integrarea conceptului de economie circulară. Aradul se alimentează cu prioritate din surse de energie regenerabilă, mizând printre altele pe un parc fotovoltaic de putere medie realizat pe suprafața fostului depozit de zgură și cenușă, dar și pe valorificarea biomasei și energiei geotermale, mai ales în procesele industriale și alimentarea instituțiilor publice și a clădirilor rezidențiale”.
Încălzire ieftină?
Mai mult, cu toate că, an de an, trebuie să plătim o gigacalorie tot mai scumpă, Aradul fiind printre “campionii” preţurilor la nivel naţional, strategiile ne anunţă că în viitor va fi mai bine. Mult mai bine. Atât de bine, încât aproape că ne vom încălzi… pe gratis:
“Toate cartierele Aradului sunt deservite de infrastructură modernă de alimentare cu apă și canalizare, iar zonele cu o densitate mai mare a populației beneficiază de un sistem de alimentare cu energie termică retehnologizat. Astfel, furnizarea de utilități se realizează la prețuri avantajoase și un impact redus asupra mediului. Sistemul modern de gestiune a deșeurilor asigură un grad ridicat de reciclare și valorificare, minimizând totodată cantitățile de deșeuri municipale depozitate. Companiile arădene, mai ales cele din zonele industriale, investesc continuu în optimizarea modului de utilizare a materiei prime, mizând pe reducerea deșeurilor generate și reciclarea / valorificarea lor. Dezvoltarea durabilă reprezintă o esențială în educația arădenilor, iar grija pentru mediu este un aspect deja încorporat în comportamentul de zi cu zi a cetățenilor”.
Îi batem pe toţi
Poveştile cu zâne şi feţi-frumoşi continuă, autorii strategiilor anunţându-ne că vom surclasa din toate punctele de vedere vecinii. Poate că vom ajunge chiar să mutăm capitala ţării la Arad, dacă ne luăm după previziunile utopice ale celor care au scris aceste documente. În 2035 Aradul va fi “un motor economic de interes regional și supraregional, cu o bază economică solidă susținută de marii actori economici din domeniul industrial, dar și de întreprinderile mici și mijlocii și de mediul antreprenorial activ. Aradul își valorifică poziția de poartă de intrare în țară prin evenimente științifice și de afaceri regionale, naționale și internaționale, oferind oportunități de susținere a inovării în folosul cetățenilor și companiilor. Totodată, calitatea ridicată a vieții face orașul atractiv pentru tineri și familii tinere, asigurând forța de muncă specializată necesară actorilor economici”.
Centru cultural
Cu toate că statisticile ne arată clar faptul că nu suntem mari amatori de cultură, strategiile făcute să ne gâdile orgoliile ne dau direct centru cultural internaţional. În 2035, Aradul va fi “un centru cultural istoric cu un sistem de spații publice atractiv, irigat de circulații pietonale generoase și deservit de două coridoare de mobilitate urbană durabilă, Bulevardul Revoluției (coridor cultural) și Faleza Mureșului (coridor verde). Patrimoniul construit este în proces de restaurare, însă imaginea deja atractivă a zonei centrale este valorificată și de o serie de străzi ocazional carosabile cu terase, magazine și alte funcțiuni de interes pentru arădeni și turiști. Aradul va fi un oraș vibrant, care se remarcă la nivel regional, dar și național sau chiar internațional drept un pol cultural de renume, unde actorii culturali locali și parteneriatele între aceștia sunt sprijinite pentru a dezvolta și a promova o ofertă culturală complexă, caracterizată atât de un număr sporit de dotări culturale distribuite echilibrat la nivelul orașului, cât și de o gamă variată de activități disponibile pentru locuitori cu interese diverse”.
Vom fi capitală
Şi ce prevedeam mai sus, că strategii care au întocmit aceste documente, sunt în stare să ne transforme chiar în capitala ţării, se adevereşte. Într-adevăr, deocamdată doar din punct de vedere al sportului. Asta chiar dacă realitatea ultimilor ani indică altceva, sportul de performanţă devenind o “floare tot mai rară” în oraşul nostru. Strategiile ne anunţă faptul că, în 2035, Arad va fi “un oraș cu o comunitate sănătoasă și sportivă, <capitala> sportului românesc, susținută de o varietate amplă de dotări sportive accesibile publicului larg, alături de o agendă competițională diversă, pentru amatori și profesioniști. Atât modul de viață sănătos, cât și performanța sportivă sunt încurajate prin calitatea sporită a infrastructurii de bază, dar și prin dotările majore la nivelul orașului, precum stadionul UTA, Sala Polivalentă, baza de agrement și Ștrandul Neptun sau mai nou inauguratele baze de agrement Mărului și Câmpul Liniștii, alături de baza de recuperare de la stadionul Motorul”.
În loc de încheiere
Este evident că marea majoritate a previziunilor utopice prezentate mai sus nu vor ajunge să se şi realizeze, din păcate, în oraşul nostru. Pentru că, deşi pare un termen destul de îndepărtat, vom ajunge în anul 2035 exact peste 13 ani. Pentru dezvoltarea unui oraş, 13 ani e un termen relativ scurt. Iar dacă, până acum, nu au fost puse nici măcar bazele dezvoltării Aradului înspre direcţiile despre care vorbesc strategiile menţionate mai sus, este greu de crezut că, în 13 ani, Aradul va ajunge măcar aproape de ce ne prevestesc marii strategi care ne-au vândut poveşti nemuritoare pe bani mulţi.
Trimite articolul
XToate sunt bune și frumoase Dar cei, care au timp pentru a pune pe hârtie aceste idei , sunt șomeri ? Din ce trăiesc ? Au moșteniri de la Mătușa Tamara ?
Ps. sper ca pentru asemenea ” lucrare” nu sunt plătiți din bani publici !
Pfffff….n-am mai citit d-astea de pe vremea Poveștilor nemuritoare. Ar trebui publicate într-o revistă de SF. Un oraș distrus în 30 de ani, reabilitat în 13? …și calul mâncă jăratic și deveni un armăsar…. remember?
Ma apuca rasul…acum suntem o comuna cu tramvai,mult in urma altor orase din vecini de judet si tara si visam…visam…visam…actiune deloc.Credeti ca se va schimba ceva major in calitatea vietii din Arad in urmatorii 10 ani?-NU,va fii si mai rau.Furtul,nepotismele,clientela politica si coruptia de prin regiile locale,primarie,etc. nu dispar!
Science Fiction
2010- Parcare subterană Piața Avram Iancu și traversare subterană până în Piața Catedralei
2015- gondole pe Muresel+fântâni muzicale pe Mureș
Plus altele și altele
Toate realizate, așa e?
Și atunci cum sa nu crezi că în 2035 va fi exact că în planul sufletului🤣?
”Aradul nu este tocmai un oraș poluat” Pe bune? Hai în Alfa, cartier lângă Mureș și pădure, unde pute a canalizare, a gudron de la fabrica de asfalt, ca să nu mai spunem de autostrada construită la 10 m de cartier de parcă nu ar fi avut loc cât cuprinzi cu ochii mai la vale.
Ce-ar fi sa ne ocupam de problemele simple prima data. Orașul asta PUTE de îți muta nasul!!! Sunt cartiere întregi unde nu poți deschide geamul dacă nu vrei sa leșini de miros!
Și capitala verde??? Sunteți nebuni? Ați tăiat sute de copaci și ați mutilat alte mii in numele “cosmetizării” Ați bifat frumos in agenda ca ați plantat X copaci… apoi le-ați lăsat in plata Domnului sa sa usuce pe arșița asta… ca doar cine s-a așteptat ca vara-i cald?!
Lăsați poveștile de adormit copiii și faceți CEVA pentru orașul asta gasca de neghiobi lenesi ce sunteți.
Deja din Orțișoara se văd macaralele din Timișoara, dacă te uiți in direcția opusă, nu mai vezi macarale până in Oradea.
-
ASA E !
Oare cand au de gand edilii nostri sa scoata pietrele de pe carosabil si trotuarele din fata primariei si sa o asfalteze ca lumea?
– pietrele sunt puse anapoda ( denivelate si cu spatii mari intre ele) ceea ce duce la o galagie enorma dar si la distrugerea suspensiilor masinilor ce trec prin zona
-pe portiunea ( trecerea de pietoni) pe care pietonii traverseaza Bd Revolutiei de la str Horia spre primarie si de la Fosta BNR spre palatul Cenad cade lumea in draci impiedecandu-se in pietrele total denivelate ( batrani , femei cu copii persoane cu dizabilitati , etc )Acelasi lucru e si pe Bd Revolutiei pe portiune de la Str Horia si pana la teatru. unde s-au tot facut sapaturi de tot felul si refacerea trotuarului e facuta in bataie de joc .In portiunea de langa teatrul de stat pe ambele sensuri pietrele de pe trotuare au fost scoase si s-a ASFALTAT !! Da e o placere sa circuli pe acele trotuare
Deci se poate ! Daca se vrea !
De aceea vor sa scoată tramvaiul din Gradiste,probabil polueaza
De ani de zile scriu ca astia produc doar basme. Dar sunt inca unii care-i cred cand deschid gura. De fapt Aradul este o comuna cu tramvai si atat. Trist, dar adevarat. In istorie administratia de acum va ramane descrisa, precum merita, ca fiind o adunatura de incompetenti pusi pe furtisag.
Cu o administratie de calitate slaba,n-ai cum sa evoluezi,si nici sa ajungi la nivelul anilor ’70; cu indivizi ca Falca,Iotcu,Balcea,Pistru,Bibart,etc.,iata ca nu se pot zugravi nici cladirile cu schele de la Podgoria,si nici macar geamul de la etaj ,deasupra fostei cofetarii Mimoza!!!! Rusine ”clasei”-cloacei ”politice” aradene!!!!!
“Noi in anul 2000, cand nu vom mai fi copii …”
In 2035, in Arad tramvaiele vor circula pe linii magnetice suspendate, politistii locali vor fi inlocuiti de roboti, Cetatea va lua locul Taj Mahal-ului in clasamentul minunilor lumii, Falca se va clona si va deveni iar primarul metropolei, vom avea McDonald’s in fiecare cartier, fiecare familie va primi de la autoritatile locale o Tesla electrica etc
Petre Ispirescu e copil mic pe langa ce povesti inventeaza astia!! Daca Aradul o sa fie toate alea ce scriu astia,ce o sa fie Oradea????
Aradul e praf la tot ce se poate si in 13 ani o sa fac cat nu o facut in 30. Astea-s povesti de a lu Falca,Balcea si Bibart???
Orașul a evoluat mult sa spunem in fiecare localitate si se mare din cauza legi si a tinerilor bolnavi mintali
alo, domnul primar, copacii plantați în Parcul Europa trebuie UDATI!!! nu doar trantiti aiurea acolo și apoi spuneți ca nu s_au prins…Oraș VERDE???100%povesti!!nu va îngrijiți de ce a_ti făcut pana acum , ce sa mai povestim de viitor..
Numai dacă Falcău se va afla la conducerea orașului prin sluga lui balcea