JURNAL ARĂDEAN. Recent, aţi anunţat că, aproape de sfârşitul anului, la Arad, va avea loc un eveniment important, în cadrul căruia se va lansa un proiect la fel de important. În ce stadiu se află pregătirile pentru Gala Voluntarilor?
GLAD VARGA. Cea de-a treia ediţie a Galei Voluntarilor a fost programată să se desfăşoare în 20 decembrie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. În acest moment, organizatorii continuă să primească nominalizări pentru premierea unor proiecte şi a unor personalităţi locale care s-au implicat în proiecte de voluntariat. Apoi, o comisie va analiza aceste nominalizări urmând să-i desemneze pe cei care vor primi anul acesta, în premieră, trofeele de excelenţă. Gala Voluntarilor va reuni, în acest an, tot în premieră, voluntari şi coordonatori de voluntari, agenţi economici care s-au implicat şi îşi implică angajaţii în proiecte de voluntariat, asociaţii de caritate, care de-a lungul anilor au derulat proiecte în sprijinul comunităţii. În cadrul ediţiei din acest an a Galei vom pune bazele Centrului de Excelenţă pentru Elevi.
JA. Vă rugăm să ne dezvăluiţi câteva repere cu privire la Centrul de Excelenţă pentru Elevi.
G.V. Consider că Aradul are nevoie de un astfel de proiect care să se înscrie în rândul acţiunilor şi demersurilor pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. De ce spun asta? Pentru că acest centru poate să fie un laborator de formare şi cultivare a unor talente care să devină, în viitor, ambasadori ai oraşului în diverse domenii. De fapt, scopul acestui centru va fi să-i ajute pe elevii care au rezultate de excepţie la învăţătură, dar, care, din cauza situaţiei sociale, nu pot să îşi canalizeze toate capacităţile înspre domeniile unde excelează.
JA. E o idee, cel puţin îndrăzneaţă, am putea spune. Totuşi, cum vor fi susţinuţi elevii talentaţi dar fără posibilităţi?
G.V. Avem elevi care au nevoie de susţinerea noastră. De aceea, vom începe, încă din timpul Galei voluntarilor colectarea de fonduri şi materiale didactice pentru centru. În cadrul acestui proiect se va crea inclusiv un fond, unde persoanele fizice sau juridice pot să contribuie cu donaţii pentru dezvoltarea Centrului de Excelenţă pentru Elevi. Desigur, în acest centru vor activa cadre didactice care vor oferi programe after-school pentru elevii talentaţi care nu îşi permit, bunăoară, să frecventeze cercuri de specialitate, nu îşi permit meditaţii particulare, nu îşi permit un antrenament la un club sportiv privat, un echipament sportiv etc.
JA. Cum pot contribui arădenii la materializarea acestui proiect?
G.V. Contribuţiile pot fi atât financiare, cât şi de altă natură: aparatură electronică, cărţi, mobilier, rechizite, echipamente sportive, etc. Întreaga activitate a Centrului va fi publică, transparentă, astfel încât donaţiile să ajungă în mod direct la elevii merituoşi.
JA. Sunteţi implicat şi coordonaţi acţiuni de voluntariat. Ce le transmiteţi celor care doresc să se implice în astfel de acţiuni şi nu au făcut-o până acum?
G.V. Conform legislaţiei în vigoare, voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o compensaţie materială. Am văzut, de-a lungul anilor, persoane foarte aplecate spre această activitate. Însă, am văzut şi aşa-zişi voluntari, care, în diverse situaţii au întins mâna pentru a fi recompensaţi pentru activităţi de voluntariat. Prinşi într-o alergătură continuă şi îngenuncheaţi de rutina zilnică, unii dintre noi uităm cât de simplu este să facem bine. Consider că nu te simţi niciodată mai împlinit, mai împăcat cu sine însuţi decât atunci când poţi să ajuţi pe cineva, total dezinteresat.
Mi-aş dori ca toţi cei care se implică şi se vor implica în activităţi şi proiecte de voluntariat să se dăruiască, total, cauzei pentru care luptă. Atunci, cu siguranţă, vom trăi într-o lume mai bună.
„Îngenuncheaţi de rutina zilnică, unii dintre noi uităm cât de simplu este să facem bine”
Citiți principiile noastre de moderare aici!