În aceste zile, la Arad se desfăşoară „Simpozionul internaţional de pictură” şi „Simpozionul internaţional de sculptură”, organizate de Filiala Arad a U.A.P. (sub coordonarea prof. univ dr. Dumitru Şerban) şi Centrul Municipal de Cultură.
La Delta şi la Pădurice
Mai exact, la Galeria Naţională de Artă „Delta”, cinci plasticieni – Eugen Moritz din Cluj-Napoca, Mihai Chioaru din Bacău, Claudiu Toma din Timişoara, Tudor Tiţoiu din Constanţa şi Marcel Lupşe din Bistriţa – crează lucrări de pictură cu tema „Aradul văzut de artişti”.
Iar la atelierele de creaţie ale U.A.P. lucrează pictorii Constantin Daradici din Bucureşti, soţii Bogdan şi Romana Mateiaş (Bucureşti), Nicolae Suciu (Baia Mare) şi arădenii Nicolae Popa, Angela Hanc şi Andreea Bereneanţ. Tot la Pădurice, în faţa atelierelor, i-am întâlnit în focul creaţiei (şi al caniculei) pe sculptorii Marius Bacriu din Sibiu, Eugen Barzu (Timişoara), soţii Cristian Pentelescu şi Ana Zoia Pop (Bucureşti), Dan Daniel (Oradea), Alexandru Păsat (Cluj-Napoca), Zoltan Deac şi Dudas Sandor din Ungaria, Michael Wieczorek din Germania şi arădenii Dumitru Şerban şi Anamaria Şerban.
Creaţii în faţa publicului
„Simpozionul este un prilej de întâlnire a artiştilor – ne-a mărturisit Claudiu Toma. Este o ocazie pentru schimburi de idei iar munca în acelaşi spaţiu provoacă dialoguri cu o multitudine de păreri. Ar remarca un lucru foarte bun faptul că maestrul Dumitru Şerban a organizat simpozionul în centrul oraşului pentru că arădenii au avut ocazia să vadă la faţa locului cum se lucrează, să afle mai multe despre procesul de creaţie artistică”. Conf. univ. dr. Eugen Moritz, de la Universitatea de Arte şi design din Cluj, apreciază că „pentru noi cei din branşă, această tabără crează un spaţiu al schimbului de idei în care fiecare îşi îmbunătăţeşte cunoştinţele. Realizarea simpozionului o consider deosebită pentru că societatea de astăzi pune multe piedici unor astfel de demersuri. Trăim într-o lume sălbatică – financiar, economic, social – în care omul este depersonalizat şi desensibilizat, uitând să mai fie romantic, să mai fie creativ, transformându-l într-o piesă într-un mecanism pe care nu îl doreşte şi nu i se potriveşte. Tabăra de creaţie restituie aceea ce s-a pierdut în sălbăticia contemporaneităţii. Rezultatul acesteia sunt lucrările plastice vizuale ce îşi împliesc menirea tocmai în întâlnirea cu publicul arădean”.
Sculptori şi sculpturi
Deşi sculptorii nu au o temă dată, au totuşi ceva în comun: toate lucrările le realizează în lemn. Pentru că timpul îi presează (mai e puţin până la vernisaj iar căldura infernală nu le permite să lucreze multe ore din zi) i-am rugat doar să ne spune cum îşi vor numi lucrările. Ne-a răspuns: Eugen Tibuleac, care creză un…„Oraş cosmic”, Dan Daniel – „Galaxia roşie”, Cristian Pentelescu – „Coloană”, Eugen Barzu – „Început de lume”, Zoltan Deac – „Împreună”, Dudas Sandor – „El şi ea”.
Dar mai multe despre lucrările pe care vor realiza artiştii la cele două simpozioane de la Arad veţi afla vizitând expoziţia ce va fi deschisă la Galeria „Delta”.
Vernisaj
Lucrările realizate pot fi admirate de arădeni de la sfârşitul acestei săptămâni. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 5 septembrie, ora 18.00, la Galeria Naţională de Artă „Delta”
Citiți principiile noastre de moderare aici!