ARAD. Oraşul Arad este unul dintre cele mai verzi din ţară, dacă ne uităm pe diverse rapoarte privind suprafeţele cu spaţii verzi pe care le-am deţine. Ultimul raport pe acest subiect, întocmit de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, vine cu date uimitoare. Într-un singur an, adică în 2021, municipiul Arad ar fi câştigat 336 de hectare de spaţii verzi. Pe care, însă, arădenii nu le văd decât pe hârtie…
Definiţie de la specialişti
Raportul judeţean privind starea mediului în 2021, publicat recent de APM Arad, defineşte spaţiile verzi ca fiind “o categorie funcţională în cadrul localităţilor sau aferentă acestora, al cărei specific este determinat, în primul rând, de vegetaţie în general amenajată, la care se asociază cadrul construit specific, cuprinzând dotări şi echipări destinate activităţii cultural-educative, sportive sau recreative a populaţiei”.
Agenţia de mediu arată că spaţiile verzi sunt de două feluri: de folosinţă generală sau publice (parcuri, grădini, scuaruri şi fâşiile plantate, amenajările sportive publice, pădurile de agrement) şi spaţii verzi de folosinţă limitată (aferente locuinţelor, dotărilor social-culturale, zonelor industriale, căilor de comunicaţie, zonelor de protecţie sanitară, grădinilor botanice şi zoologice, pădurile şi plantaţiile forestiere destinate ameliorării climatului).
Surpriza din raport
Situaţia spaţiilor verzi la nivelul judeţului Arad este prezentată în raportul APM pentru perioada 2017 – 2021. Într-un tabel sunt trecute suprafeţele verzi din cele zece oraşe ale judeţului, dar numai la municipiul Arad apare o schimbare faţă de anii anteriori. Dacă în celelalte oraşe suprafeţele verzi au rămas aceleaşi, cele din municipiul Arad s-au mărit în 2021, faţă de 2020 şi anii anteriori, cu 50%! Mai exact, de la 635 de hectare la 971 de hectare. Din această suprafaţă, 121 de hectare ar reprezenta “zone de agrement”.
Ce s-a schimbat în oraş?
Cifrele sunt uimitoare, dar greu de acceptat pentru orice arădean, care nu a văzut în ultimii ani amenajări noi de spaţii verzi care să acopere diferenţa de 336 de hectare. Motiv pentru care ne-am adresat Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pentru a cere lămuriri. Cu această ocazie, am aflat că suprafaţa verde a municipiului a fost declarată la APM de către funcţionarii Primăriei Arad, prin adresa nr. 51107/28.06.2022.
Reprezentanţii APM au precizat că raportul se bazează pe datele furnizate de primării şi nu au putut explica cum de suprafaţa verde a municipiului a crescut cu 50% de la un an la altul. Pentru lămuriri, la solicitarea noastră, reprezentanţii APM au sunat la Primăria Arad, de unde li s-a transmis încă o dată că “cifrele sunt corecte”, dar fără să fie oferite alte explicaţii.
La rândul nostru, am cerut lămuriri Primăriei Arad, care ne-a transmis că trebuie să facă cercetări suplimentare şi să discute cu cei care au făcut actualizarea registrului spaţiilor verzi, înainte de a ne transmite răspunsuri.
Se contrazic
În timp ce raportul APM arată o creştere de 50% a suprafeţei verzi a municipiului de la un an la altul, acelaşi document scrie că “dezvoltarea oraşului Arad în ultimii ani s-a făcut fără a realiza noi spaţii verzi semnificative”.
“Spaţiile verzi din cuprinsul unităţilor de locuit, respectiv ansamblurile de blocuri şi locuinţe, sunt amenajate şi întreţinute de către asociaţiile de locatari cu plantaţii de arbori, arbuşti, flori şi gazon. Aceste spaţii verzi amenajate îmbunătăţesc microclimatul local prin umbrire, absorbind zgomotul, praful şi noxele. Repartiţia spaţiilor verzi nu este echilibrată şi uniformă pe întreaga suprafaţă a municipiului Arad. Cauza lipsei de spaţii verzi din unele zone ale municipiului se datorează şi teritoriului urban deosebit de aglomerat (construcţii de locuinţe, garaje, chioşcuri şi alte construcţii provizorii)”, mai arată raportul.
Stăm prost
Chiar şi cu cele 971 de hectare declarate de administraţia locală, oraşul Arad stă cel mai prost din judeţ la suprafaţa verde raportată la suprafaţa totală a localităţii. Municipiul are doar 0,12% spaţii verzi din suprafaţa totală, relevă raportul APM, adică cel mai puţin dintre oraşele judeţului. Pâncota stă cel mai bine, cu 1,42% (92 de hectare). Sântana are 0,98% spaţii verzi din suprafaţa totală, Ineu – 0,54%, Chişineu-Criş – 0,41%, Nădlac – 0,30%, Curtici – 0,27%, Pecica – 0,25%, Sebiş – 0,23%, Lipova – 0,13%.
Criticile specialiştilor
Pro Urbe Arad, asociaţie pentru protecţia patrimoniului urban, a publicat o analiză, în decembrie 2021 (înainte de apariţia raportului APM), în care scrie că Aradul este „verde din pix”.
„Un motiv foarte important pentru care Aradul nu are un program de înverzire masiv este că orașul este verde deja. Din pix, evident, dar dacă tu în statistici prezinți un oraș cu suprafețe verzi pe cap de locuitor mult mai mari decât realitatea, nu vei putea aplica pentru niciun proiect de creștere a suprafeței verzi. Pur și simplu nu te califici. De fapt nici nu știm despre ce valoare vorbim pentru că se vehiculează tot felul de cifre. În Hotărârea nr. 314 din 16 iulie 2018 privind aprobarea Registrului local al Spațiilor Verzi din intravilanul Municipiului Arad se specifică o suprafață totală a zonelor verzi de 616,62 hectare. La o populație de 170.000 asta înseamnă 36 mp/capita. Doar ca fapt divers, vienezii au 95 mp/capita. Doar că avem FOARTE serioase dubii legate de corectitudinea datelor din acest registru. Doar un exemplu: la cimitire figurează 4,3 hectare de zonă verde”, relata Pro Urbe.
Trimite articolul
XHotie si incompetenta! Pe toate planurile. Acum sa se sesizeze institutiile pentru fals, uz de fals si fals in acte publice si furnizarea de informatii publicului care sunt nereale.
-
Oare cât spațiu verde este în Vlaicu; peste cel al Cimitirului \/
Tromboane și minciuni.
-
Nici nu stiu de ce mai exista institutia aia mincinoasa cu indivizi foarte bine platiti, numita ,,Statistica,,
Raportari fictive, specifice institutiilor politizate! Doar in Subcetste s-au betonat/asfaltat cateva hectare de spatiu verde sub noul liceu Baptist!
Daca adaugam si orasul Gyula,intr-adevar Aradul are spatiu verde mult. Cred ca baronul Munchausen era pepsi pe langa mincinosii autohtoni. Cata nerusinare si tupeu !
Eu nu văd numai PARCĂRI de mașini în toată COMUNA , ele nu sint SPAȚIU VERDE