Primarul Călin Bibarţ a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea a achiziţionat un tomograf pentru copaci. Adică un dispozitiv care scanează arborele, iar în urma unei „poze” îţi spune dacă acesta e sau nu e bolnav (dacă are sau nu are scorbură). Tomograful a fost achiziţionat în ideea de a depista copacii aparent sănătoşi pe dinafară care sunt măcinaţi, însă, de boală pe interior. Iar un copac bolnav în fază avansată este un pericol pentru oameni pentru că prezintă risc de prăbuşire. De altfel, intenţia Primăriei de a achiziţiona un astfel de dispozitiv s-a conturat – potrivit edilului Călin Bibarţ – tocmai în urma unui astfel de eveniment nefericit, când un bărbat a murit după ce un copac a fost doborât de furtună peste maşina în care se afla, pe strada Ştefan Augustin Doinaş din municipiu.
Pentru o decizie cât mai corectă
Aparatul a costat aproximativ 28.000 de euro fără TVA, fiind la ora actuală cel mai performant existent pe piaţă. Important este că foloseşte o metodă de determinare non-invazivă, fără a afecta integritatea copacilor. Iar rezultatul este recunoscut în plan internaţional.
Potrivit datelor tehnice, tomograful realizează trei tipuri de scanări: una sonică, una electrică şi una dimensională. În urma acestor scanări, un soft specializat realizează structura copacului, indicând defectele constatate. În urma acestor măsurători se va determina gradul de sănătate interioară a copacului la momentul scanării şi, totodată, va proiecta o evoluţie în timp a defectelor existente. Astfel, autorităţile vor avea o imagine cât mai complexă şi justificată privind momentul în care este necesar să se taie un copac.
„Pentru că suntem iubitori de natură şi iubim şi spaţiul verde din oraşul nostru şi ne dorim ca acesta să crească, un prim pas este să nu tăiem decât atunci când acest lucru este necesar. Şi pentru a nu greşi, pentru a diagnostica starea de sănătate a copacilor, a arborilor din oraşul nostru, am apelat la mijloacele tehnice din secolul XXI: un tomograf care, la fel ca la fiinţa umană, poate să vadă ceea ce nu se vede cu ochiul liber, ceea ce este în interior. Şi, funcţie de această diagnoză, să se poată lua o decizie corectă: dacă acel arbore reprezintă un pericol şi trebuie să intervenim să-l tăiem sau, dimpotrivă, dacă e un arbore sănătos ori mai puţin afectat şi poate să mai trăiască” – a explicat primarul interimar Călin Bibarţ.
Se şi plantează!
Pentru a nu se înţelege că Primăria se gândeşte doar la tăierea copacilor, edilul Călin Bibarţ a ţinut să precizeze că municipalitatea e preocupată şi de plantarea de arbori. Numai în toamna 2018 şi primăvara 2019 au fost plantaţi 1.440 de arbori de dimensiuni mai mari şi 4.735 de dimensiuni mici. Acestora li se adaugă alţi 1.100 copaci – 800 mari şi 300 mici – prevăzuţi a fi plantaţi în cadrul proiectului de regenerare urbană. „Şi în această toamnă vom planta câteva mii de arbori în parcurile şi în spaţiile verzi din oraş. Până atunci, orice putem face pentru Arad, pentru spaţiile verzi, pentru natură, ne străduim şi sperăm să reuşim” – a conchis. În prezent, în municipiul Arad (nu doar în parcuri) sunt inventariaţi în jur de 184.000 de arbori de toate vârstele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!