Asociația pentru Reformă Civică și Democrație a tranmis către Guvern și Președinție o scrisoare deschisă. Samuel Caba, președintele ARCD, precizează că această scrisoare vine în contextul excepțional din întreaaga lume și din România, „considerăm că de o importanța deosebita este solidaritatea socială, iar pentru asta se impun o serie de măsuri care, suntem siguri, sunt și în vizorul instituțiilor statului”.
Reclădirea societății
„Important este să înțelegem că odată pandemia terminată sau oricum controlată, este nevoie de o reclădire a societății, de o reconfigurare a economiei astfel încât societatea românească să sufere cât mai puțin și să pășească cât mai repede pe calea dezvoltării, așa cum doresc acest lucru toți cetățenii acestei țări. Este foarte important așadar să implementăm de pe acum, în funcție de nevoile și necesitățile societății, următoarele măsuri, așa cum le-am gândit după discuții îndelungate cu oamenii care au încredere în noi: plafonarea prețurile la utilități, energie electrică, gaze, apă-canal sau telefoane și alte servicii publice. În paralel trebuie asigurarat un venit minim garantat de 500 de euro pentru cei activi și care nu mai au de lucru”, explică Samuel Caba. De asemnenea, președintele ARCD mai propune și o reducere a prețului alimentelor de bază cu până la 50%.
„Economia românească, integrată în UE, are capacitatea de a suplini această reducere. Tocmai de aceea ar trebui asigurate în aceasta perioadă scutiri de impozite pentru cei cu venituri mici, gratuități, de exemplu, la transportul public. Cât ține starea excepțională se impune de asemenea amânarea plății unor servicii la cei care este cazul, rambursarea TVA la firmele mici și noi, acordarea de subvenții pentru angajări”, mai punctează Samuel Caba.
Eliminarea pensiilor speciale
În continuare, președintele ARCD solicită „eliminarea de urgență a pensiilor speciale, constituirea astfel a unui fond pentru dotarea spitalelor, înființarea de spitale noi, în general cheltuielile legate de lupta împotriva pandemiei”.
Consturi standard
Cât despre impactul la nivel macroeconomic, Samuel Caba arată: „Dincolo de înlesniri și subvenții, respectiv scutiri de impozite acolo unde se impune, ar fi vorba înainte de toate de un control cât mai exact și prompt pentru ca anumite firme să nu exploateze doar în interes propriu situația creată. E vorba de stabilirea de costuri standard maximizate care elimină posibilitatea de a umfla prețurile, respectiv furtul sau risipa de stat. Aici avem exemplul Germaniei Federale de după război. Ar fi de asemenea de dorit controlul strict al cursurilor valutare, în paralel cu subvenționarea masivă a întreprinderilor românești din agricultură, turism și infrastructură, ajutorul dat în know-how și consultanță gratuită celor care accesează fonduri europene, stabilirea unei cote unice de 10% de impozitare pe venituri, inclusiv salarii. Și desigur o politică de creditări avantajoase celor care apelează la credite”.
Scrisoarea este semnată atât de președintele ARCD, Samuel Caba, cât și de dr.ec. Florin Coana.
Trimite articolul
XBai, tu nu aoi de gand sa te apuci sa muncesti ceva? Cine crezi ca te baga in seama? Ori scrii presedintelui ori pe gard la vagoane tot un drac este… cauta-ti ceva de munca, Mi-e rau cand te vad ca apari prin presa… Avem 3 mil de asociatii care apara drepturile cetatenilor si 5 mil de muncitori care produc efectiv ceva. Capuse ce sunteti…
scrisori poate scrie oricine, mai greu cu facutul….
daca a scris pe hartie igienica, poate fi chiar utila scrisoarea !
Cine are timp de tine!
Mai vezi-ti de casa , de familie si casa de rugaciuni si nu tot iesi ca paduchele pe fruntea tigancii sa te bagi in seama! Inac nu pricepi ca esti un nimic ?
felicitari