Se preconizează noi proteste, mitinguri şi scandaluri în judeţul Arad. Compania maghiară MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company a câştigat dreptul de a explora perimetrul EX-5 Adea. Acest lucru a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern care arată că se aprobă „acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-5 ADEA, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu SC Expert Petroleum SRL”, se arată în hotărârea Guvernului.
Aşa că, în cel mai scurt timp, probabil că ungurii vor desemna o altă societate care să se ocupe de explorare, la fel cum au făcut la Curtici, unde lucrările ar trebui realizate de Panfora Oil & Gas. Şi, tot aşa, probabil că ecologiştii care au participat la protestele desfăşurate în localităţile din perimetrul EX-6 Curtici îşi vor continua activitatea şi în perimetrul EX-5 Adea. Pentru că acest perimetru a fost inclus pe lista celor care, potrivit ecologiştilor, sunt vizate pentru exploatarea gazelor de şist.
„Indiferent că este vorba de Curtici, localităţile din Timiş sau Bihor, ori localităţile din perimetrul EX-5 Adea, ne vom implica şi vom lupta alături de oameni. Acesta este scopul asociaţiei noastre. Noi credem că oamenii au dreptul să decidă ce se întâmplă pe proprietatea lor şi cu proprietatea lor şi tocmai de aceea vom fi alături de cei care vor să îşi apere dreptul de proprietate şi pământurile”, a spus Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”.
Acesta a anunţat că, dacă se va impune, vor fi organizate acţiuni de protest asemeni celor care au avut loc în comunele şi oraşele din perimetrul EX-6 Curtici, care sunt vizate de Panfora Oil & Gas în cadrul procesului de explorare a resurselor subterane.
Se dezic de şist
Ori de câte ori au avut ocazia, reprezentanţii Panfora Oil & Gas, societatea care s-a angajat să exploreze perimetrul, au ţinut să declare că în zona Curtici nu se caută sub nicio formă gaze de şist, ci petrol şi gaze naturale convenţionale. Totuşi, se pare că există documente şi declaraţii ale oficialilor de la Bucureşti care, prin 2011, anunţau că intenţia maghiarilor de la MOL este identificarea şi exploatarea gazelor de şist din vestul ţării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!