Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Arad solicită administraţiilor publice locale să informeze atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice de pericolul de incendiu pe care îl reprezintă aceste acţiuni. Deasemenea autorităţile de mediu solicită administraţiilor locale să facă controale pe raza localităţii pentru a se evita producerea dezastrelor.
Opt paşi pentru legalitate
Atât e nevoie pentru a nu risca o amendă şi totul e precizat în Ordinului 605/ 2008 pentru apărarea împotriva incendiilor. Se începe cu împărţirea suprafeţei în parcele de maxim 10 ha care mai apoi se delimitează de restul terenului prin brăzdare. E nevoie de asemenea de un accept din partea administraţiei publice locale şi din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Să nu uităm că şi cei de la ISU trebuie să dea o notificare şi mai trebuie încă o adeverinţă „privind infestarea culturii cu dăunători pentru care nu există altă modalitate de combatere” se arată în textul legii. Penultima condiţie este ca la faţa locului să fie aduse cisterne cu apă pentru o eventuală stingere a incendiilor. A opta condiţie înainte de a aprinde chibritul este ca Garda de Mediu să dea notificarea care stipulează că au fost respectate toate celelalte puncte.
Aşadar dacă aveţi cinci adeverinţe sau notificări, dacă aţi delimitat zona care urmează a fi arsă şi aveţi şi apa la îndemână, puteţi da foc. Asta e singura variantă în care focul nu arde şi la buzunar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!