Poliţiştii BCCO Timişoara, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad (SCCO), au descins la locuinţele a 11 persoane din Birchiş suspectate că, timp de patru ani, au făcut trafic de persoane. Suspecţii au fost aduşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad unde procurorul de caz Codrin Miron a continuat investigaţiile începute de poliţiştii de la Judiciar. În urma audierilor, cinci dintre cei 11 au fost propuşi pentru arestare preventivă, deoarece procurorul a considerat că pot reprezenta un pericol public, iar pentru o altă persoană s-a cerut un mandat de interzicere a părăsirii localităţii de domiciliu. Judecătorul a admis toate cerinţele procurorului, astfel, cinci persoane au intrat în arestul IPJ.
Cerşetori în Finlanda
Se pare că suspecţii reprezintă doar o jumătate din gruparea care racola oameni şi îi trimitea la cerşit în Finlanda. 21 de persoane fac parte din gruparea respectivă. Patru din cei 21 se ocupau de racolarea bărbaţilor pe care îi trimiteau apoi să muncească în construcţii fără ca persoanele traficate să aibă vreun beneficiu de pe urma muncii lor. Alte 17 persoane adunau oameni săraci, necăjiţi, pe care îi obligau să cerşească. „Din declaraţiile victimelor, capii reţelei îi puneau să stea 12 ore pe un scaun, le dădeau un acordeon în mână, indiferent că ştiau sau nu să cânte, şi îi obligau să cerşească. Lângă cel cu acordeonul era pusă o altă persoană care făcea tot felul de schimonoseli pentru a distra trecătorii”, ne-a declarat Cosmin Popovici, şeful SCCO Arad.
Sute de mii de euro
Poliţiştii arădeni au descoperit faptul că gruparea din Birchiş producea sute de mii de euro. Între anii 2005-2009, numai prin programul de transfer bancar Western Union, au intrat în ţară de la capii reţelei peste 350.000 de euro proveniţi din cerşetorie şi muncă forţată. „Suma ar putea fi mult mai mare, dacă ţinem cont că există şi alte modalităţi de trimitere a banilor din Finlanda în România”, a mai spus Popovici. Din locuinţele celor 11 suspecţi aduşi pentru audieri au fost ridicate importante sume de bani, aproximativ o jumătate de kilogram de aur şi cinci autoturisme de lux. „Procurorii vor decide dacă vor pune sau nu sechestru pe aceste bunuri”, mai spune şeful SCCO Arad.
Aproximativ 50 de victime
Momentan, din cercetările desfăşurate până în prezent de către lucrătorii SCCO, au fost descoperite aproximativ 50 de victime ale traficanţilor de persoane. Dar, după cum spune Cosmin Popovici, numărul persoanelor traficate ar putea fi de ordinul sutelor. „Momentan, ştim numai despre aproximativ 50 de persoane, dar numărul acestora ar putea fi mult mai mare”, declară Popovici.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!