ARAD. Este ireal ce se întâmplă în Parohia Ortodoxă Buteni, aşa cum ireală este lipsa de reacţie a Arhiepiscopiei Aradului în acest caz. În urmă cu un an, la început de septembrie 2022, Jurnal arădean/ Aradon publica articolul „Conflict religios la Buteni” în care era prezentată situaţia nefirească din parohie: deşi pensionat din 2020, vechiul preot Marian Ciucur ocupa în continuare casa parohială, iar noul preot Valentin Herbei era nevoit să stea departe de comunitatea pe care trebuia să o păstorească, făcând naveta. Iar Arhiepiscopia a ales să nu se bage în acest conflict.
Neoficial, reprezentanţi ai instituţiei au invocat, la acel moment, o „înţelegere” între cei doi preoţi, în sensul că după pensionare, vechiul preot s-a adresat Arhiepiscopiei cu rugămintea de a-i fi permis să mai locuiască în casa parohială, iar Arhiepiscopia i-a transmis această dorinţă noului preot. Care – ce era să facă? – a acceptat ca predecesorul său să mai rămână o perioadă în casa parohială, până când reuşeşte să finalizeze lucrările de construcţie şi amenajare a casei (personale) în care să se mute. Potrivit înţelegerii dintre cei doi preoţi – înţelegere parafată la notar! – casa parohială ar fi trebuit eliberată până la sfârşitul lunii octombrie 2022.
Situaţie neschimbată
La un an distanţă, pe adresa redacţiei a ajuns o scrisoare din partea unui enoriaş din Buteni care ne spune că situaţia din parohie nu s-a schimbat deloc.
„În urmă cu un an și jumătate, preotul Ciucur Marian a fost pensionat, locul lui fiind luat de către preotul Valentin Herbei. Ciucur Marian nu a părăsit după această perioadă de timp, nici în ziua de astăzi casa parohială, astfel că actualul preot face naveta de la domiciliul din satul Hodiș la Buteni, distanța dintre Buteni și Hodiș fiind de 15 km, de multe ori preotul Herbei este nevoit să facă chiar și patru drumuri. Consiliul Parohial – numit, nu ales, de către dr. Corbei Ioan – tace.”
Ne-a revoltat peste măsură să aflăm că, în continuare, la Buteni există un conflict religios. Vechiul preot abuzează cu nonşalanţă de bunăvoinţa şi toleranţa noului preot, în detrimentul comunităţii ortodoxe a locului. Un abuz în formă continuată – dacă ar fi să preluăm terminologia din domeniul juridic – faţă de care Arhiepiscopia pare, în continuare, total dezinteresată. Dovedeşte că nu are nicio autoritate, iar de enoriaşi nici că-i pasă!
Şi spunem asta luând în considerare (şi) faptul că, imediat după ce scrisoarea creştinului ortodox din Parohia Buteni a ajuns la noi – adică pe 1 august 2023 – am transmis Arhiepiscopiei un set de întrebări la care nu a catadicsit să răspundă nici până azi.
Întrebări fără răspuns
Iată întrebările pe care le-am adresat Arhiepiscopiei:
1.Cum e posibil ca Arhiepiscopia să tolereze această situaţie atât de mult timp?
2.Cum e posibil ca „o înţelegere” între doi oameni (fie ei preoţi, fie înţelegerea parafată la notar) să primeze în faţa autorităţii unei instituţii cum e Arhiepiscopia?
3.De fapt… are sau nu are Arhiepiscopia competenţe să intervină în acest caz?
4.În anunţul privind vacantarea Parohiei Buteni (octombrie 2020), Arhiepiscopia informa că preotul paroh dispune de biserică şi casă parohială. Lucru care nu se întâmplă în realitate. Ce demersuri aţi făcut pentru ca pr. Herbei să-şi poată intra pe deplin în drepturi, să poată beneficia efectiv de casa parohială? (că de situaţie ştiaţi cel puţin de la data publicării articolului în Jurnal arădean/ Aradon)
5.Sunt oameni care susţin că, de vreme ce Arhiepiscopia nu intervine, practic îl sabotează pe preotul Herbei şi îi subminează acestuia poziţia în faţa enoriaşilor, în avantajul preotului pensionar Ciucur. De ce l-aţi avantaja pe pr. Ciucur? De ce l-aţi sabota pe pr. Herbei? Cum le răspundeţi credincioşilor care consideră că asta faceţi, că întreţineţi tensiunea în comunitatea ortodoxă a locului?
În aproape două luni de zile – timp în care i-am contactat de mai multe ori, telefonic şi prin email, spre aducere aminte –, Arhiepiscopia Aradului a ales să… tacă. De ce ar fi tăcerea „de aur” în acest caz? Refuzăm să credem că instituţia nu dispune de oameni capabili să formuleze răspunsuri la aceste întrebări. Şi atunci…. ce interes are Arhiepiscopia să nu vorbească?
Am transmis întrebările de mai sus Patriarhiei Române. Poate vom găsi aici ceva mai multă deschidere.
Trimite articolul
XFix nu stiam de ce nu dorm bine. Vorba aia, cainele moare de drum lung si prostu’ de grija altuia…
Și cică ăștia au Duhul Domnului în ei
De acolo în sus e zona politică lui “Piss” cu împărțirea și ocuparea posturilor!
Altul care a trecut prin viață fără să-și facă un acoperiș deasupra capului la pensionare! A crezut că va ieși cu picioarele în față din casa parohială! Ambii, sigur au cotizat la greu, la preamăritul! Unul să rămână în locație, celălalt să ocupe postul!
Flămânzi mai sunt unii dintre ei!
-
Sigurat părintele, Herbei Vali, nu. A fost, la noi în sat, 11 ani de zile. A făcut tot ce a putut pentru biserica noastră, a făcut ce fostul părinte nu a făcut o viata întreaga.
Dacă ați veni la Minead, ați vedea ce bibelou de biserica avem…..sa nu mai zic de alte
Tot respectul pentru părintele Herbei Vali și Doamne ajuta.-
Și la noi, la Buhani, preotul Herbei a făcut multe lucruri bune. E un preot tânăr și devotat. Dar mafia din Arhiepiscopie are alte interese.
-
Cine sa umble în teren ? Cei care se lupta pentru putere ? Și doresc sa fie pe bunul plac ascultând politicului care dictează și promovează oameni total nepregătiți și nepotriviți pe diferente funcții de conducere.
Toți fac presiune si profita de blândețea și bătrânețea lui Timotei !
O debandadă de plâns în acest sistem .
Ei rezolva totul din telefon și te tratează ca pe un prost când ceri explicații mă mir că v-au răspuns la telefon.
Și la patriarhie se rezolva ca la mitropolie , adică nimic!
Încă un articol scris degeaba, furtuna într-un pahar cu apă
de ce să se mute când pe saituul Episcopiei Arad apare tot EL cu nume și prenume și într_o poziție sfidătoare în fața UȘILOR Î
ÎMPĂRĂTEȘTI. unde e SMERENIA cea bineplăcută lui DUMNEZEU ?